Steve Jobs: un interviu regăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cursul interviului, Steve Jobs povesteşte despre începuturile sale şi despre rivalitatea cu Microsoft FOTO twylah.com
În cursul interviului, Steve Jobs povesteşte despre începuturile sale şi despre rivalitatea cu Microsoft FOTO twylah.com

În 1995, cofondatorul Apple a acordat un interviu unui jurnalist american. În înregistrarea redescoperită antreprenorul vorbeşte despre începuturi şi despre perspectiva sa asupra viitorului.

Suntem în 1995, iar Steve Jobs acceptă  solicitarea unui jurnalist american, Bob Cringely, relatează cotidianul francez „Le Figaro“. Cel din urmă a realizat un documentar pentru postul de televiziune PBS. Subiectul său a fost triumful tocilarilor. Jobs face parte dintrei ei. Conduce NextInc, societate pe care a fondat-o după ce a părăsit Apple, în 1984.

Numai o mică parte din acel interviu a fost făcută publică. Recent,  o copie integrală a discuţiei a fost regăsită. În convorbire, Jobs discută despre incredibila sa ascensiune, despre durerea de a fi părăsit Apple, rivalitatea cu Bill Gates şi perspectiva sa asupra viitorului. Într-o singură oră, îşi creează legenda.

S-a îndrăgostit de calculatoare la zece ani

Informatica a cunoscut-o încă de mic. Astfel îşi aminteşte el de calculatoare.

Mi-am luat primul calculator când aveam zece ani şi, pe vremea aia, nimeni nu ştia exact cum funcţionează. Oamenii îl vedeau ca pe ceva puternic şi misterios. Atunci am început să fiu pasionat de calculatoare“, declară el. „Ulterior, m-am angajat pe timpul verii la Hewlett Packard şi m-am îndrăgostit de Hewlett 9100“, continuă acesta.

Dragostea pentru tehnologie îl impinge, câţiva ani mai târziu, să inventeze Apple 1 alături de colegul său, Steve Wozniak.

Steve Jobs este un geniu şi ştie asta. În cursul acestei conversaţii, nu se abţine de la a-l face pe interlocutor să priceapă acest lucru. În 1971, la 16 ani, Steve Jobs şi Steve Wozniak inventează „bluebox“, obiectul care a stat la originea Apple. „Eram tineri, nu ne-am dat seama că puteam inventa lucruri care generau infrastructure de miliarde de dolari. Amândoi, noi am reuşit să facem un mic obiect care ar fi putut schimba lumea“ povesteşte el.

Ruptura de Apple

1984 este un an negru pentru Steve Jobs. Nu îi place să discute despre ce a urmat.

Am pierdut conducerea în favoarea lui John Sculley, e adevărat. Lisa (n.r.: un calculator personal) avea probleme“, explică el. Cât despre Sculley, Jobs povesteşte: „a distrus tot ce am construit în zece ani, începând cu mine, iar asta nu e cel mai trist. Aş fi fost fără îndoială fericit dacă Apple ar fi menţinut aceeaşi traiectorie şi după plecarea mea, dar nu e cazul“, declară el.

„Microsoft este Mc Donald’s“

Bill Gates, creierul din spatele Microsoft este acuzat de Jobs. Acuză Microsoft de „oportunism“, spune că „nu are niciun gust“, nici „originalitate“. Microsoft „nu pune niciun strop de cultură în produsele sale“, exclamă Jobs, acuzând întreprinderea că fabrică produse mâna a treia.

„Trăim într-o epocă formidabilă“

În 1995, Steve Jobs înţelesese că Internetul era întruparea viitorului. Cu aceste noi tehnologii, „calculatorul nu va mai fi doar un instrument de calcul, ci va deveni o unealtă de comunicare“, crede el. „Va modifica societatea noastră, tehnologia şi va insufla o reînnoire a informaticii, va fi ceva colosal“, spune el.

Şi, înainte de a ajunge la o concluzie, exclamă : „Trăim într-o epocă formidabilă!“.

Un an mai târziu, în 1996, Jobs revine la Apple şi preia conducerea întreprinderii, întoarcere care se dovedeşte a fi una triumfală, după cum se ştie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite