Un nou studiu despre fericire al Universităţii Harvard confirmă ceea ce au susţinut tot timpul budiştii, sfinţii şi înţelepţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Harvard dezvăluie că gândurile neprevăzute, întrebările constante şi minţile rătăcitoare influenţează în mod direct sentimentul de fericire. Prin intermediul studiului s-a descoperit că oamenii care au minţi „hoinare“ au şanse mai mici să fie fericiţi, decât aceia care sunt capabili să se concentreze la sarcina pe care o primesc.

Gândeşte-te la o vreme în care erai foarte nefericit. Probabil că atribui nefericirea unor situaţii specifice, precum o problemă cu care te-ai confruntat sau poate lipsa unor anumite lucruri pe care ţi le doreai şi de care aveai nevoie. Probabil ai asociat, la nivel mental, cauza nefericirii tale cu unul dintre aceşti factori externi. De cele mai multe ori credem că problemele noastre - circumstanţele de viaţă problematice - sunt cele care ne fac nefericiţi şi dacă acestea s-ar schimba în ceva ce noi ne dorim, atunci ar fi mult mai uşor să fim fericiţi. Totuşi, s-a dovedit că nu circumstanţele sunt cele care ne fac fericiţi sau nefericiţi, scrie Mellissa O`Brien, profesoară de mindfulness, citată de site-ul inc.com.

Un studiu recent al Universităţii Harvard pare să confirme ceea ce budiştii, înţelepţii şi sfinţii au susţinut de-a lungul timpului - că o minte indisciplinată creează nefericire, iar cheia unei vieţii fericite o constituie stăpânirea minţii şi nu schimbarea factorilor externi din viaţa noastră.

Prima parte a studiului ne spune că nefericirea nu vine doar dacă ne gândim la lucruri neplăcute. Acesta arată că oamenii care se gândesc la lucruri neutre sau chiar fericite sunt tot mai puţin fericiţi faţă de situaţia în care „mintea nu rătăceşte.“

În timpul studiului, mai multe persoane au fost rugate să se concentreze asupra unei activităţi date. S-a dovedit că participanţii au fost mult mai fericiţi dacă s-au concentrat în acel moment, chiar dacă activitatea era una covârşitoare. Concluzia este că atunci când mintea vă zboară constant (lucru pe care mulţi dintre noi îl facem zilnic), vi se reduce drastic fericirea generală şi starea de bine.

Fericirea este atunci când trăim clipa

Acest studiu nu face decât să confirme rezultatele cercetărilor care au fost făcute în domeniul meditaţiei în ultimii 40 de ani. Mihaly Csikszentmihalyi, unul dintre cei mai mari cercetători din lume în domeniul psihologiei pozitive, numeşte această stare a minţii „flow“. El descrie „flow-ul“ ca fiind starea în care eşti total absorbit sau cufundat în activitatea pe care o ai de îndeplinit. Nu contează ce activitate ai, ci să fii total prezent atunci când o faci.

Csikszentmihalyi, numit de multe ori şi „părintele psihologiei pozitive“, a descoperit că cele mai fericite  momente le avem atunci când ne aflăm în această stare mentală de „flow“. 

Atunci când eşti perfect concentrat pe activitatea pe care o desfăşori, nu eşti preocupat de griji sau regrete, nu planifici şi nu îţi doreşti nimic. Nu dai putere proceselor gândirii, astfel acestea nu îţi domină conştiinţa. Aceasta stare a minţii te lasă să îşi trăieşti viaţa intens, aşa cum se desfăşoară ea în timpul şi momentul prezente. Poate din acest motiv acest studiu continuă să confirme că stăpânirea minţii creşte fericirea.

Sunt prea ... ca să fiu fericit

Unora le este greu să creadă că sursele fericirii sunt atât de simple. „Sunt prea sărac“, „Am prea multe griji“ sau „Viaţa nu a fost bună cu mine“ sunt lamentări pe care le auzim adesea. Mintea va încerca des să îţi spună poveşti despre alte lucruri de care ai nevoie înainte să îţi de voie să fii fericit. În orice caz, circumstanţele vieţii tale au un impact mai mic decât te-ai fi aşteptat asupra fericirii tale.

Asociaţia ştiinţelor de psihologie spune că cercetătorii au descoperit oameni cu un status socioeconomic înalt, care erau mai nefericiţi decât cei cu un status socioeconomic mai mic.

Fericirea nu se trage din locul unde trăieşti, ceea ce îţi permiţi, dintr-o carieră sau o relaţie mai bună. Toate dovezile susţin faptul că fericirea derivă din stăpânirea minţii, te duce la cultivarea unui mediu mental sănătos şi echilibrat sau, în termenii lui Csikszentmihalyi, îmbunătăţind abilitatea de a a fi în starea „flow“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite