VIDEO „Elevii din liceele româneşti sunt înnebuniţi de League of Legends“. Campionatul Mondial, săptămâna viitoare la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a organizat de curând DreamHack, o altă competiţie importantă de gaming FOTO Adevărul
România a organizat de curând DreamHack, o altă competiţie importantă de gaming FOTO Adevărul

Adevărul Live de joi după-amiază a dezbătut chestiunea jocurilor pe calculator în România la nivel profesionist. De pe 1 noiembrie, la Bucureşti se va organiza Campionatul Mondial de Sporturi Electronice.

În studioul Adevărul Live, alături de jurnaliştii Adevărul vor sta Silviu Stroie, preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti din România, Elena Surdu, jucătoar profesionist de Tekken Tag Tournament 2 şi Alex Lim, reprezentant al Federaţiei Internaţionale de Jocuri Electronice.

La eveniment vor participa 270 de persoane din 46 de ţări. Competiţia masculină are două discipline - League of Legends şi Alliance of Valiant Arms (un joc de tipul Counter Strike). Pentru LoL vor fi premii de 27.000 de dolari, iar pentru A.V.A. vor fi premii de 18.000 de dolari. Competiţia feminină va avea concursuri de StarCraft 2 şi Tekken Tag Tournament 2. Premiile pentru competiţia feminină nu au fost încă stabilite.

Potrivit lui Silviu Stroie de la Liga Gamerilor Profesionişti, valoarea premiilor din e-sports în 2012 a ajuns la 30 de milioane de dolari, pentru toate competiţiile, iar în România premiile au fost de aproximativ 150.000 de dolari.

Silviu Stroie a explicat ce înseamnă şi ce presupune un campionat mondial de sport electronic: „Evenimentul va avea patru jocuri, două pentru bărbaţi, Leage of Legends şi Alliance of Valiant Arms, şi două pentru femei, Tekkentournament şi Starcraft 2“. 

Adevărul Live: România găzduieşte cel mai mare eveniment de gaming din lume. Cum s-a transformat o pasiune în industrie 

Potrivit lui Silviu Stroie la eveniment vor fi prezenţi 250 de oficiali şi pentru prima dată în istorie va fi efectuat şi un test anti-doping. „Am cerut să se facă un test anti-doping exact cum se fac în toate celelalte competiţii. Asta pentru că noi suntem în plin proces de acreditare a filialei cu toate organizaţiile mari, vrem să dovedeim că ceea ce facem noi este tot un fel de sport şi vrem să fie tratat ca atare.“

Campionatul Mondial de Sporturi Electronice a debutat în urmă cu cinci ani în Coreea de Sud, dar anul acesta a reuşit să ajungă şi în România. „Acum a ieşit în afara Coreei de Sud, a existat o probă şi România a ieşit în evidenţă, Bucureştiul fiind ales ca oraş gazdă al Campionatului“, a mai spus preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti din România.

Acesta a precizat că în România sunt foarte mulţi jucători, dar numărul celor profesionişti este încă destul de mic. „În România există 500.000 de jucători de LOL, cam tot atâţia de DOTA şi câteva mii de CS, dar jucători profesionişti, cei care trăiesc pentru asta, care câştigă bani din această activitate, cred că sunt în jur de 20.000-30.000“

Silviu Stroie a explicat ce înseamnă a fi un jucător profesionist: „Te numeşti jucător profesionist când faci parte dintr-o echipă, când scopul tău principal este să ajungi să joci la o echipă puternică, importantă. Un profesionist se antrenează zi de zi şi analizează strategiile adversarilor“.

Pe de altă parte, reprezentantul Federaţiei Internaţionale de Jocuri Electronice, Alex Lim este de părere că jucătorii profesionişti sunt cei care care câştigă bani de pe urma turneelor, cei care participă în turneele internaţionale importante. „Personal eu am studiat sportul şi am văzut că factorii comeptiţionali din sport sunt aceiaşi cu cei din jocurile electronice“, a mărturisit Alex Lim.

Elena Surdu, jucătoar de Tekken Tag Tournament 2, nu se consideră o jucătoare profesionistă, deşi dedică cel puţin cinci ore în fiecare zi antrenamentelor. „Nu cred că sunt încă profesionistă pentru că m-am apucat recent să joc Tekken şi mi se pare un joc foarte complex“.

Tânăra a povestit şi cum a început aventura ei cu jocurile video, dar şi ce părere au părinţii ei despre pasiunea pe care a transformat-o într-o meserie: „Părinţii mei aveau multe console, aveau chiar console din anii ‘70, până şi licenţa mea a fost legată de jocuri video şi în plus, am lucrat ca şi game tester timp de doi ani. Părinţii mei au fost unii clasici, care îşi doreau să am note mari, să fac o facultate, dar nu au avut niciodată o problemă cu jocurile video.“

Elena Surdu crede că părinţii au devenit mult mai îngăduitori cu privire la jocurile vieo şi consideră că o mare parte din jocuri pot fi privite şi ca o sursă de educaţie „Jocurile sunt pe diverse vârste, pentru diverse categorii, important este să joci cât mai multe jocuri până la o anumită vârstă. Sunt jocuri care îţi dezvoltă imaginaţia, poţi învăţa istorie. În momentul de faţă este un domeniu vast şi ar fi foarte păcat dacă nu ar fi înţeles. Scriitorul unui joc trebuie să fie atent la detalii, mai nou sunt adaptate după filme şi ei trebuie să facă o poveste care să impresioneze la nivel mondial“.

Elena Surdu se declară emoţionată, mai ales pentru că adversara ei din Rusia are deja la activ câteva campionate câştigate. „Am emoţii, m-am uitat cum joacă adversarele mele, cea din Rusia a câştigat deja multe campionate.“

Silviu Stroie a evidenţiat şi faptul că în fiecare an apar sute de jocuri, dar foarte puţine impresionează la nivel mondial. „Cel mai important joc la campionatul de anul acesta este LOL, care este şi cel mai important joc la ora actuală. Viaţa unui joc în comunitatea Esports este foarte scurtă, foarte puţine jocuri reuşesc să reziste mai mulţi ani“, a precizat Stroie.

România, prima ţară după Coreea de Sud care organizează Campionatul Mondial de Sporturi Electronice

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite