Tradiţii de Ignat: de ce căpăţâna porcului se bagă în casă cu râtul înainte, de ce se fac cruci cu sângele animalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele zone din ţară, tradiţiile sunt încă respectate FOTO Shutterstock
În unele zone din ţară, tradiţiile sunt încă respectate FOTO Shutterstock

Tăierea porcului de Ignat (20 decembrie) a fost înlocuită în zilele noastre de cozile uriaşe de la supermarketuri pentru carne ambalată sau produse gata făcute, pe care trebuie doar să le pui în coş. Până în urmă cu doar câteva decenii, aceasta era o mare sărbătoare în toată ţara. În unele gospodării rurale, din fericire, tradiţiile încă se păstrează.

În calendarul ortodox, pe 20 decembrie e prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. În legendele româneşti, Ignat este prezentat ca un sfânt care îi ajută pe cei săraci, dăruindu-le câte un porc, în preajma sărbătorii de Crăciun. Ziua de 20 decembrie deschide ciclul sărbătorilor de iarnă şi coincide, de obicei, cu solstiţiul de iarnă.

În toate zonele ţării există o serie de tradiţii, practici şi obiceiuri legate de sacrificarea porcului. Acest ritual are mai multe etape, toate menite să atragă asupra gospodăriei şi a familiei respective protecţia divină şi belşugul în anul ce va veni.

Citeşte aici care sunt tradiţiile şi ritualurile de Ignat şi ce semnificaţii au ele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite