Top 10 obiceiuri proaste de securitate cibernetică la care să renunţaţi în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Începutul de an este o bună oportunitate de a vă reevalua viaţa digitală. O parte din ce în ce mai importantă a acesteia este securitatea cibernetică.

Phil Muncaster, jurnalist IT, explică pe blogul ESET care sunt obiceiurile proaste la care aţi vrea să renunţaţi în 2022.

2021 s-a conturat ca unul dintre cei mai prolifici ani de până acum pentru infractorii cibernetici, numai în prima jumătate a anului fiind expuse aproape 19 miliarde de înregistrări de date.

O securitate mai bună reduce riscurile  fraudei de identitate şi al pierderilor financiare asociate. Costul acestui tip de escrocherii a atins cifra record de 56 de miliarde de dolari în 2020, majoritatea fiind derulate online. Deşi organizaţiile cu care interacţionaţi au datoria, şi adesea o responsabilitate legală, de a vă păstra datele protejate, este important să întreprindeţi şi dvs. toţi paşii necesari pentru o bună securitate a acestora.

Dacă încă vă simţiţi insuficient motivat să implementaţi noi modalităţi de a vă proteja lumea digitală, luaţi în considerare următorul fapt: o treime dintre victimele infracţiunilor de furt de identitate din SUA au susţinut că nu au mai dispus de suficienţi bani să cumpere alimente sau să plătească utilităţile anul trecut, ca efect al afectării după aceste fraude, conform Centrului de resurse dedicat furtului de identitate din SUA.

Fiţi vigilent şi proactiv şi eliminaţi aceste 10 obiceiuri proaste pentru a vă îmbunătăţi igiena cibernetică în 2022:

Software-ul învechit

Vulnerabilităţile la nivelul sistemelor de operare, browserelor şi altor software-uri de pe computerele şi dispozitivele voastre sunt una dintre principalele modalităţi prin care puteţi fi atacat de infractorii cibernetici. Problema este că mult mai multe astfel de erori au fost descoperite în 2020 decât în ​​orice an anterior: peste 18.100, fiind echivalentul a mai mult de 50 de noi vulnerabilităţi software pe zi. Vestea bună este că, activând funcţionalitatea de actualizare automată şi făcând actualizările ori de câte ori vi se solicită, această sarcină nu va interfera  prea mult cu viaţa de zi cu zi.

Igienă slabă a parolelor 

Parolele sunt ca nişte chei pentru diverse porţi digitale. Din păcate, deoarece avem atât de multe parole de reţinut – în medie, în jur de 100 – avem tendinţa de a le utiliza neatent. Folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi şi alegerea unor credenţiale uşor de ghicit le oferă hackerilor un avantaj masiv. Aceştia deţin software-uri pentru a trece peste criptarea slabă, pentru a testa conectarea cu variante de parole utilizate în mod obişnuit şi pentru a încerca să utilizeze parole deja compromise ale altor conturi (fenomen cunoscut sub numele de credential stuffing). În schimb, puteţi utiliza un manager de parole pentru a vă aminti şi a reaminti parole sau fraze de acces puternice şi unice. Şi puteţi activa autentificarea cu doi factori (2FA) pe orice cont care oferă această funcţie. 

Folosirea reţelelor Wi-Fi publice

Cu toţii ne mai deplasăm în afara casei în această perioadă. Şi asta aduce cu sine o tentaţie de a folosi Wi-Fi-ul public, care nu este lipsit de riscuri. Hackerii pot folosi aceste reţele pentru a spiona cum utilizaţi internetul, pentru a vă accesa conturile şi pentru a vă fura identitatea. Pentru a rămâne în siguranţă, încercaţi să evitaţi cu totul aceste hotspot-uri publice. Dacă trebuie să le utilizaţi, nu vă conectaţi la niciun cont important în timp ce sunteţi conectat.

Nu vă gândiţi înainte de a da click

Phishing-ul este una dintre cele mai prolifice ameninţări cibernetice din zilele noastre. Utilizează o tehnică cunoscută sub numele de inginerie socială, în care atacatorul încearcă să-şi păcălească victima să dea click pe un link rău intenţionat sau să deschidă un ataşament încărcat cu malware. Ei profită de credulitatea utilizatorului şi încearcă, adesea, să forţeze luarea rapidă de decizii, dând mesajului un sentiment de urgenţă. Regula numărul unu pentru a contracara aceste atacuri este să vă gândiţi de două ori înainte de a da click. Analizaţi cu atenţie persoana sau compania care trimite e-mailul pentru a vă asigura că este legitim. Nu fiţi presaţi să luaţi măsuri prea grăbite.

Nu consolidaţi securitatea tuturor dispozitivelor

Este de la sine înţeles că într-o eră în care ameninţările cibernetice sunt tot mai prezente, ar trebui să aveţi protecţie anti-malware de la un furnizor de renume pe toate computerele şi laptopurile voastre. Dar câţi dintre noi extind această securitate la dispozitivele mobile şi tablete? Cercetările sugerează că petrecem aproape 5.000 de ore în fiecare an utilizând aceste gadgeturi. Şi există o mulţime de oportunităţi de a întâlni aplicaţii şi site-uri web rău intenţionate pe aceste dispozitive.

Utilizarea site-urilor web nesecurizate

Site-urile HTTPS folosesc criptarea pentru a proteja traficul care trece de la browserul vostru web la site-ul în cauză. Are două scopuri: de a confirma că acel site web este autentic şi că nu este o proprietate web frauduloasă sau de tip phishing; şi de a vă asigura că infractorii cibernetici nu vă pot asculta comunicaţiile pentru a fura parole şi informaţii financiare. Nu este o garanţie clară că nu se poate întâmpla nimic rău vizitând site-ul, deoarece chiar şi multe site-uri de phishing folosesc HTTPS în zilele noastre, dar este un început bun. Căutaţi întotdeauna simbolul lacătului în faţa link-ului.

Combinarea vieţii personale cu munca 

Mulţi dintre noi am petrecut o mare parte din ultimii doi ani îmbinând o linie, cândva, clar definită, între muncă şi viaţa noastră personală. Pe măsură ce linia a devenit mai neclară, riscurile cibernetice au devenit mai mari. Luaţi în considerare utilizarea e-mailurilor de serviciu şi a parolelor pentru a vă înregistra pe site-urile de cumpărături sau alte site-uri. Ce se întâmplă dacă acele site-uri sunt atacate? Hackerii ar putea să vă compromită contul business. Utilizarea dispozitivelor personale neprotejate la locul de muncă adaugă, de asemenea, un risc suplimentar când vine vorba de securitate. Punerea unor bariere între muncă şi viaţa personală în online merită efortul suplimentar.

Oferiţi detalii personale la telefon

Aşa cum phishingul bazat pe e-mail şi SMS utilizează tehnici de inginerie socială pentru a păcăli utilizatorii să dea click, phishingul vocal, numit şi vishing, este o modalitate din ce în ce mai populară de a obţine informaţii personale şi financiare de la victime. Escrocii îşi maschează adesea numărul real pentru a adăuga legitimitate atacului. Regula de bază este să nu distribuiţi informaţii sensibile prin telefon. Întrebaţi cine este apelantul şi ce companie reprezintă, iar apoi verificaţi datele primite.

Nu faceţi backup

Ransomware-ul costă companiile sute de milioane anual. Aşa că uneori este uşor să uităm că mai există variante ce aşteaptă să prindă în capcană consumatorii. Imaginaţi-vă dacă aţi pierde brusc accesul la computerul vostru de acasă. Toate datele de pe el şi, eventual, stocarea în cloud, ar putea fi pierdute pentru totdeauna – inclusiv fotografiile de familie şi documentele importante de lucru. Backup-urile regulate, conform regulii de bune practici 3-2-1, oferă linişte în cazul în care se întâmplă cel mai rău.

Nu vă protejaţi dispozitivele smart home 

Aproape o treime dintre casele europene sunt echipate cu gadgeturi inteligente, cum ar fi asistenţi vocali, televizoare inteligente şi camere de securitate. Dar, prin dotarea lor cu conexiune la internet şi inteligenţă, aceste dispozitive devin o ţintă şi mai atractivă pentru criminalii cibernetici. Acestea pot fi deturnate şi transformate în reţele botnet pentru a lansa atacuri asupra altora sau pot fi folosite ca o poartă către restul dispozitivelor şi datelor voastre. Pentru a le menţine în siguranţă, schimbaţi parolele implicite la pornire. De asemenea, asiguraţi-vă că alegeţi un furnizor care are o experienţă de remediere a vulnerabilităţilor cunoscute în produsele lor şi să cercetaţi potenţialele defecte de securitate înainte de a cumpăra un gadget.

Cu toţii aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne rezervă 2022. Asiguraţi-vă că este un an plin doar de surprize plăcute, îmbunătăţindu-vă securitatea cibernetică personală chiar astăzi.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite