Prima zi a Dreamhack Bucureşti: puşti entuziasmaţi, vedete sud-coreene, gadgeturi, costume şi piele la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni s-au adunat la Sala Polivalentă pentru a-i urmări pe cei mai buni gameri din lume
Mii de oameni s-au adunat la Sala Polivalentă pentru a-i urmări pe cei mai buni gameri din lume

Mii de tineri pasionaţi de jocuri video au luat cu asediu Sala Polivalentă, sâmbătă, în prima zi a evenimentului Dreamhack. Unii au venit pentru a vedea cele mai noi accesorii şi sisteme pentru gaming, expuse la diverse standuri, însă cei mai mulţi au venit pentru a-i vedea îndeaproape pe cei mai tari jucători de League of Legends, Starcraft II şi Counterstrike, din întreaga lume.

La ora 9.10, staţia de metrou Tineretului este incredibil de populată pentru o zi de sâmbătă. E plin de puşti cărora li se citeşte entuziasmul pe faţă. Sunt sigur că îi voi revedea în curând.

O iau prin parc, în spatele unui grup de copii de 13-14 ani care gesticulează excesiv, şi ajung la Sala Polivalentă unde în jur de 300 de oameni aşteaptă la coadă pentru a-şi primi brăţările. Unii au plătit chiar şi 300 de lei pentru un loc la cel mai mare eveniment de sporturi electronice din Europa.

Printre sutele de adolescenţi se mai zăresc şi tineri trecuţi de 20 de ani, însosiţi de prietenele lor. Ele nu par atât de entuziasmate. La chioşcul cu gustări din faţa Sălii e îmbulzeală. Mulţi n-au apucat să-şi mănânce micul dejun şi au nevoie de energie pentru a rezista pe tot parcursul zilei. Ultimul meci este programat la ora 23.45.

Înăuntru e agitaţie. Spectacolul nu a început încă. Mă simt ca la un concert. Însă, în locul standurilor cu bere, lumea roieşte în jurul  celor de la Asus, Logitech, Maguay şi MadCatz şi luminile colorate ce ies din sistemele de ultimă generaţie fură ochii tuturor. Există şi cei care s-au grăbit să-şi ocupe un loc pe scaun înainte ca sala să se umple.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

Pe scenă, 10 tineri aşteaptă răbdători în faţa monitoarelor. Primul eveniment este dedicat jocului League of Legends (LoL), un joc de tip RPG în care fiecare gamer are un rol bine stabilit în echipei. Jucătorii verifică dacă sistemele pe care vor concura corespund cerinţelor.

Există vizitatori care îşi încearcă norocul la Tekken sau Street Fighter (jocuri cu bătăi) pe consolele puse la dispoziţie de către organizatori. „Frate, faci button-mashing, nu e corect“, strigă vizibil enervat un puşti de maximum 15 ani către prietenul lui. Acesta râde satisfăcut. Alţii s-au înscris la turneele de Dota 2, sau la cele de LoL, destinate special vizitatorilor. Premiile pentru amatori ajung la 15.000 de euro.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<strong>Ca la un meci de fotbal</strong>

Din sala principală se aud ropote de aplauze. Primul meci de LoL este pe cale să înceapă. „Echipa care urmează să urce pe scenă este din Polonia“, anunţă prezentatorul. Din sală se aud huiduieli. Polonezii de la Puls eSports vor concura împotriva românilor de la Time Police. Jucătorul Bogdanovici este aplaudat de toată sala. Sala este inundată de lumini albastre şi portocalii şi de pe marginile scenei iese fum. O cameră montată pe un braţ imens pluteşte deasupra publicului, iar toată lumea este cu mâinile pe sus.

În dreapta scenei, într-un cort special amenajat, stau doi bărbaţi în faţa unor microfoane. Nu le-am înţeles rostul până când nu a început jocul. Ei comentează totul exact ca la un meci de fotbal. „Bogdanovici se mulţumeşte să avanseze încet, cum ne-a obişnuit de altfel“, spune unul dintre ei. Spectatorii chiuie şi aplaudă. „Ce s-o fi întâmplat“, mă întreb debusolat. A căzut primul cap. Unul dintre polonezi a fost răpus de către un membru al Time Police. Abia acum încept să înţeleg entuziasmul tuturor celor veniţi la eveniment. Am aceeaşi senzaţie pe care o am atunci când mai urmăresc câte un meci de fotbal al naţionalei. Nu sunt microbist, dar vreau ca România să câştige şi mă bucur la fiecare gol de parcă l-aş fi dat eu. Cred că şi gamerii simt acelaşi lucru când un jucător român „dă ultimata“ şi creşte numărul „de killuri“ al echipei.

Părăsesc sala pentru a vedea ce se mai întâmplă pe culoare. Dau peste doi puşti şi îi întreb de ce au venit la Dreamhack. Unul dintre ei are 14 ani, iar celălalt 13. Au venit la Dreamhack pentru a-şi vedea jucătorii preferaţi de League of Legends. Acesta este primul eveniment de pro gaming pe care îl vizitează. „Atmosfera este vie, totul e perfect“, îmi spune cel mai mare dintre ei.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<strong>Piele, periferice, performanţă</strong>

Nu toată lumea este pasionată de LoL. Unii au venit pentru a-l urmări pe NightenD în acţiune în meciurile de Starcraft II, iar alţii ca să-şi susţină echipa favorită de Counterstrike. Astfel, câteva sute de vizitatori au rămas să se joace, să mănânce o felie de pizza sau să se uite la gadgeturi.

La standul Asus este îmbulzeazlă. Sunt curios ce se petrece şi mă apropii. Prin marea de oameni încep să disting câteva siluete voluptoase, acoperite sumar cu un material portocaliu lucios. Poartă peruci de aceeaşi culoare, au un bronz perfect şi pantaloni mulaţi din latex. Publicul nu le poate rezista şi toate obiectivele camerelor foto sunt îndreptate către ele. Lângă zâmbeşte timid o puştoaică cu păr alb şi urechi de iepuraş ce ţine în mână o sabie imensă din polistiren.

Nu e singura în costumaţie prezentă la eveniment. La doi paşi dau peste altă adolescentă. Aceasta poartă un maiou alb cu dungi negre, pantaloni negri scurţi şi are părul roşcat. Într-o mână ţine o carte roşie şi în cealaltă o sabie. Ochiul stâng îi este brăzdat de o dungă neagră, ca o cicatrice. Îmi vede aparatul foto şi se pune pe poziţie. Vizitatorii au fost încurajaţi de către organizatori să se costumeze. Cei ce vin îmbrăcaţi ca personajele lor preferate din jocuri video sau seriale anime pot intra gratuit.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<b>Gaming - connecting people</b>

În spatele ei, câţiva tineri stau la mese. Nu înţeleg ce fac acolo aşa că mă apropii curios. Joacă cărţi. „Joacă cărţi?!“, spun eu, aproape cu voce tare. Cei de la Red Goblin (un magazin de board games) au fost şi ei invitaţi să participe la Dreamhack. Au câteva mese şi sunt ocupate de tineri care preferă să se joace faţă în faţă, şi nu în faţa computerului. Câţiva clădesc turnuri de Jenga, alţii mută figurine pe planşe şi dezbat strategii. 

Mai fac câţiva paşi şi dau peste un cuplu simpatic, pe care îl văzusem dimineaţă, la metrou. „Scuzaţi-mă, pot să vă reţin două minute?“, îi întreb eu. „We’re sorry, we don’t speak Romanian“, îmi spune cu un accent american impecabil. Fac ochii mari şi îi întreb, entuziasmat, de unde sunt. Îmi răspunde băiatul. E din Bulgaria, are 19 ani şi prietena lui are 16 ani şi este din SUA. Se uită unul la celălalt şi îşi zâmbesc. El are puţin peste 1,80 metri, e slab şi părul şaten îi stă în valuri peste frunte. Poartă un tricou gri cu logo-ul Batman şi jeans. Ea e mică de statură. Părul roşcat e prins la spate într-o coadă şi o şuviţă rătăcită îi ascunde privirea ageră. E îmbrăcată în negru şi în spate cară un ghiozdănel. „Ce v-a determinat să veniţi aici?“ – „El“, îmi spune Cassandra, râzând. Amândoi locuiesc în Bucureşti, de un an de zile. „Îmi place foarte mult evenimentul. Am mai fost şi la alte ediţii, din alte oraşe. De exemplu, în Moscova. Acolo a fost mult mai grandios, însă şi aici este foarte tare“, îmi spune Victor. „Mie îmi place foarte mult comunitatea, oamenii care vin costumaţi“, îmi explică puştoaica. Victor a venit să urmărească meciurile de League of Legends, însă e interesat şi de Starcraft II, joc pe care l-a jucat o bună perioadă de tip. A iniţiat-o şi pe Cassandra în ceea ce priveşte gamingul, iar acum ea îşi doreşte un laptop mai performant pentru a putea să se joace.

image
2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<strong>Masaje pentru vedete </strong>

Mă întoc în sala principală. Lucrurile nu par în favoarea românilor însă, din când în când, publicul demonstrează că nu şi-a pierdut speranţa şi explodează în aplauze. Îl zăresc pe NightenD, jucător profesionist de Starcraft II. Dă un interviu pentru o televiziune. Cei care fac performanţă în sporturile electronice câştigă sume impresionante de bani din sponsorizări şi premii şi devin adevărate vedete în comunitatea de gameri. „Lăsaţi mana regen-ul să vină la mine!“, strigă unul dintre comentatori, cu frustrare în glas. Meciul se termină. Time Police a pierdut meciul cu polonezii de la Pulse eSports. Toată lumea se îndreaptă spre ieşire. Afară îl zăresc pe Bogdanovici, vizibil afectat de înfrângere, discutând cu Zombilau, un român de la altă echipă. Nu apuc să ajung la el că dispare în urma unui coleg.

image

Foto

1dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

În timp ce mă plimb pe coridoarele Sălii, observ un gard metalic lângă care stă un paznic îmbrăcat la costum. Dau să trec de el, însă sunt oprit cu o privire încruntată. Ridic mână, îi arăt brăţara de presă şi sunt lăsat să trec. Văd câteva mese pe care stau boluri cu chipsuri. Întorc privirea în stânga şi văd cum cineva dă un autograf. „Eşti cel mai tare!“, îi spune un fan entuziasmat unui gamer asiatic. Mă apropii de  el şi aflu că îl cheamă Lee Jae Dong şi că joacă pentru echipa americană Evil Geniuses. Jaedong – pseudonimul lui din joc – este o adevărată vedetă Coreea de Sud, ţara lui de origine. Starcraft II, un joc de strategie Science Fiction, este extraordinar de popular acolo, existând chiar şi canale de televziune care transmit mereu meciuri şi ştiri despre acest sport electronic. El a ajuns în Bucureşti în urmă cu două zile şi a zis că vizitat Centrul Vechi şi a rămas plăcut impresionat. „Sunt foarte entuziasmat, îmi pare bine să mă aflu aici. Sper că mă voi clasa pe primul loc“, mi-a spus el, zâmbind.

Din spate aud un zumzăit. Mă întoc şi văd alţi patru jucători sud-coreeni care au parte de un tratament de invidiat. Doi dintre ei sunt aşezaţi sunt pe scaune de masaj electrice, iar alţi doi stau pe scaune speciale, cu capetele afundate în perne, în timp cel două domnişoare simpatice îi masează pe ceafă. „Frate, mi-am greşit meseria“, îmi zic în gând, mai în glumă, mai în serios. Mă apropii şi încerc să vorbesc cu unul dintre ei, însă îmi spune că nu ştie foarte bine engleză şi singurul cuvânt în coreeană pe care îl cunosc este Samsung, aşa că mă las păgubaş. Jucătorii care participă la competiţiile organizate la DreamHack sunt de pe tot globul, din ţări ca România, Coreea de Sud, Finlanda, Franţa, Germania, Kazahastan, Suedia etc.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul
2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<strong>Câte ceva pentru toată lumea</strong>

Mă întorc pe coridor şi aud gălăgie. Vine de la standul Logitech. Acolo, o domnişoară atrăgătoare cu păr blond, îmbrăcată într-o salopetă albastră decoltată, care abia îi acoperă jumătate din fund, încearcă să atragă atenţia căre noul mouse de gaming G602, de la Logitech. Acesta a fost prezentat, în primă fază la târgul de tehnologie IFA 2013, de la Berlin şi asta este prima dată când este „scos în lume“. Un vizitator norocos al Dreamhack va putea pleca cu el acasă în această seară. Şi cei de la Asus au un concurs pentru pasionaţii de gaming, şi oferă un laptop ROG G750. Firmele mari de tehnologie oferă mereu premii consistente la astfel de evenimente, lucru care îi atrage şi mai mult pe pasionaţii de sporturi electronice.

În sala mare se desfăşoară un alt meci de LoL. Parcă e mai multă lume acum. Nu toată lumea s-a trezit dis-de-dimineaţă. Chiar la intrare, dau de o arătare roz ce ţine o suliţă în mână. E inofensivă. Se pozează cu lumea şi sunt sigur că pe sub masca ciudată se ascunde un zâmbet larg. Mă apropii timid. Sub costumul creat cu migală se ascunde Mircea, un tânăr de 21 de ani. Arătarea, îmi zice el, este, de fapt, Jax, unul dintre persoanejele jocului League of Legends. Îi place foarte mult evenimentul şi, în ciuda costumului, s-a declarat pasionat de toate competiţiile de acolo.

Dau să plec când aud un răget. Întorc privirea şi dau de două mâini încleştate într-un duel. Ambele sunt brăzdate de vene proeminente. La capătul braţelor văd priviri schimonosite şi dinţi încleştaţi. Doi tineri fac skandemberg, în timp ce prietenii lor îi încurajează. Chiar este câte ceva pentru toată lumea la acest eveniment.

2dreamhack bucuresti foto Octavian Palade/Adevarul

<strong>Va urma...</strong>

Dreamhack Bucureşti continuă şi mâine. De fapt, mâine este o zi şi mai importantă, atât pentru gameri, cât şi pentru public. Pe 15 septembrie se desfăşoară finalele competiţiei de LoL, celei de Counterstrike, dar şi celei de Starcraft 2. De asemenea, tot mâine se anunţă şi câştigătorii premiului pentru cea mai bună costumaţie şi câţiva vizitatori vor fi, din nou, răsfăţaţi cu premii de la producătorii de gadgeturi. Echipa Tech Adevărul va fi prezentă şi mâine la eveniment şi vă va prezenta cele mai inedite detalii. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite