REVIEW Nokia Lumia 925 - cântec de lebădă inconsistent - e de ajuns o cameră de excepţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia dispare odată cu achiziţia diviziei mobile de către Microsoft, aşa că Lumia 925 este unul dintre ultimele mari terminale scoase de compania finlandeză. La cântecul de lebădă a unei legende, poate acest telefon să păstreze capul sus?

Lumia 925 este cel mai performant telefon cu Windows Phone 8, în afară de Lumia 1020, dar acela se adresează unei nişte. Lumia 925 este telefonul concurent pentru Galaxy S4, HTC One şi iPhone 5. În multe privinţe mi-a adus aminte de HTC One. Deşi suferă din cauza faptului că Windows Phone 8 are o anumită lentoare în aplicaţii, nu neapărat în browsing, telefonul este unul excelent. NU ştiu cum ar funcţiona cu Android, dar are un design superb, calitate şi performanţă.

Nokia Lumia 925 este un telefon performant, de luat în considerare. Dacă vreţi să fiţi alternativi, încercaţi Lumia 925.

<strong>Hardware</strong>

Este probabil cel mai performant cu Windows Phone scos pe piaţă vreodată. Are un procesor Qualcomm Snapdragon MSM8960 dual core, la 1,5 Ghz. Pentru un sistem cu Windows Phone, mai bine optimizat decât Android este un procesor bun. Nu am simţit nevoia unui quad core sau unor performanţe mai bune. Altele au fost problemele cu acest telefon.

Capacitatea de stocare este de 16 GB, iar memoria RAM este de 1 GB. Am încercat mai multe jocuri şi multe aplicaţii deschise. Am avut Final Fantasy, Assasin's Creed, Real Football, Need for Speed sau Real Racing 2 (o ediţie anterioară celor de pe iOS sau Android).

Am avut probleme cu Nokia Lumia 925 la capitolul performanţe? Da, am avut o problemă de sistem care s-a repetat în mod constant. Nu ştiu motivul, dar în momentul când doream să închid aplicaţiile (în Windows Phone nu există un task manager momentan, aşa că aplicaţiile se închid prin apăsarea butonului tactil de Înapoi, din partea stângă a telefonului), mesajele rămâneau blocate. Oricât am lăsat telefonul să proceseze această închidere, nu am reuşit. Singura soluţie a fost să închid şi să deschid telefonul. Dar menţionez că mesajele funcţionau, doar că nu mă lăsau să ies din ele.

În jocuri, telefonul se descurcă decent, dar Windows Phone 8 nu are un magazin de aplicaţii cu ultimele jocuri de pe piaţă. Real Football 2013 merge decent, dar am simţit un foarte, foarte vag lag. Nu l-am întâlnit şi pe un iPhone, de exemplu.

Per total, este cel mai bun telefon cu Windows Phone şi în afara de lentoarea clasică a unor aplicaţii de Windows (chiar şi noul Facebook nu se compară cu cel de pe Android şi iOS), telefonul duce. Şi duce bine. E performant, iar ecosistemul Windows arată că poate să concureze la putere de procesare cu telefoanele cu Android şi iOS.

<strong>Display</strong>

Ecranul este unul AMOLED, cu rezoluţie 1280x768 de pixeli, cu o densitate a pixelilor de 332 de pixeli pe inch. Windows Phone 8 este un sistem de operare care are avantajul de a rezista la rezoluţii mai slabe, aşa că una HD nu poate fi decât excelentă. Ecranul este luminos, clar, cu unghiuri de vizualizare mari.

<strong>Conectivitate</strong>

Telefonul se poate conecta prin NFC la alte dispozitive, are o mufă micro USB şi este dotat cu posibilitatea de a se conecta la reţelele 4G.

image

<strong>Sunet</strong>

E prima oară când vreau să scriu despre un alt aspect al sunetului acestui telefon. Modul cum se aude acest terminal în conversaţie. Ei bine, e cel mai bun telefon. Am stat în mijlocul unor proteste, oamenii strigau la portavoce şi băteau în oale, dar am putut auzi perfect conversaţia cu interlocutorul meu. Am întâlnit asta într-o anumită măsură la telefonia HD Voice, dar nu aşa.

Sunetul general al difuzorului telefonului are o claritate excelentă, dar e uşor de acoperit cu degetul. Este amplasat în partea inferioară, pe carcasa din spate. În modul landscape, e aproape imposibil să nu stai cu degetul peste el, iar în mod normal, există toate şansele să facem asta. Per total, performanţe bune, amplasare defectuoasă.

<strong>Cameră</strong>

Pentru camera foto, colegul meu Răzvan Băltăreţu va veni zilele următoare cu mai multe detalii, deoarece se pricepe mai bine decât mine. Tehnic vorbind, avem o cameră de 8 megapixeli, cu lentile Carl Zeiss, stabilizare optică, autofocus şi dual-LED flash.

Tehnologia PureView este excepţională şi vorbim de unul dintre cele mai bune telefoane de pe piaţă pentru fotografii. Am testat în primul rând capacitatea telefonului de a face poze noaptea. Am un iPhone 5 şi, deşi are o cameră bună, nu reuşeşte să ţină pasul noaptea cu lipsa luminii. Aşadar, am încercat să refac traseul foto al unui om normal. Un om care nu testează telefonul în mod extensiv, ci este interesat de calităţi imediate. Pentru că degeaba ai Nokia Pro Cam, care-ţi permite să setezi singur camera foto, dacă tu nu te pricepi. Iar eu nu mă pricep să setez o cameră foto şi nu cred că un utilizator ar vrea să stea să-şi facă prea multe setări.

Ce înseamnă un om normal? Vede ceva interesant, face poză. Vede ceva, filmează. Face asta şi ziua şi noaptea. Nu încearcă să fie extrem de artist. Ei bine, am intrat într-un gang (începe un pic prea periculos povestea asta). Am scos telefonul şi am văzut cu greu un graffiti pe zid. Ochii mei nu vedeau prea bine. Ei bine, Nokia scoate lumină de undeva. Nu înţeleg de unde. Cele trei rânduri de lentile aduc o calitate mai mare a pozelor. Zgomotul de noapte e destul de mic şi ceea ce este scris în beznă apare pe ecran. Niciun alt telefon nu a putut face asta. Iar Nokia a fost campioană la acest capitol.

Am încercat Nokia Cinemagraph, o aplicaţie care-ţi permite să faci GIF-uri. Faină pentru cei care apreciază stilul ăsta de creaţii. Nokia Panorama, Nokia Creative Studio şi Nokia Beamer sunt aplicaţii preinstalate, pe care nu am simţit nevoia să le folosesc foarte des. Poate doar Creative Studio, care pune nişte efecte foarte rapide pe poze.

Nokia Smart Cam face mai multe poze deodată, iar apoi putem să le edităm. Best Shot alege cea mai bună poză, Action Shot este destinată pozelor făcute lucrurilor sau oamenilor în mişcare. Face un Time Leap din cinci imagini. Motion Focus adaugă blur pentru a pune în evidenţă mişcarea. Remove Moving Objects ne permite să scoatem persoanele care au intrat din greşeală în cadru, iar Change Faces ne lasă să schimbăm chipurile. Sunt opţiuni amuzante, dar câţi le folosesc în mod regulat?

Concluzia foto de la mine: nu există telefon mai bun ca Lumia 925 pentru poze făcute pe lumină proastă. Scoate lumina ca prin minune.

image

<strong>Baterie</strong>

Unul dintre marile lipsuri ale acestui telefon este autonomia bateriei. Are un acumulator de 2.000 de miliamperi, mai mult decât insuficient pentru folosirea îndelungată a telefonului. În condiţii normale, Nokia Lumia 925 este un telefon care-ţi scoate peri albi din cauza autonomiei scăzute.

În momentul când l-am folosit cu 3G şi cu ecranul dat pe luminozitate medie, Lumia 925 a reuşit să ducă 5 ore, iar doar cu Wi-Fi pornit (neconectat) şi făcând apeluri, a ţinut de la ora 18 până la ora 12 noaptea. Adică şase ore. A fost dezamăgitor să văd că iPhone-ul, cu 3G pornit şi care era în permanenţă conectat la Twitter pentru a face poze la proteste, a rezistat mai mult.

Există o metodă de a întrece această problemă de la Nokia. Cu Wi-Fi pornit, folosit jumătate din zi şi cu apeluri în permanenţă, telefonul a reuşit să ducă două zile. De ce schimbarea asta radicală? Modul Battery Saver de pe Windows Phone face minuni. Nu e un Mod Avion, pentru că puteţi intra pe internet sau să faceţi apeluri, dar reuşeşte să lungească bateria incredibil de mult. Am rămas cu 10% într-o seară şi m-a dus de la 19 la 2.30 noaptea. Impresionant. Aşadar, vă recomand să folosiţi Battery Saver. Mereu.

<strong>Design</strong>

Telefonul este realizat din aluminiu şi este foarte uşor. Designul nu iese în evidenţă decât prin fineţe şi subţirime. Colţurile sunt rotunjite, aluminiul de pe margine se simte foarte bine, iar suprafaţa cauciucată din spate oferă o aderenţă excelentă.

În partea inferioară sunt butoanele tactile, pe marginea din dreapta sunt toate cele patru butoane: pentru volum, pentru Power şi pentru accesarea rapidă a camerei.

E un telefon compact, deşi are un ecran de 4,5 inci. 

image

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Nokia Lumia 925 este în oferta Vodafone de pe 16 august şi porneşte de la preţul de 29 de euro, împreună cu abonamentul RED 65. La abonamentul RED 29, telefonul costă 300 de euro, iar cu RED 45, preţul se reduce la 179 de euro. Companiile pot opta pentru abonamentele RED de tipul Access, Confort, RED şi Red. În ordinea scrisă, telefonul costă 319, 194, 69 sau 9 euro. Există avantajul că există destule aplicaţii corporate şi chiar un colţ pentru acestea în telefon, ca să le separăm de aplicaţiile normale.

E un smartphone de top, iar preţul este unul pe măsură. Nu e o alternativă, e un înlocuitor diferit.

<strong>Plusuri:</strong>

  • designul este excepţional
  • Windows Phone 8 devine din ce în ce mai matur
  • calitatea fotografiilor este excepţională, mai ales pentru cei care ştiu să seteze pe modul manual
  • se aude bine
  • ecranul mare şi de calitate

<strong>Minusuri:</strong>

  • autonomia bateriei lasă de dorit dacă nu apăsăm Battery Saver
  • designul are colţurile puţin ascuţite (da, e un paradox să fie designul şi cu plus, dar şi cu minus)
  • se încarcă foarte greu
  • modulul de cameră este foarte complicat pentru un utilizator normal
image

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Eu nu. Şi motivul e simplu. Telefonul nu reuşeşte să fie consistent la calităţile pe care le afişează. Deşi are o cameră de excepţie, autonomia e mult mai slabă pentru nevoile mele. Deşi sistemul de operare e matur, are aplicaţii care nu funcţionează la fel de rapid. Dar luaţi-l în considerare. E printre ultimii reprezentanţi ai unei mărci de legendă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite