5 lucruri pe care adolescenţii trebuie să le înţeleagă înainte să-şi înceapă viaţa sexuală: sfaturi esenţiale care ar trebui oferite de părinţi
0Trăim încă într-o cultură în care adolescenţii ajung să afle lucruri importante despre sexualitate din cele mai diverse surse, mai puţin de la părinţi, profesori sau de la alte persoane specializate în acest sens. Părinţii trebuie să realizeze însă că există o serie de informaţii despre sexualitate pe care copiii lor trebuie nu doar să le afle, ci şi să le înţeleagă înainte de a-şi începe viaţa sexuală
Poartă mereu la tine prezervative
Nu numai băieţii trebuie să fie responsabili în ceea ce priveşte protecţia în timpul sexului. Şi fetele ar trebui să aibă la ele prezervative atunci când şi-au început viaţa sexuală, chiar dacă aleg o altă metodă pentru prevenirea sarcinilor. Fiecare este responsabil pentru alegerile pe care le face, iar prezervativul este cel care te protejează în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Cei care consideră şi azi că o femeie care are prezervative în geantă este de o moralitate îndoielnică, nici nu ar trebui băgaţi în seamă, a precizat pentru platforma Yourtango terapeutul sexual Suzanne Jannese.
Nu te simţi niciodată presat să-ţi începi viaţa sexuală
Tinerii din ziua de azi se grăbesc din ce în ce mai mult să treacă de etapa ţinutului de mâini şi să ajungă în pat. Ori şi mai rău, îşi încep viaţa sexuală la vreo petrecere, fără să aibă o relaţie romantică, fără ca măcar să-şi cunoscă prea bine partenerul de sex. Adolescenţii trebuie să înţeleagă faptul că o primă experinţă sexuală pozitivă le va influenţa modul în care privesc sexualitatea inclusiv la vârstă adultă. Nu este nimic în neregulă cu a fi virgin până la o vârstă mai înaintată, cum este la fel de obişnuit să nu-ţi păstrezi virginitatea până te căsătoreşti. Aşa că din aceste puncte de vedere nu ar trebui să conteze ceea ce cred cei din jur şi nici să ne simţim prost pentru alegerile pe care le facem.
Acceptă numai ce-ţi face plăcere din punct de vedere sexual
Odată începută viaţa sexuală, mulţi adolescenţi se simt obligaţi să accepte propuneri sexuale cu care nu se simt confortabil. Sexul este una dintre marile plăceri ale vieţii, nu o activitate pe care trebuie să o resimţim ca pe o obligaţie sau, mai rău, să fim forţaţi să o facem. Orice act sexual care vă dă un sentiment de jenă sau de teamă ar trebui amânat sau refuzat.
Nu te teme să discuţi despre problemele cu care te confrunţi
Din păcate, nu toţi părinţii ştiu cum să le dea de înţeles copiilor că orice problemă ar avea după începerea vieţii sexuale, la ei vor găsi întotdeauna sprijin. Când un părinte consideră sexul ceva profund greşit, adolescentul ar trebui să găsească măcar un cadru medical sau un consilier şcolar căruia să simtă că îi poate mărturisi toate temerile şi probleme intime cu care se confruntă.
Ai încredere în instinctele tale
Părinţii se tem mereu că adolescenţii fac numai alegeri greşite, dar atunci când un copil a fost educat să aibă încredere în el şi se respectă suficient de mult încât să ia deciziile corecte în situaţii dificile, adolescenţa ar trebui să fie o perioadă cu adevărat frumoasă, un timp al descoperirii de sine şi al unor persoane de încredere, care au aceleaşi pasiuni şi ambiţii ca noi.