Televizorul care ascultă tot: reacţia Samsung şi cum sunt afectaţi clienţii din România de recunoaşterea vocală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung a provocat controverse prin politica sa de termeni şi condiţii pentru televizoarele inteligente, deoarece spunea că acestea ascultă mereu şi utilizatorii trebuie să aibă grijă ce spun. Astăzi, sud-coreenii lămuresc mai bine situaţia şi aflăm ce influenţă are Recunoaşterea Vocală în România.

Televizorul inteligent e de fapt o variantă mai mare a unei tablete sau a unui smartphone. Funcţiile sale includ o cameră web, internet sau recunoaştere vocală. Pentru toate acestea, televizorul are un set de senzori care trebuie să stea aprinşi mereu pentru a îmbunătăţi (aşa se spune) experienţa noastră. La Samsung lucrul acesta ia o turnură interesantă, atunci când vorbim de recunoaştere vocală.

În Termenii şi Condiţiile de pe site, Samsung menţionează foarte clar ce poate face televizorul său inteligent. De altfel, poate fi spus că sud-coreenii au fost foarte deschişi cu publicul despre capacităţile televizorului. Multe dispozitive inteligente ne ascultă şi ne învaţă, pentru a ne oferi răspunsuri cât mai personalizate. Este, de altfel, unul dintre riscurile inteligenţei artificiale. Pentru a deveni de ajutor, calculatoarele şi procesoarele trebuie să ne asculte limbajul natural, pentru a prinde esenţa vorbelor noastre.

Doar circa 5% (volum) din televizoarele vândute de Samsung pe piaţa locală au funcţia „voice control”.

Citiţi toate informaţiile despre recunoaşterea vocală orwelliană în linkul acesta. 

"Dacă deschideţi Voice Recognition, puteţi să interacţionaţi cu Smart TV-ul cu ajutorul vocii. Pentru a deschide această funcţie, unele comenzi vor fi transmise către servicii terţe, care traduc textul vorbit în text. Samsung ar putea colecta şi comenzile vocale şi cele scrise pentru a putea să îmbunătăţim caracteristicile recunoaşterii vocale. Fiţi atenţi, pentru că discursul vostru ar putea include informaţii personale sau sensibile, care vor fi printre datele capturate de către televizor", se menţionează în document.

Reacţia Samsung

Reprezentanţii Samsung România au oferit o explicaţie privind aceşti termeni şi condiţii.

„Samsung tratează cu maximă seriozitate viaţa privată a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind  concepute pentru a asigura securitatea informaţiilor la cele mai înalte standarde. Pentru toate Smart TV-urile Samsung cu aceste specificaţii, din orice serie şi indiferent de anul de fabricaţie, folosirea informaţiilor personale selectate este efectuată în condiţii de maximă transparenţă si securitate. Cu toate acestea, dacă utilizatorii, indiferent de motive,  doresc să dezactiveze aceste opţiuni, ei o pot face. Soluţiile noastre de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte criptările de date pentru securizarea informaţiilor personale ale utilizatorilor şi prevenirea colectării şi folosirii lor neautorizate, sunt standard în industrie şi sunt conforme cu legislaţia Europeană şi locală", menţionează Samsung.

Recunoaşterea vocii, care le permite utilizatorilor să controleze televizorul prin comenzi vocale, este o funcţie a unora dintre televizoarelor Samsung Smart şi poate fi activată sau dezactivată de către utilizator. "În cazul în care utilizatorii activează funcţia de recunoaştere vocală, informaţiile colectate vor fi doar cele care presupun comenzi ale televizoarelor sau propoziţii folosite pentru căutări. Utilizatorii pot afla cu uşurinţă dacă această funcţie este activată cu ajutorul iconiţei sub formă de microfon care apare pe ecran", au declarat cei de la Samsung.

De asemenea, un element important pentru români e că recunoaşterea vocală funcţionează doar în limba engleză, aşadar clienţii din România nu pot folosi această funcţie în limba nativă. În plus, ascultarea se face doar dacă microfonul este pornit şi pentru comenzile televizorului. Astfel, acesta reacţionează atunci când ştie că i se va da o comanda. E important de reţinut că reţinerea datelor se face în momentul când am activat recunoaşterea vocală şi încercăm să dăm o comandă. Aşadar, atunci nu trebuie să oferim niciun fel de informaţie personală.'

Pentru a activa funcţia de recunoaştere vocală, utilizatorii au doua optiuni: fie rostesc cuvintele „Hi TV”, fie apasă butonul de control vocal prezent pe unele modele de telecomenzi. Iconiţa microfon va apărea pe ecranul televizorului, iar televizorul va aştepta comanda. Dacă nu percepe nicio comandă timp de 15 secunde, funcţia de recunoaştere vocală se va dezactiva automat.

"Singură dată când informaţiile vocale sunt trimise către un server este atunci cand utilizatorul caută conţinut sau da o comanda vocala. Spre exemplu, dacă veţi căuta „Basketball games” (meciuri de baschet), datele vor fi transmise către un server care adună toate informaţiile despre meciurile de baschet, după care întoarce toate aceste date către televizor. Informaţiile sunt şterse la scurt timp după ce întrebarea a primit un răspuns.", au spus cei de la Samsung. 

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite