Tragedie. Un tânăr de 21 de ani a murit după ce-a muncit trei nopţi la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 23% din angajaţii români petrec până la 12 ore la locul de muncă, conform unei cercetări realizate în anul 2010 de Institutul Român de Evaluare şi Strategie  FOTO Shutterstock
Aproape 23% din angajaţii români petrec până la 12 ore la locul de muncă, conform unei cercetări realizate în anul 2010 de Institutul Român de Evaluare şi Strategie  FOTO Shutterstock

Suprasolicitarea la locul de muncă pare că este motivul pentru care Moritz Erhardt, un student neamţ în vârstă de doar 21 de ani, angajat ca intern la filiala din Londra, Marea Britanie, a băncii de investiţii Bank of America Merrill Lynch, a încetat din viaţă.

Trupul neînsufleţit al tânărului angajat a fost descoperit săptămâna trecută, în seara zilei de joi, 15 august, cu puţin timp înainte ca acesta să încheie perioada de internship de şapte săptămâni la Bank of America Merrill Lynch.

Spera ca eforturile sale să îi asigure un loc de muncă permanent în cadrul uneia dintre cele mai importante companii de investiţii şi consiliere financiară din lume, realtează Daily Mail.  

Conform ultimelor informaţii oferite luni, 19 august, de anchetatori, se pare că tânărul a suferit un infarct, dar nu s-au oferit şi alte amănunte legate de acest incident. 

Totuşi, colegii studentului discută pe diferite forum-uri şi site-uri de socializare despre faptul că acesta ar fi petrecut nopţi la rând la birou pentru a reuşi să-şi îndeplinească toate sarcinile profesionale.

„Caruselul magic“, coşmarul fiecărui intern 

Se pare că multe bănci de renume îşi încurajează internii să muncească peste program, iar aceştia se extenuează în dorinţa de a face o bună impresie. Pe site-ul wallstreetoasis.com, mulţi dintre cei care discută despre moartea lui Erhardt spun că tânărul rămânea în mod frecvent peste program, până spre orele dimineţii. 

Germanul locuia într-un apartament închiriat în Bethnal Green, din Estul Londrei, în cadrul Clardeale House, o zonă cu apartamente destinate studenţilor, sute dintre acestea fiind închiriate pe timpul verii de interni veniţi din toată lumea.

„A fost găsit mort, în duş, de colegul lui de apartament“, a postat unul dintre colegii lui Erhardt.

image

 Moritz Erhardt, tânărul care a murit la numai 21 de ani  FOTO Daily Mail

De asemenea, un student de 20 de ani povestea într-un interviu acordat publicaţiei britanice Evening Standard, în anul 2001, că în perioada cât a lucrat ca intern muncea oricât i se cerea să o facă. „Coşmarul fiecărui intern este aşa-numitul Carusel Magic, care descrie momentul în care taxiul vine să te ia de la serviciu la 7 dimineaţa, te duce acasă, şoferul aşteaptă să faci un duş şi să-ţi schimbi hainele, apoi te duce înapoi la firmă“, a dezvăluit acesta.

Un alt student mărturisea aceluiaşi ziar că fiecare intern trebuia să lucreze cel puţin 100 de ore pe săptămână, dar se ajunge în medie la 110 ore. „Eu ajungeam să lucrez cam şase zile şi jumătate pe săptămână“, a spus acesta. 
Pe de altă parte, o sursă din cadrul băncii de investiţii Merill Lynch a declarat că Erhardt a muncit ca intern şi pentru alte companii, dar nu a putut să confirme sau să nege acuzaţiile conform cărora tânărul ar fi depus eforturi considerabile la locul de muncă.

„Suntem şocaţi şi întristaţi de vestea morţii lui Moritz Erhardt. Era popular printre colegi şi se număra printre cei mai sârguincioşi interni pe care îi avem, cu un viitor profesional promiţător. Primele noastre gânduri se îndreaptă către familia lui şi le transmitem condoleanţe în aceste momente extrem de dificile“, se arată într-un comunicat al băncii de investiţii Merill Lynch, comunicat oferit la scurt timp după ce a fost anunţată moartea lui Moritz Erhardt.

Cazuri tragice şi în România

În anul 2007, o tânără de 29 de ani, Raluca Stroescu, manager de audit la filiala română a multi¬naţionalei Ernst&Young, a fost găsită moartă, colegii susţinând la acel moment că aceasta ar fi decedat ca urmare a mai multor zeci de zile de muncă fără pauză. Cadavrul tinerei avea sub 40 de kilograme greutate, situaţie în care ajunsese după ce ar fi lucrat intensiv la un proiect important de audit. Cu doar câteva zile înainte să moară, Raluca Stroescu i s-ar fi plâns unei colege că a slăbit şapte kilograme în timpul celor trei săptămâni în care se ocupase de proiectul amintit.

Nu trebuie uitat cazul Ramona Carmen Cîciu, de 34 de ani, care a murit după ce a făcut un stop cardio-respirator la birou, în anul 2010. Rudele au fost convinse că decesul a fost cauzat de suprasolicitare, ţinând cont de faptul că aceasta obişnuia să stea peste program, iar cu o seară înainte de a face stopul cardiac, plecase de la birou la ora 20.00.

Tragedia Ramonei Cîciu a fost punctul de pornire a unei cercetări realizate în 2010 de Institutul Român de Evaluare şi Strategie - IRES, cu privire la percepţia generală asupra muncii în România,
Astfel, analiza arata că foarte puţini angajaţi români petrec la birou fix opt ore. Cei mai mulţi sunt obişnuiţi cu orele suplimentare (66%), ceea ce duce la un program zilnic de 8-9 ore pentru 60% dintre cei chestionaţi. Un segment de 23% ajunge să petreacă şi 12 ore la locul de muncă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite