REVIEW Tableta Kindle Fire HD 7 inci de la Amazon e un mix reuşit între un cititor de cărţi, dispozitiv Android şi un preţ mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţiile din Kindle Fire HD, pe dispozitiv şi în cloud. FOTO Adevărul
Aplicaţiile din Kindle Fire HD, pe dispozitiv şi în cloud. FOTO Adevărul

Amazon, nume important în comerţul online, a surprins anul trecut piaţa cu Kindle Fire. A fost prima tabletă de 200 de dolari şi cu un real succes. Anul acesta, Amazon a revenit cu seria Fire HD - o tabletă 7 inci care a rămas la 200 de dolari şi una de 8,9 inci care costă diferit în funcţie de dotările pe care le are. Kindle Fire HD 7 inci este cea pe care am testat-o.

Caracteristici tehnice

Kindle Fire HD de 7 inci are un procesor dual-core la o frecvenţă de 1,2 GHz produs de Texas Instruments, împreună cu o memorie RAM de 1 GB. Spaţiul de stocare intern este de 16 sau 32 GB şi nu poate fi mărit cu un card microSD. Însă acest lucru nu este chiar un minus, dat fiind că Amazon oferă şi stocare online. În materie de conectare, tableta vine cu un port microUSB şi unul microHDMI. Bateria oferă, conform producătorului, o autonomie de 11 ore.

kindle fire hd 7 inci foto adevarul

Ecranul are 7 inci în diagonală cu o rezoluţie de 1.280 cu 800 de pixeli şi îi conferă o densitate de 216 ppi, la fel de mare ca pe Nexus 7, produsul Asus pentru Google. Display-ul este LCD de tip IPS şi, potrivit Amazon, reflexia ar trebui să fie mai mică, iar culorile mai vii, împreună cu un contrast mai bun. Dispozitivul are şi o cameră de 1,3 megapixeli. Merită notat că tableta Kindle Fire HD vine cu difuzoare stereo.

Caracteristici software

Kindle Fire HD are Android 4.0, dar care a trecut prin „mâna“ Amazon, astfel că cei care folosesc pentru prima dată o astfel de tabletă vor avea nevoie de ceva timp pentru a se obişnui. Compania a dotat dispozitivul cu propriul browser denumit Silk, dar care nu este lipsit de câteva atuuri proprii, cum ar fi includerea unui Cititor.

Există şi o suită de aplicaţii preinstalate. Printre acestea se numără cea pentru administrarea contactelor, pentru calendar şi verificarea contului de mail. Există şi Office Suite pentru vizualizarea documentelor Word sau Excel. Alte aplicaţii pot fi descărcate din Appstore sau surse terţe.

Concluziile după testarea Kindle Fire HD 7 inci

Prima impresie pe care o lasă tableta: e robustă. Este aproape ca un iPad, dar cu alt producător marcat pe spate. Apoi este ecranul, unul foarte bun care rivalizează în contrast, tonuri de negru şi culori S-AMOLED-ul de la Samsung. Desigur, nu are peste 300 ppi, astfel încât să nu vezi pixelii, dar unghiurile de vizualizare sunt foarte largi. Cei pasionaţi de lectura pe tabletă sau e-reader vor găsi ecranul drept potrivit pentru această activitate, deşi tableta se poate dovedi un pic prea grea sau prea lată pentru a o ţine un timp îndelungat.

La nivel de software, modificările pe care le-a adus Amazon îndepărtează tableta de designul Android. Un lucru deloc rău. Ai un carusel cu cele mai utilizate aplicaţii în ultimul timp, iar celelalte file sunt sus. Aici ai de la cărţi la aplicaţii până la browser. Există însă o problemă cu aplicaţiile: suportul inexistent pentru România. Amazon a deschis Appstore unui număr limitat de ţări, iar în afara acestora nu poţi descărca nimic. Chiar dacă ai cont, chiar dacă ai şi un card înregistrat pe cont, aplicaţiile tot sunt restricţionate.

Există alternative însă: fie ai un card înregistrat într-o ţară cu acces, fie îi faci un root tabletei şi instalezi Play Store de la Google pentru a avea acces la toată piaţa internaţională de aplicaţii. Poţi, de asemenea, să descarci aplicaţiile de pe web, de pe diverse site-uri. Însă nimeni nu le garantează integritatea, ceea ce poate fi o problemă.

Cea mai bună aplicaţie dintre cele preinstalate este cea de mail. Oferă un mod de afişare foarte bun, foarte aerisit, şi diferit de ce există pe Android sau iOS. Apoi, este browser-ul (Silk) care vine cu suport pentru HTML5, este rapid, şi vine un un Cititor, ca la iPhone şi iPad, astfel că este mult mai uşor să citeşti articole online, fără reclame sau designul site-urilor.

Sunetul produs de tabletă este puternic şi clar - unul dintre cele mai bune, dar problema apare atunci când laşi tableta pe masă. Difuzoarele sunt pe spate, la capetele linie pe care scrie „kindle“. Ai parte de calitatea difuzoarelor stereo împreună cu Dolby Digital Plus doar dacă ţii tableta în mână sau pe un suport, altfel va ieşi un sunet înfundat şi cam cu 30% mai prost.

Recomandarea „Adevărul“

Kindle Fire HD de 7 inci se cumpără doar dacă ştii ce să faci cu ea sau dacă ştii cam cum poţi modifica un dispozitiv cu Android. Este disponibilă şi în România, la evoMag, dar dacă vrei ca atunci când o scoţi din cutie să fie deja gata, nu prea se poate. Magazinul Appstore restricţionat doar la câteva ţări este cel mai mare minus. Pentru cine este tableta atunci? Pentru oricine vrea ceva diferit, ceva solid, dar suficient de mic pentru a citi, a se juca, a-şi verifica mailul şi a naviga pe Internet. Nu are suport 3G, dar viteza pe WiFi este bună. Preţul este de aproximativ 1.000 de lei în România, iar singurul accesoriu cu care vine tableta este un cablu microUSB.

Tableta e uşor de folosit, mult mai intuitivă decât un alt produs cu Android (dacă nu eşti deja familiarizat cu Android-ul), are un ecran impresionant şi un sunet bun. Autonomia este mare. Camera nu va produce nimic spectaculos, dar vine cu un bonus: bliţul. Şi nu clasic, cu LED, ci ecranul se face alb şi dă astfel suficientă lumină pentru o fotografie destul de clară când nu există altă sursă de iluminare. Fotografiile sunt apoi disponibile în galerie într-un mod asemănător Timeline-ului de la Facebook.

google nexus 7

Principala alternativă la Kindle Fire HD de 7 inci este Nexus 7. Produsul Asus beneficiază de acces la Play Store şi este mai potrivită cuiva care nu locuieşte într-o ţară de interes pentru Amazon. Preţul este aproximativ acelaşi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite