Un „mulțumesc” poate costa zeci de milioane de dolari. Cât valorează politețea față de ChatGPT

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a dezvăluit că politețea utilizatorilor față de ChatGPT vine cu un preț mare, de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Cât costă un „mulțumesc” spus lui ChatGPT FOTO: Pixabay
Cât costă un „mulțumesc” spus lui ChatGPT FOTO: Pixabay

Un simplu „te rog” sau „mulțumesc” adresat chatbotului ChatGPT poate părea un gest firesc de bun-simț, însă are un impact financiar uriaș, potrivit CEO-ului OpenAI, Sam Altman. Acesta a scris recent pe platforma X că politețea utilizatorilor costă compania „zeci de milioane de dolari”.

Nu știi niciodată”, a adăugat Altman, într-o formulare enigmatică care subliniază costurile ascunse ale interacțiunii cu inteligența artificială.

Conform New York Post, motivul acestor cheltuieli este legat de energia necesară pentru a procesa fiecare solicitare. Modelele lingvistice mari (LLM) precum ChatGPT funcționează cu ajutorul a mii de procesoare grafice de mare putere (GPU-uri), care consumă cantități considerabile de energie.

Un singur răspuns generat de AI poate consuma până la 0,14 kilowați-oră, echivalentul a 14 becuri LED lăsate aprinse timp de o oră. La nivel global, acest consum devine extrem de costisitor pentru companii.

Contează cum vorbești cu un chatbot

În mod surprinzător, politețea nu este doar o chestiune de etichetă. Kurtis Beavers, director în echipa Microsoft Copilot, susține că limbajul respectuos „ajută la generarea unor rezultate respectuoase și colaborative”. „Folosirea unui limbaj politicos stabilește un ton pentru răspuns”, explică el.

În plus, IA generativă reflectă și nivelul de profesionalism, claritate și detaliu din prompt-urile pe care le primește.

Așadar, modul în care ne adresăm AI-ului contează nu doar pentru rezultat, ci și pentru tonul general al conversației. un lucru esențial mai ales în domenii precum educația, suportul tehnic sau comunicarea în afaceri.

Un sondaj realizat în 2024 arată că 67% dintre utilizatorii americani folosesc constant un limbaj politicos când interacționează cu chatboți, iar 55% dintre ei consideră că e pur și simplu un gest etic. Alții, mai glumeți, spun că o fac ca măsură de siguranță în cazul în care AI-ul se revoltă.

Astfel, un „mulțumesc” spus lui ChatGPT nu e chiar gratuit, cel puțin nu pentru cei care îl creează.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite