Televizorul Smart pentru omul conectat: de ce aleg românii televizoare inteligente şi cum va arăta viitorul televiziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televizoarele au devenit, în ultimii ani, mai subţiri, mai uşoare şi mai inteligente. „Adevărul“ a discutat cu Victor Armăşelu de la Samsung România despre Smart TV, de ce preferă oamenii aceste aparate şi ce aduc în plus faţă de cele tradiţionale.

Televizorul inteligent sau Smart TV există la nivel de concept încă din 1994, când a fost acordat primul patent pentru această tehnologie. Un Smart TV este un dispozitiv care se poate conecta la alte sisteme digitale sau analogice, creându-se astfel o reţea. În prezent, televizorul inteligent se conectează la Internet, poate rula diverse aplicaţii şi se sincronizează cu telefonul mobil.

În România, acest tip de televizor a fost introdus de Samsung în urmă cu aproximativ doi ani, iar anul acesta gama a fost înnoită. „Adevărul“ a discutat cu Victor Armăşelu, directorul diviziei audio-video la Samsung Electronics România, despre această nouă piaţă, ce caută românii la un astfel de televizor şi ce potenţial există.

„Cineva care s-ar fi interesat de direcţia în care merge piaţa de televizoare, putea să observe că urmează să se întâmple treaba asta. Exista o tendinţă foarte puternică de a cumpăra aparatură de tip media player. Oamenii doreau să vadă pe televizoarele lor ce voiau când voiau“, susţine Victor Armăşelu.

În România, creşterea a fost alimentată de o bază de populaţie obişnuită să acceseze Internetul şi să se uite la televizor. Românii petrec aproximativ 5 ore pe zi în faţa micului ecran. „Televizorul este un personaj esenţial în gospodăria românului. Unii îşi cumpără televizoare înainte să-şi cumpere pat“, afirmă reprezentantul Samsung.

„Acest potenţial către care privim urmează să fie accelerat de trecerea la televiziunea digitală“, susţine Armăşelu. „România, ca parte a UE, are obligaţii de urmat. Este aşa numitul unlock switch off care presupune că transmisia de tip analog încetează şi se trece la cea digitală. Noi aveam pachet cu Bulgaria să trecem în acelaşi timp, dar există o viteză diferită. Bulgaria, în anul acesta, va face oficial acest unlock switch off. Toate transmisiunile vor fi făcute digital, ceea ce înseamnă că utilizarea televizoarelor de tip CRT devine imposibilă“, explică acesta viitorul pas pe care şi televiziunea din România îl va face.

Dacă până acum era suficient să dai televizorul mai tare, acum vrei să beneficiezi mai mult de toate acele elemente pe care tehnologia ţi le oferă Victor Armăşelu

Viaţa c-un Smart TV

Victor Armăşelu consideră că înainte de a trece la un astfel de televizor, există ceea ce el numeşte „etape de împrietenire“. „Etapa de dinainte de achiziţie este când vezi aparatul la cineva, la un prieten, într-o demonstraţie, şi vrei şi tu. Apoi, eşti în perioada de explorare, când testezi funcţiile. Însă, după ce l-ai cumpărat şi pe măsură ce devine un obiect din ce în ce mai comun, dispozitivul ajunge să fie folosit mai mult cu acele funcţii care îţi sunt specifice“, explică acesta. Acele funcţii specifice pot fi diferite şi între membrii aceleiaşi familii.

„Probabil că o persoană ca mine, de o anumită vârstă, e mai puţin interesată de Skype sau de social media, de toate acele elemente pentru care e foarte utilă camera cu care vin noile televizoare“, susţine reprezentantul Samsung. „Camera face diferenţa între un dispozitiv amorf, care există acolo doar ca să-ţi transmită informaţii şi un dispozitiv cu care comunici. Şi acum există programe de recunoaşterea comenzilor vocale, o altă formă de interacţiune“.

Faptul că un Smart TV poate „comunica“ atât cu dispozitivele mobile, cât şi cu întreg Internetul deschide calea unor posibilităţi gândite până acum doar în filme. „Poţi intra într-un joc cu patru persoane diferite din patru colţuri diferite ale lumii în acelaşi timp, privind doar la un televizor. Spre exemplu, într-un joc de cărţi. Pe telefonul tău ai cărţile tale, iar televizorul îţi arată masa şi fiecare dintre jucători are cărţile sale pe telefonul său“, explică Armăşelu proiectul pe care Samsung îl are în lucru acum.

Fenomenul Smart TV este impulsionat şi de faptul că oamenii vor să fie parte activă în ceea ce priveşte consumul de conţinut, ceea ce a dus la creşterea achiziţiilor de accesorii, cum ar fi sistemele de sunet sau cele pentru redarea filmelor la o calitate mai înaltă. „Omul vrea să aibă din ce în ce mai mult un produs de calitate care să-i ofere mai intense senzaţiile de participare la un eveniment video. Dacă până acum era suficient să dai televizorul mai tare, acum vrei să beneficiezi mai mult de toate acele elemente pe care tehnologia ţi le oferă“, mai consideră Victor Armăşelu.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Află mai multe despre Smart TV-uri:

Samsung a lansat noua generaţie de Smart TV în România. Pentru români înseamnă Internet şi aplicaţii

GALERIE FOTO LG lansează primul lor televizor 4K în România la „doar” 89.999 de lei

Ce televizoare aduce Philips în România pentru 2013: Smart TV şi Ambilight

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite