Televizorul inteligent, comparat cu distopiile lui Orwell. Funcţia care te poate asculta mereu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung a intrat din nou în mijlocul unui posibil scandal privind dispozitivele sale. De data aceasta, televizoarele inteligente ale Samsung sunt atât de deştepte încât pot să ne spioneze, iar sud-coreenii ne avertizează să fim atenţi ce vorbim în faţa device-ului.

Televizorul inteligent e de fapt o variantă mai mare a unei tablete sau a unui smartphone. Funcţiile sale includ o cameră web, internet sau recunoaştere vocală. Pentru toate acestea, televizorul are un set de senzori care trebuie să stea aprinşi mereu pentru a îmbunătăţi (aşa se spune) experienţa noastră. La Samsung lucrul acesta ia o turnură interesantă, atunci când vorbim de recunoaştere vocală.

În Termenii şi Condiţiile de pe site, Samsung menţionează foarte clar ce poate face televizorul său inteligent. De altfel, poate fi spus că sud-coreenii au fost foarte deschişi cu publicul despre capacităţile televizorului. Multe dispozitive inteligente ne ascultă şi ne învaţă, pentru a ne oferi răspunsuri cât mai personalizate. Este, de altfel, unul dintre riscurile inteligenţei artificiale. Pentru a deveni de ajutor, calculatoarele şi procesoarele trebuie să ne asculte limbajul natural, pentru a prinde esenţa vorbelor noastre.

"Dacă deschideţi Voice Recognition, puteţi să interacţionaţi cu Smart TV-ul cu ajutorul vocii. Pentru a deschide această funcţie, unele comenzi vor fi transmise către servicii terţe, care traduc textul vorbit în text. Samsung ar putea colecta şi comenzile vocale şi cele scrise pentru a putea să îmbunătăţim caracteristicile recunoaşterii vocale. Fiţi atenţi, pentru că discursul vostru ar putea include informaţii personale sau sensibile, care vor fi printre datele capturate de către televizor", se menţionează în document.

Samsung a oferit şi o replică la această problemă şi a declarat că are standarde de securitate recunoscute în industrie, care includ criptarea datelor, pentru a preveni folosirea neautorizată a datelor clienţilor săi. De asemenea, ei menţionează că Voice Recognition poate fi activată sau dezactivată, iar utilizatorul poate deconecta televizorul de la reţeaua Wi-Fi.

Cu toate acestea, probleme nu ar putea apărea de la Samsung în sine. Nu contează că Samsung colectează, ci că această opţiune e deschisă mereu. Dacă sistemul ar fi penetrat de hackeri, utilizatorii ar putea fi ascultaţi în permanenţă. Deja viruşii pe telefoanele mobile şi de pe calculatoare pot face asta. Invitat la Adevărul Live, specialistul Bitdefender, Bogdan Botezatu, a declarat că una dintre marile probleme ale dispozitivelor conectate de ultimă generaţie e că au fost construite fără să se ia în calcul elementul de securitate, din dorinţa de a fi primul pe piaţă.

Astfel, spune Botezatu, ceasurile inteligente, dispozitivele cu mulţi senzori, gadgeturile inteligente casnice sunt riscuri de securitate foarte mari.

Un utilizator de Twitter a observat faptul că termenii şi condiţiile Samsung Smart TV seamănă cu pasaje din cartea 1984 a lui George Orwell. Puteţi vedea mai jos cele două pasaje. Şi în cartea lui Orwell, televizorul era folosit pentru a asculta şi urmări utilizatorul în permanenţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite