Terapie de Paşte prin mindfulness: cum să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit în timp ce găteşti pentru cei dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mindfulness în bucătărie. FOTOnovini.bg
Mindfulness în bucătărie. FOTOnovini.bg

Gătitul pentru persoanele dragi poate fi o formă de mindfulness. Frământatul, coptul şi ornatul prăjiturilor pot contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea stării de spirit, fiind şi un bun mod de exprimare a sentimentelo pentru cei care nu o pot face prin cuvinte.

Ascunzându-se în spatele lipsei timpului, oamenii nu mai pregătesc dulciuri în bucătărie şi se mulţumesc să cumpere diferite prăjituri din magazinele specializate. Ceea ce nu ştiu ei este că gătitul pentru cei dragi poate avea numeroase beneficii psihice, această activitate permiţându-le să-şi exprime creativitatea, scrie huffingtonpost.com.

Există numeroase studii care confirmă faptul că există o strânsă legătură între creativitate şi starea de spirit. Fie că este vorba de pictură, muzică sau gătit, oamenii găsesc în gătit un bun mod de a se exprima“, a explicat Donna Pincus, psiholog la Universitatea din Boston.

„Gătitul poate fi şi un mod foarte bun de exprimare a sentimentelor. Această tehnică poate fi de mare ajutor persoanelor care au dificultăţi de comunicare, transmiţând în acest mod aprecierea şi mulţumirea pentru cei din jur“ este de părere Susan Whitbourne, profesor de stiinţe psihologice şi neurologice la Universitatea din Massachusetts.

Gătitul pentru persoanele dragi, o formă de mindfulness

Auzim tot mai des despre beneficiile meditaţiei şi mindfulness-ului - cresc nivelul de fericire şi reduc stresul. Pentru mulţi, gătitul poate avea aceleaşi efecte. „Gătitul necesită un anumit nivel de atenţie. Trebuie să cântăreşti ingredientele, să frămânţi sau să ornezi. Dacă sunteţi concentraţi pe miros şi gust, sunteţi prezenţi în ceea ce faceţi, iar asta înseamnă mindfulness. Acest lucru poate avea ca rezultat reducerea stresului“, a explicat Pincus.

Acesta este şi motivul pentru care atelierele de relaxare prin artă culinară au devenit tot mai frecvente. Tot mai mulţi oameni învaţă să se recreeze prin practica gătitului.  

Mai mult, în timp ce găteşti şi eşti atent la ceea ce creezi, nu mai eşti tentat să te gândeşti la lucrurile care te macină, îţi exprimi creativitatea şi te simţi productiv. Pentru rezultatele tale, vei primi drept recompensă mulţumirile celor care vor gusta prepratele tale.

Altruismul contribuie la reducerea stresului şi creşterea nivelului de fericire

În jurul gătitului pentru alte persoane, se învârte şi sentimentul de altruism. Te simţi productiv şi uiţi de griji în timp ce găteşti, iar sentimentul de contribuţie la fericirea celor din jur alimentează nivelul tău de fericire.

Dacă gătitul este o activitate care nu vă face plăcere, efectele psihologice nu vor fi cele scontate, în ceea ce priveşte managementul stresului. „Dacă cineva are fobie de gătit, atunci tehnica nu este pentru ei. Este benefică oamenilor care ating un nivel de confort în bucătărie“, a încheiat psihologul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite