Topurile Tech Adevărul: „Air-ul“ schimbării - iPad Air rămâne campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tech Adevărul continuă seria topurilor pentru 2013 şi ajungem la categoria tabletelor de 10 inci. Cele care au început această modă sunt acum vândute mai puţin faţă de cele mai mici, deoarece sunt şi mai scumpe, dar păstrează un lider autoritar: iPad.

Din nou, ca şi la categoria de 7 inci, am avut o decizie destul de simplă, deşi nu a mai fost unanimă. Eu şi Răzvan am pus iPad Air pe primul loc, în timp ce Tavi a pus tableta de la Apple pe locul secund.

De ce îşi mai păstrează fascinaţia această creaţie la patru ani după ce a fost prezentată? Pentru că Apple a ştiut să o schimbe destul de mult, dar discret, cât să nu devină prea complicată. De asemenea, concurenţa nu a reuşit să aducă o tabletă destul de bună ca să contreze autoritatea Apple.

iPad Air mi-a trecut prin mâini la un review şi am numit-o pe bună dreptate "Cea mai frumoasă tabletă din lume". Jony Ive a luat designul de la fratele său mai mic, iPad Mini (menţionat pe bună dreptate de comentatori la articolul despre tabletele mai mici ca un posibil nominalizat - nu am făcut-o pentru că nu ne-a trecut prin mâini şi nu ar fi fost tocmai corect) şi l-a implementat pe iPad-ul original, care nu a mai avut un număr în titlu, ci sintagma Air. E mai subţire, mai uşoară şi este cea mai bună tabletă de 10 inci.

iPad Air e subţire, metalică şi plăcută la atingere. Liniile ei sunt aproape de perfecţiune, iar faptul că s-a subţiat marginea ecranului a fost cea mai bună alegere pe care o putea face Apple. Încerc să o compar şi singurele două care-mi vin în minte şi care mi-au fost sugerate de colegii mei sunt Sony Xperia Tablet Z şi Asus Transformer. Dar acestea sunt diferite. La Xperia, se simte faptul că nu pare rezistentă. Pare că se rupe în vânt, în timp ce la Asus e o frumuseţe industrială, una în care simţi căldura aluminiului peste care abia a trecut peria de polişat.

Cântăreşte 469 de grame. Butonul de home e identic cu cel de pe celelalte iPad-uri, iar clasicele butoane de Oprire, Volum şi Eliminarea sonorului s-au păstrat.

Procesorul A7 pe arhitectură 64 de biţi şi coprocesorul de mişcare M7 duce la realizări hardware impresionante. Eu mă voi concentra efectiv pe ceea ce contează pentru un utilizator de tablete:

Aplicaţiile pot fi deschise în număr nelimitat, tableta nu va da impresia de întârziere. Nu am simţit-o obosită în niciun moment şi, pentru că aveam 128 de GB la dispoziţie am instalat foarte multe aplicaţii şi am deschis 60 la un moment dat. Nu aveam nicio problemă. E fluidă, iar asta contează.

Puncte forte ale iPad Air-ului

Ecranul este impecabil şi cel mai bun de pe piaţă. E comparabil cu alte tablete, dar forma generală şi experienţa de utilizare o aduce în top.

Sistemul de operare e mult mai simplu de folosit pe o tabletă. De asemenea, e simplu şi fără mari modificări.

Procesorul pe 64 de biţi e puternic, rapid şi permite un număr aproape nelimitat de aplicaţii. De asemenea, jocurile au un nivel al detaliilor impresionant. Rapiditatea şi fluiditatea fac din tableta aceasta esenţa lui Jony Ive: tehnologia trebuie pur şi simplu să funcţioneze, fără întrebări. Tehnologia trebuie să ne facă să ne întrebăm: de ce lucrurile nu au stat exact aşa până acum?

Designul este de excepţie şi nu poate fi comparat decât cu cel de pe Sony Xperia Tablet Z.

Minusuri

Are şi aşa ceva, fără îndoială. Tastatura de pe iOS 7 este inferioară, feedback-ul ei este slab, iar tableta este la suprapreţ. Din păcate, Apple nu se vinde ieftin şi nu o face nici cu iPad Air. Va fi o tabletă care va putea fi luată în considerare în următorii doi - trei ani fără nicio problemă, se va păstra la un nivel excepţional.

image

Nominalizări

Spre deosebire de celelalte categorii, aici nu ne-am putut pune de acord pentru un loc secund sau pentru un loc trei. Am nominalizat lucruri diferite.

Asus Transformer  Pad TF701 (Vlad)

Am deţinut o variantă anterioară şi e una dintre cele mai bune tablete pe care le-am văzut. Nu e deloc elegantă, nu e atât de fină ca şi iPad-ul, dar e brută, e puternică. Ecranul e la nivelul iPad-ului, performanţa e comparabilă, iar Android-ul de la Asus aduce avantaje interesante. În plus, poate deveni cu uşurinţă un laptop.

Are un ecran de 10,1 inci cu rezoluţie de 2560x1600 de pixeli, carcasa este din aluminiul tradiţional Asus, iar în partea superioară este o bucată de plastic pentru a lăsa semnalul să circule.

asus transformer pad tf701 foto razvan baltaretu/adevarul

Are o memorie RAM de 2 GB şi un procesor Tegra 4. Un mare plus este autonomia, adusă şi de tastatura suplimentară din kit, care conţine şi ea o baterie. Tableta te duce cu uşurinţă o zi întreagă.

TF 701 este o tabletă din liga iPad, dar care e brută, dură şi cu linii simple. Are un bezel cam mare, iar pentru anul viitor am vrea ca acesta să fie redus.

Sony Xperia Tablet Z (Tavi)

După eşecul Tablet S – o tabletă cu specificaţii decente, dar prea scumpă şi ciudată ca design – japonezii de la Sony şi-au dat seama că dacă vor să producă un impact pe piaţa tabletelor este cazul să inoveze şi să şocheze. Exact acest lucru au făcut cu Xperia Tablet Z, o tabletă scumpă, dar care vine cu performanţe de top, un design ireproşabil şi cu o proprietate care o face aproape unică: rezistenţa la apă.

Greutatea şi profilul ei subţire m-au şocat. Ea cântăreşte 495 de grame şi are o grosime de numai 6,9mm. În ciuda dimensiunilor reduse, tableta pare rezistentă, bine-îmbinată, şi deloc fragilă, cum se întâmplă, de cele mai multe ori, în cazul gadgeturilor care sparg recorduri de grosime şi greutate.

xperia tablet z

Procesorul este unul Snapdragon S4 Pro, cu viteza de 1,5 Ghz, produs de la cei de la Qualcomm. S4 Pro este unul dintre cele mai bune procesoare de pe piaţă, fiind apropiat ca performanţă de Nvidia Tegra 4. Tablet Z a primit o memorie RAM de 2GB care ajută mult performanţele procesorului. Ca spaţiu de stocare, sunt disponibile două opţiuni: 16 şi 32GB. Ambele versiuni vin cu un slot pentru card microSD prin care se pot adăuga până la 64GB.

Am apreciat foarte mult ce au reuşit japonezii să facă într-un spaţiu atât de mic. Tableta are un aspect premium şi este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Are unele mici probleme, însă, în cele din urmă, se dovedeşte un gadget performant, pe care te poţi baza.

Asus Memopad 10 FHD (Răzvan)

E o tabletă diferită, pentru că vine cu un procesor Intel. Dar Răzvan a considerat-o una dintre cele mai bune tablete cu Android.

Asus Memo Pad FHD 10 este în acea ligă a tabletelor bine cunoscută pentru Android: ecrane de 10 inci. Producătorul taiwanez face pasul necesar în faţă şi pune un ecran full HD pe această tabletă, aproape cel mai nou Android (versiunea 4.3 e lansată, dar populară abia pe dispozitivele Nexus) şi sub toate acestea pune un procesor dual-core Intel Atom, care "se face" că are 4 nuclee, iar rezultatul este unul dintre cele bune, de lăudat.

image

Ecranul are 10 inci, rezoluţie full HD+, adică are 1.200 de pixeli pe înălţime, şi redă foarte bine culorile. Procesorul este un Intel Atom Z2560 dual-core care rulează la o frecvenţă de 1,6GHz, iar memoria RAM este de 2GB. Aceste două componente fac tableta să ruleze foarte bine, să schimbi foarte uşor între aplicaţii şi să apreciezi acest procesor Intel în dauna unuia quad-core, modele populare la alţi producători.

"Am de lăudat la Memo Pad 10 textura pe care Asus a ales-o pentru spatele acesteia. Spre deosebire de Samsung care a preferat de cam doi ani să utilizeze numai capace din plastic lucios, taiwanezii merg pe o direcţie mai bună, au unul cu un tipar care se simte uşor cauciucat la atingere, dar oferă o aderenţă mult mai bună", a scris Răzvan în review-ul său.

Alte menţiuni

Noi am mai pus pe listă şi tablete pe care nu le-am testat, dar despre care puteţi găsi informaţii pe Tech Adevărul.

Microsoft Surface Pro 2 - Vlad şi Răzvan
Nokia Lumia 2520 - Vlad
Lenovo Yoga Pad 10 - Răzvan

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite