Tech Adevărul recomandă: gadgeturi şi aplicaţii utile de Crăciun pentru copii
0Mai este puţin până la Crăciun, magazinele au toate uşile deschise şi toate rafturile pline, iar cadoul perfect ar putea fi găsit chiar în aceste zile. „Tech Adevărul“ trece în revistă acele produse pe care i le-ai putea face cadou copilului tău sau copilului rudelor tale.
Probabil că cel mai bun sfat în cazul cumpărării unui gadget pentru un copil este: nu investi mult. Tabletele, telefoanele şi alte dispozitive electronice sunt foarte bune cu cât sunt mai scumpe. Creşte calitatea construcţiei, a ecranului, rulează mai bine aplicaţiile, dar când e un cadou oferit copilului, calitatea trebuie să fie după utilitate.
Telefonul pentru copil
Banii investiţi într-un astfel de dispozitiv nu ar trebui să depăşească circa 500 de lei. Până în această sumă sunt suficiente modele entry-level care îşi fac treaba foarte bine, iar el obţine un smartphone. Brandurile de urmărit sunt Utok, Allview şi chiar Samsung sau LG. Spre exemplu, există Samsung Young la aproximativ 400 de lei sau mai ieftin. Ori LG E440 Optimus L4 este o altă alegere bună. De la Utok recomand 400D, costă 450 de lei la F64, ori 350D ceva mai slab dotat, dar şi mai ieftin.
Cele mai importante lucruri care ar trebui urmărite aici sunt: ecranul, memoria RAM şi spaţiul de stocare. Ecranul să aibă cel puţin 3,5 inci la rezoluţie WVGA (adică 800x480 pixeli), deşi unele telefoanele ieftine vor avea rezoluţie mai mică. Este acceptabilă şi cea HVGA, dar ideea e simplă: unele aplicaţii pur şi simplu nu vor rula, dacă nu au rezoluţia minimă asigurată. Sunt rare cazurile, dar dacă vrei să investeşti puţin mai mult, merită să ţii cont de acest aspect.
Apoi, memoria RAM să fie de cel puţin 512MB cu un spaţiu de stocare de cel puţin 2GB cu suport pentru card microSD. Aplicaţiile pot fi mutate pe cardul de memorie, dar nu este o economie prea mare de spaţiu aşa şi unele n-au implementată această funcţionalitate.
Pe lângă modelele cu Android, te poţi uita şi la Lumia 520, dacă nu contează atât de mult aplicaţiile. Este un telefon foarte bun al cărui preţ a scăzut destul de mult acum. Mai este şi HTC 8S, dar între cele două, modelul Nokia ar fi de preferat.
Tableta pentru copil
Se păstrează aceleaşi cerinţe minime ca mai sus, iar recomandarea mea ar fi să nu cumperi nicio tabletă „pentru copii“. Sunt gadgeturi gândite să fie mai rezistente, aparent, sau sunt preîncărcate cu aplicaţii destinate copiilor, dar de multe ori această nişare afectează dotările, păstrând, totuşi, preţul în linie cu al altor modele obişnuite.
Printre brandurile de urmărit sunt Utok, Allview, Evolio, Asus şi Samsung, dar pentru acesta din urmă trebuie să te uiţi la modele mai vechi. O tabletă de 10 inci se poate dovedi puţin prea mare, dar una de 7 sau 8 inci este în regulă, este suficient de portabilă pentru un copil şi dispune de un ecran suficient de mare pentru toate aplicaţiile pe care le poate folosi. Revin asupra acelor cerinţe minime şi adaug că rezoluţia cea mai bună ar fi HD, adică în jurul a 1.024x720 pixeli.
Ca modele recomandate trec pe listă Asus MeMo Pad de 7 inci, costă 480 de lei la reducere şi are dotări foarte bune. Serioux S1005KTab are şi tastatură şi costă la fel de mult ca modelul Asus, iar Lenovo A1000L este o altă tabletă entry-level care poate fi cadou pentru copil. Dacă vrei să reduci foarte mult costurile, există Utok 700S la 270 de lei. Astfel de gadgeturi n-ar trebui cumpărate doar în funcţie de cost, ci şi judecate în funcţie de cât de utile i-ar fi copilului şi gândite în funcţie de vârsta sa.
Dacă eşti dispus să investeşti mai mult într-o tabletă, la circa 1.000 de lei, există şi Galaxy Tab 3 Kids de la Samsung, proaspăt lansată şi proaspăt echipată cu diverse aplicaţii pentru copii.
Aplicaţii pentru copil
Dacă este mai mic şi vrei o suită de aplicaţii educative, Kidsopia este cel mai cunoscut nume din Play Store. Potrivirea generalilor sau Culorile regale sunt două dintre aplicaţiile pe care i le poţi instala copilului pe noul telefon sau noua tabletă. Sunt, de regulă, simple şi cu tutoriale verbale pentru ca el să ştie ce are de făcut. Kidsopia are şi suita de aplicaţii preinstalată pe Evolio Tabby lansată anul trecut.
Merită încercată şi Google Earth, copiii pot vedea astfel cum arată planeta din spaţiu sau cum sunt distribuite continentele, ţările, cum arată fundul oceanelor sau cum sunt distribuite apele în raport cu uscatul.
În ideea dezvoltării creativităţii merită încercate toate aplicaţiile de desenate. În cele mai multe poţi alege cu ce desenezi, ce culori foloseşti, poţi alege să ştergi când nu-ţi place ce a ieşit. Ba chiar unele oferă şi cărţi de colorate sau, mai bine spus, foi de colorat cu diverse personaje. De asemenea, îi poţi deschide apetitul spre citit prin cărţi din Play Store sau cu unele pe care i le încarci pe tabletă sau telefon în aplicaţii ca Aldiko.
Desigur, nu ar trebui omise jocurile. Spre exemplu, Unblock Me presupune să rezolve un puzzle pentru a reuşi să elibereze o maşină dintr-un labirint. Mai există şi cele de tip Tetris în care trebuie să potrivească piese pentru a trece mai departe. În plus, Angry Birds în oricare versiune poate învăţa un copil ce înseamnă să ţii cont de legile fizicii. Ori poate unul de tip Candy Crush Saga se va dovedi alegerea bună. Lista nu este exhaustivă, piaţa e plină.
Verifică şi celelalte nominalizări:
Tech Adevărul recomandă: gadgeturi şi aplicaţii utile pentru femeile din viaţa ta
FOTO VIDEO Telefoanele anului pe Tech Adevărul: cele mai bune nu sunt şi cele mai populare
FOTO VIDEO Topurile Tech Adevărul: cele mai bune tablete de 7 şi 8 inci