Versurile lui Mihai Eminescu vin pe iPad şi iPhone. Aplicaţia „Mănăstirea Curtea de Argeş“ oferă 11 poezii ale autorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţia Mănăstirii Curtea de Argeş poate fi găsită în App Store. FOTO Adevărul
Aplicaţia Mănăstirii Curtea de Argeş poate fi găsită în App Store. FOTO Adevărul

Fiecare îl comemorează pe Mihai Eminescu în felul său, iar Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a ales să facă acest lucru într-un fel aparte. Aplicaţia pentru iPhone şi iPad a Mănăstirii Curtea de Argeş a primit o actualizare care vine cu versurile lui Eminescu recitate pe muzică bisericească.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a venit în întâmpinarea celui de-al 163-lea an de la naşterea lui Mihai Eminescu cu un album de cântece pe versurile poetului. Acestea pot fi ascultate în cadrul aplicaţiei „Mănăstirea Curtea de Argeş“ pentru iPhone şi iPad, se arată în comunicatul de presă.  Cântecele sunt interpretate într-un stil bisericesc, psaltic şi coral de grupul „Brevis Cuartet“ din care fac parte patru preoţi de la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Ce versuri îi vor încânta pe ascultători? Versurile din 11 poezii semnate de Eminescu, printre care „Sara pe deal“, „Rugăciune“, „Ce te legeni codrule“ şi „Revedere“. Arhidiaconul Caliopie Ichim a şi explicat de ce au ales să-l serbeze pe Eminescu în acest stil. „Mihai Eminescu este mai mult decât un mare poet, el este un simbol naţional şi emblema noastră culturală“, a afirmat acesta. 

În cinstea poetului au debutat, duminică, mai multe evenimente în cadrul unei serate cultural-religioase organizate de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în sala mare a Teatrului Al. Davila, din Piteşti. De asemenea, cântecele pe versurile lui Eminescu, interpretate de grupul „Brevis Cuartet“ au fost adunate în cadrul unui album intitulat: „Omagiu. Mihai Eminescu“.

Se pare că dacă oamenii nu mai vin la biserică, se asigură instituţia că livrează câteva orânduiri pe suporturile moderne, în speţă iPhone şi iPad. Această aplicaţie pentru platforma iOS a fost lansată în octombrie 2012 şi în decembrie a oferit şi colinde. Mai mult, reprezentanţii Mănăstirii au şi ei o explicaţie pentru existenţa acestei aplicaţii. „Trăim într-o lume a vitezei. Oamenii nu mai au răgaz pentru micile bucurii ale sufletului. [...] De aceea, nu trebuie să considerăm tehnologia ca fiind o piedică, ci să ne ajutăm de ea”, a declarat acelaşi Arhidiacon Ichim.

Biserica n-a avut însă o iniţiativă asemănătoare în 2012, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui I.L. Caragiale. Se poate ca textele dramaturgului să nu fi fost pe placul feţelor bisericeşti. Pentru cine doreşte să asculte versurile lui Mihai Eminescu, aplicaţia este disponibilă în App Store.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite