Versace, întâlnirea dintre modă şi rock
0Nu este deloc uşor să găseşti o formulă care să fie atât pe placul prinţesei Diana, cât şi pe cel al cântăreţelor Madonna şi Courtney Love. Versace a reuşit însă să o facă. Gianni Versace a fost primul designer care şi-a îndreptat atenţia către tendinţele şi stilurile observate zi de zi pe stradă, aducând moda haute couture „cu picioarele pe pământ“.
Nu mulţi designeri se pot lăuda că au avut vânzări de 11 milioane de dolari încă de la prima colecţie. Însă pentru Gianni Versace, cifra a reprezentat doar un punct de plecare de bun augur pentru povestea sa.
Unul dintre cei mai cunoscuţi designeri din lume, responsabil cu scrierea unei file importante în istoria modei, Gianni s-a născut la 2 decembrie 1946 în oraşul Reggio di Calabria. Tătăl său a fost vânzător de produse electrocasnice, iar mama - croitoreasa care lucra pentru cele mai înstărite femei din regiune. Şi-a obţinut licenţa în arhitectură, însă pasiunea pentru design l-a însoţit încă din copilărie, când aduna cu grijă toate peticele de materiale de pe podeaua atelierului în care lucra mama sa.
Afacere de familie
După terminarea facultăţii, s-a mutat la Milano cu gândul de a pătrunde în lumea modei. Nu i-a fost deloc greu. A lucrat cu mari case de modă ale vremii - De Parisini, Callaghan, Alma şi Genny - pentru care a creat primele sale linii complete de îmbrăcăminte. În 1977, la 31 de ani, şi-a deschis propriul atelier. Fratele său mai mare, Santo, s-a ocupat de finanţele noii companii, iar sora sa mai mică, Donatella, s-a implicat în crearea de accesorii, promovare şi publicitate. Însă cel mai important rol deţinut de Donatella rămâne cel de „muză", după cum a numit-o chiar Gianni.
Prima colecţie Versace a fost prezentată în primăvara următoare şi a avut un succes fulminant. Un an mai târziu avea loc deschiderea primului boutique Versace, la Milano, şi, la scurt timp, a urmat şi prezentarea primei colecţii pentru bărbaţi semnată de designer. Compania era deţinută în totalitate de cei trei fraţi. Gianni avea 45%, Santo - 35%, iar Donatella - 20%.
La intersecţia dintre arte
Ceea ce a diferenţiat casa de modă Versace de celelalte a fost abilitatea lui Gianni de a îmbina din ce în ce mai multe laturi artistice. Afinitatea sa pentru teatru (avea legături strânse cu Teatro alla Scala din Milano) s-a reflectat în creaţiile sale, care „împrumutau" ceva din arta dramatică. Faimosul fotograf Richard Avedon îi fotografia colecţiile, imaginile fiind folosite apoi în reclame. Andy Warhol i-a pictat un portret. „Contrastele sunt cheia tuturor creaţiilor mele", mărturisea Gianni într-un interviu pentru „The New York Times". Stilul său „intenţionat imperfect" l-a transformat în preferatul unor cliente precum prinţesa Diana, Madonna şi Courtney Love, fashion icon-uri ale perioadei.
Designerul şi-a găsit sfârşitul la numai 50 ani, după ce a fost împuşcat la 15 iulie 1997 în faţa casei sale din Miami. Era la apogeul carierei, cu doar câteva luni înainte prezentase una dintre cele mai apreciate colecţii. Cu toate că multe case de modă mor odată cu designerul care le-a dat numele, nu a fost şi cazul Versace. Donatella a preluat funcţia de director de creaţie şi a reuşit să ducă marca Versace pe noi culmi.
50 de ani avea Gianni Versace atunci când a fost ucis, în 1997.
De la îmbrăcăminte la maşini, elicoptere şi umbrele
Cum transformi o casă de modă într-o afacere cu vânzări de peste trei miliarde de dolari? Nu te limitezi la haine ar fi răspunsul scurt. Cel lung sună însă cam aşa: accesorii, lenjerie, maşini, elicoptere, mobilă, pantofi, ceasuri, bijuterii, parfumuri, cosmetice, umbrele şi echipament de echitaţie, toate purtând impunătorul logo al casei de modă italiene Versace.
Totul pe lângă liniile couture, care încă asigură cea mai mare parte a veniturilor. Asemenea multor designeri înaintea sa, Gianni a înţeles că nu multe femei îşi pot permite să plătească 15.000 de dolari pentru o rochie, însă mult mai multe cliente puteau da sume mai mici pe accesorii care poartă logoul Versace.
Câte puţin din orice
Diversificarea a fost însă esenţială chiar şi aici. Astfel, sub umbrela Versace sunt reunite nouă linii distincte, fiecare cu propriul ei public: Versace Couture, Versus, Istante, Versace Jeans Couture, Versace Sport, Versatile, Versace Classic 2, Young Versace şi Home Signature. Produsele se vând în peste 300 de boutique-uri specializate şi în peste 2.000 de magazine afiliate, sub licenţă. Sub supervizarea artistică a Donatellei şi cea financiară a lui Santo, compania a început să genereze venituri tot mai ridicate. Până la sfârşitul anilor '90, compania se extinsese deja de la masa de desen la magazine şi puncte de desfacere proprii.
Donatella, arhitectul extinderii Versace
„Faptul că membrii familiei Versace iau hotărâri cu repeziciunea fulgerului le conferă un avantaj-cheie într-o industrie în care stilurile şi capriciile se schimbă peste noapte", nota publicaţia americană „BusinessWeek". Donatella a fost însă cea care a orchestrat extinderea companiei. Proiectul său de suflet, linia Versus, îndreptată către un public mult mai tânăr, era depăşită în vânzări doar de colecţiile Versace Couture, create de Gianni. Tot ea a fost cea care a gândit prima linie pentru copii - Young Versace - şi cea de design interior - Signature Home. Versace Sport a pornit similar, însă până la urmă s-a renunţat la ea din cauza hainelor contrafăcute, care dăunau imaginii Versace. Promovarea agresivă în SUA (care genera 20% din veniturile companiei) şi în Asia (de unde proveneau 25% din venituri) a fost esenţială supravieţuirii. La acest lucru a contribuit semnificativ şi apariţia fenomenului „Supermodel".
Donatella l-a înlocuit pe Gianni la conducerea casei de modă după decesul acestuia Foto: Reuters
În 2006, compania a încheiat un parteneriat cu Lamborghini pentru a crea prima maşină „de designer". Rezultatul a fost Lamborghini Murcielago LP 640 Versace. Următoarele pe listă au fost casele: Versace a colaborat cu Elad Properties pentru a realiza primele interioare în cadrul Hotelului Plaza din New York. Apoi, Versace a început să creeze interioare pentru elicoptere private, în parteneriat cu Augusta Helicopters.
"Moda nu este ceva frivol. Sunt o femeie de afaceri, o persoană foarte serioasă.
Donatella Versace
director de creaţie Versace
Singura moştenitoare a imperiului Versace
În cei 20 de ani până la moartea lui Gianni, compania a fost mereu sub controlul familiei Versace. Chiar dacă Santo a fost acuzat că a mituit mai mulţi oficiali italieni, iar poveştile despre „isteriile" Donatellei erau tot mai frecvente, casa de modă a rămas tot o afacere de familie. Numai că Gianni a ales să-i lase totul nepoatei sale, Allegra (fiica Donatellei).

Allegra, fiica Donatellei, are ultimul cuvânt în companie Foto: Reuters
Aceasta avea 11 ani la moartea unchiului său, însă Gianni considera că ea este singura care îi spune adevărul. Acum, ea deţine 50% din companie, Donatella - 20%, iar Santo - 30%. Allegra are ultimul cuvânt şi în ceea ce priveşte strategiile de vânzări. Decizia lui Gianni a ridicat multe sprâncene.
Donatella rămâne însă liderul indiscutabil în ceea ce priveşte latura artistică a casei de modă. Chiar dacă fiecare linie are propria ei echipă de designeri, sora lui Gianni continuă să se implice în toate etapele, gândeşte şi creează încă o mare parte dintre produsele marca Versace.
Emblemă a fenomenului pop-art
Astăzi, compania are peste 1.200 de angajaţi, iar valoarea vânzărilor de obiecte care poartă logoul Versace depăşeşte trei miliarde de dolari. Aceasta se datorează geniului creativ al lui Gianni, o emblemă a fenomenului pop-art, căruia îi plăcea să forţeze cu fiecare colecţie nouă limitele industriei modei.
