vivo X80 Pro, smartphone flagship pentru pasionaţii de fotografie [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

X80 Pro este cel mai bun smartphone al vivo pe care l-am testat până în prezent şi un concurent la titlul de cameraphone al anului, cel puţin până la această dată.

Spre deosebire de X60 Pro, modelul de anul trecut, X80 Pro e mult mai mare şi mai serios, poate "mai profesional".

După dimensiuni şi fluiditate X80 Pro îmi aminteşte de seria Note de la Samsung (mai nou S Ultra), desigur fără PEN, iar husa din pachet e asemănătoare cu cea a unui Huawei Mate 30. Asta aşa ca să îl ”fixăm în familiar”.

vivo X80 Pro e mare şi relativ greu cu cele 215 grame, dar o să trec asta la calităţi, pentru că prefer ecranele mari în detrimentul smartphone-urilor uşoare, cu ecrane mici. Desigur, depinde mult şi de model, sunt şi smartphone-uri mici pe care îmi face plăcere să le folosesc.

image

Cu toate că e masiv, X80 Pro are un design compact, ecranul cu margini curbate şi spatele din sticlă mată îl face să stea bine în mână. Am avut totuşi emoţii cu el la început, până mâna mea s-a învăţat cu forma lui şi nu m-am mai temut că-l voi scăpa.

Spatele din sticlă mată, neagră, e interesant, deosebit şi deopotrivă obişnuit. Asta până ajungi la modulul de camere care ocupă o treime din suprafaţă. Suprafaţa de sticlă contrastează puternic cu restul spatelui, poate şi prin faptul că reţine amprentele. Prezenţa amprentelor pe modulul camerei este una dintre puţinele nemulţumiri la adresa lui X80 Pro.

image

Cutia lui vivo X80 Pro conţine: smartphone, husă, cheiţă SIM, încărcător, nişte căşti cu fir de bună calitate, un adaptor pentru căşti de la jack la USBC, manuale, garanţie etc.

Apropo de căşti, în timp ce unii producători îţi dau cutii în care mai vine doar smartphone-ul şi un cablu de încărcare, vivo livrează pachetul complet, nu mai trebuie să achiziţionezi nimic separat. Dacă în urmă cu câţiva ani acest lucru era o normalitate, în prezent e o excepţie de felicitat.

Ecranul de 6.78 inci tip LTPO3 AMOLED cu rezoluţie 1440 x 3200p este unul dintre punctele de atracţie ale smartphone-ului. Cu 1 miliard de culori, rată de refresh de 120Hz, luminozitate maximă 1500 niţi şi HDR10+, ecranul e pur şi simplu excelent. Fără îndoială nu poate fi folosit cu o singură mână, decât dacă activezi one handed mode (modul de utilizare cu o singură mână), dar experiţa de utilizare la calitatea asta e deosebită indiferent de conţinut.

În partea de jos a ecranului se află un senzor de amprentă 3D (Ultrasonic Large Fingerprint) care funcţionează excelent. Practic e cel mai mare senzor disponibil la momentul lansării pe un smartphone.

Să vorbim şi despre specificaţiile modelului testat de vivo X80 Pro (V2145): Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), GPU Adreno 730, memorie internă tip UFS 3.1 de 256GB şi 12GB RAM. Sistem de operare Android 12 cu interfaţă Funtouch 12. Pentru partea de imagine vivo a adăugat un cip dedicat vivo V1+. Acesta are un sistem cu AI integrat pentru optimizare vizuală, asigurând totodată o viteză mai bună şi un consum redus de energie.

image

Acest Funtouch 12 nu e complet diferit de alte interfeţe de la alţi producători, în fond e un Android modificat, dar e puţin altfel şi îţi dai seama de asta, doar dacă foloseşti smartphone-ul mai multă vreme. Cât timp l-am folosit a cerut mai multe actualizări şi cei de la vivo spun că va beneficia de 3 ani de actualizări de securitate, dar nu ştiu exact cum e cu versiunile.

În clipul următor vezi cum se mişcă smartphone-ul, setări, specificaţii, teste sintetice etc.

Camerele lui vivo X80 Pro sunt realizate în parteneriat cu compania germană ZEISS, la nivel de optică şi software, iar la lansarea smartphone-ului, de la Berlin, am discutat cu mai mulţi ingineri de la compania germană despre posibilitatea ca un smartphone să înlocuiască camera foto.

Ştiu că în reclame camerele smartphone-urilor sunt comparate permanent cu cele ala aparatelor foto profesionale. În realitate însă, din cauza dimensiunilor reduse ale camerelor (optica+senzor) care pot fi integrate într-un smartphone, cele două nu se pot compara.

Software-ul poate compensa o mică parte din diferenţe, dar nu toate. Ideea e ca un aparat foto profesional nu-l poţi avea la tine permanent, pe când un smartphone încape lejer în orice buzunar. Şi cu toate inovaţiile diferenţa dintre ele nu va dispărea prea curând. 

Şi dacă tot am vorbit de legătura teoretică şi practică între camere foto şi smartphone-uri, să vă povestesc despre modulul dorsal al camerei, care e format din:

  • camera principală wide de 50 MP, cu f/1.6, PDAF, Laser AF şi stabilizare optică (OIS);
  • camera ultrawide (114˚) de 48 MP, cu f/2.2 şi AF;
  • camera tele periscop (zoom optic 5x - presupun 125 mm) de 8 MP, cu f/3.4, PDAF şi stabilizare optică (OIS); 
  • camera tele (50mm) de 12 MP, cu f/1.9 şi gimbal OIS.

Este un complex de camere performant şi destul de neobişnuit, foarte rar vezi un smartphone cu două camere tele. Pe de altă parte, dacă tot am vorbit de camere profesionale, în lumea acestora 50mm nu este tele ci normal.

În faţă vivo X80Pro  are o cameră de selfie wide (24mm) de 32 MP cu f2.5.

Printre cel mai interesante caracteristici ale camerelor se remarcă modul ZEISS Natural Colour, care oferă o reproducere a culorilor fidelă realităţii şi acel ZEISS T* coating, un strat de substanţe chimice aplicat pe lentile care ”îmbunătăţeşte transmisia luminii şi ajută la reducerea aberaţiilor, precum reflexii şi artefacte”.

Altfel vivo X80 Pro e realmente inundat cu funcţii şi opţiuni pentru camera foto-video. Deşi sunt foarte interesante, multe dintre ele le vei folosi doar ocazional sau când vrei să-ţi impresionezi prietenii. Dincolo de această bogăţie şi mai important decât ea, nu există un scenariu de fotografiere pentru care X80 Pro nu e pregătit. 

Am să dau exemplu de unul care nu apare în nici o prezentare şi care m-a surprins foarte plăcut, scanarea de documente. În prezent majoritatea smartphone-urilor au această funcţie, dar de multe ori e doar de umplutură, adică face şi nu prea treabă bună. Pe X80 Pro rezultatele scanării au ieşit ca la un aparat profesional, clare şi perfect încadrate.

Dincolo de orice discuţie legată de specificaţii şi opţiuni imaginile needitate realizate cu x80 Pro sunt mai mult decât o pot face eu în cuvinte. 

Şi un exemplu de filmare în modul cinematic, tot de la lansarea smartphone-ului, de la Berlin.

Sunetul. Cele două difuzoare stereo, unul sus şi unul jos, oferă un sunet puternic şi echilibrat. În asnsamblu e caracterizat prin fidelitate ridicată, voci plăcute, înalte bine definite şi bas bun.

Gaming-ul cu cu vivo X80 Pro este la fel ca pe orice alt smartphone de top, fluid, cursiv, fără probleme. Sigur că se încălzeşte, dar la 30 de minute sau o oră cât m-am jucat eu maximum, nu au ieşit în evidenţă probleme de scădere a frecvenţei procesorului, supraîncălzire. Deşi m-am jucat cu toate setările la maximum.

Înregistrare din Call of Duty: Mobile.

Şi din Asphalt 9.

Teste sintetice. Şi la acest capitol vivo X80 Pro m-a surprins, fiind primul smartphone testat de mine care a depăşit 1 milion de puncte în Antutu, dar mai bine vă arăt.

image

Şi la capitolul autonomie X80 Pro stă foarte bine. Smartphone-ul are o baterie de 4700mAh cu încărcător FlashCharge de 80W şi încărcător FlashCharge wireless de 50W. În testul de baterie PCMark a rezistat aproape 15 ore şi a mai rămas cu 20% baterie.

image

L-am ţinut permanent cu cranul la rezoluţie maximă plus rată de refresh de 120Hz şi nu a ţinut niciodată mai puţin de 12 ore, indiferent cât de mult l-am utilizat.

Pe fir, vivo spune că X80 Pro poate fi încărcat complet în doar 36 de minute. Nu am cronometrat dar e pe acolo. În orice caz e rapid. L-am primit la test împreună cu încărcătorul FlashCharge wireless de 50W şi iată un clip scurt cu unboxing şi încărcarea. Şi pe încarcare wireless e aproape la fel de rapid.

Încărcătorul wireless nu merge la capacitatea de 50W decât cu un încărcător compatibil pe fir, preferabil cel de la vivo şi nu încarcă orice smartphone. Spre exemplu nu încarcă iPhone-ul meu.

Am folosit vivo X80 Pro tip de mai bine de o lună şi jumătate, probabil cel mai intens smartphone testat de mine în 2022 şi nu m-a dezamăgit în nici un moment. Evident că nu e perfect, dar pentru cineva interesat de cameră, ca mine, este tot ce trebuie. N-am testat încă Samsung S22 Ultra sau Xiaomi 12 Ultra, dar sper să reuşesc.

vivo X80 Pro mi-a plăcut atât de mult încât l-am urmărit prin magazine să văd cu ce preţ apare şi la precomandă a fost 5000 de lei, iar acum e cu 5500. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite