REVIEW iPhone 5S, partea a 2-a – performanţă şi autonomie: telefonu-i iute foc, dar aplicaţiile nu profită de el deloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5S foto Adevărul
iPhone 5S foto Adevărul

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

În prima parte a review-ului v-am vorbit despre camera foto iSight de pe noul iPhone 5S. Aceasta a fost îmbunătăţită semnificativ faţă de cea de pe modelul precedent, însă nu este cea mai mare schimbare pe care o aduce iPhone 5S.

În cadrul evenimentului de lansare a noului smartphone, cei de la Apple au făcut un anunţ care i-a entuziasmat pe ”geek”-şii din toată lumea. iPhone 5S foloseşte noul procesor A7, produs de Samsung, sub îndrumarea strictă a companiei din Cupertino. Reprezentanţii Apple nu i-au dezvăluit toate specificaţiile tehnice, însă pasionaţii de tehnologie şi-au unit forţele şi au reuşit să afle că procesorul este unul cu două nuclee, tactat la 1,3Ghz, iar memoria RAM este de 1GB. Nimic special până acum. Partea uimitoare este că cele două nuclee sunt construite pe o arhitectură de 64 de biţi, similară celei folosite de majoritatea computerelor.

În testele de benchmark  (aici şi aici), configuraţia folosită de Apple a spulberat concurenţa. Compania a demonstrat că numărul de nuclee şi cantitatea de RAM nu contează la fel de mult pe cât contează optimizarea.

iphone 5s teste

Totuşi, testele de benchmark sunt teste sintetice aşa că vă voi povesti…

Cât de performant este iPhone 5S la sarcinile de zi cu zi

Din clipa în care am deschis telefonul pentru prima dată, am fost uimit de fluiditatea animaţiilor. Totul se mişcă perfect, nu există nici cea mai mică urmă de întârziere. Trecerea de la un ecran la altul este foarte naturală, iar efectul de tip „paralax“ ales de Apple pentru a „ilustra“ deschiderea aplicaţiilor în iOS 7 nu sacadează deloc.

Totuşi, aceasta experienţă o au şi utilizatorii de iPhone 5, un smartphone mult mai puţin performant decât 5S, dar la fel de bine optimizat.

Aşa că am instalat o serie de jocuri şi aplicaţii pentru a vedea ce poate noul procesor. Am jucat Real Racing 3, FIFA 2014, Minion Rush şi Temple Run 2. Jocurile nu sunt foarte solicitante, iar experienţa a fost una foarte plăcută. În cadrul evenimentului de lansare, cei de la Apple au prezentat jocul Infinity Blade 3 rulând pe noul telefon. Grafica este la nivelul celei de pe console (Xbox 360 şi Playstation 3).  De asemenea, grafica jocului Real Racing 3 mi s-a părut mai bună decât cea de pe diverse dispozitive cu Android pe care l-am testat – nivelul de detaliu pare mai mare.

iOS 7 vine cu un meniu de multitasking inspirat de la platforma Windows Phone 8. Am avut chiar şi 8 aplicaţii deschise (browser, Instagram, Facebook, Temple Run etc.) şi telefonul nu a dat semne de oboseală. Am şi descărcat aplicaţii din AppStore în timp ce aveam numeroase procese deschise pe fundal şi nu am reuşit să-i „pun piedică“.

Clipurile video HD rulează şi ele fără niciun fel de problemă, iar navigarea cu ajutorul hărţilor este foarte rapidă. Co-procesorul de mişcare M7 permite aplicaţiei  Apple Maps să-şi dea seama dacă mergi pe jos sau dacă eşti într-o maşină. Totuşi, recomand folosirea Google Maps.

M-a deranjat totuşi faptul că atunci când voiam să ies dintr-o aplicaţie, acest lucru nu se întâmpla instantaneu. Sunt obişnuit, de pe Android sau Windows Phone, ca în momentul în care apăs butonul Home să fiu dus direct pe ecranul de pornire. Acest lucru nu se întâmplă pe iPhone 5S, dar nu este o chestiune legată de performanţă, ci una legată de design. Cei de la Apple s-au gândit că pentru utilizatori ar fi mai natural să existe un lag de aproximativ o secundă din momentul în care apăsăm butonul principal, până în momentul în care aplicaţia dispare de pe ecran.  

Ce este cu adevărat frustrant este faptul că toate activităţile pe care le-am descris mai sus pot fi făcute (aproape) la fel de pe bine şi pe modelul iPhone 5. Deocamdată nu există aplicaţii care să profite la maximum de noul procesor de pe iPhone 5S şi nici o metodă clară (în afară de benchmark-uri) de a-i dovedi supremaţia.

Totuşi, combinaţia iPhone 5S – iOS 7 mi-a oferit o experienţă mai fluidă decât orice Android pe care l-am avut în teste. Cu toate că nu sunt deloc fan al sistemului de operare Apple – mi se pare prea dificil şi prea încurcat – trebuie să recunosc că americanii se pricep la optimizare. Singurii care pot oferi o experienţă similară sunt cei de la Nokia, mulţumită sistemului de operare Windows Phone 8.

iphone 5s foto adevarul

Dar, degeaba ai putere dacă nu ai…

Autonomie

Testele sintetice au demonstrat şi aici că autonomia a crescut faţă de modelul precedent. Nu cu foarte mult, însă a crescut. Astfel, iPhone 5S rezistă la aproximativ 11 ore de redare video continuă, însă cine stă şi se uită toată ziua la clipuri video, cu o conexiune de date sau WiFi dezactivată şi fără să atingă ecranul?

Realitatea este dezamăgitoare. Sunt obişnuit ca telefoanele pe care le testez să reziste cel puţin pe durata unei zile întregi (de la 9 dimineaţa, până la 10 seara). iPhone 5S nu a reuşit să ajungă la această performanţă.

Cu luminozitatea ecranului setată la 50% şi cu o conexiune de date/WiFi deschisă constant şi notificări activate, iPhone 5S te lasă la greu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pe la jumătatea zilei (în jur de ora 15.00) este nevoie de o nouă încărcare. Să vă explic şi ce am făcut cu telefonul în acest timp: am stat pe Facebook în metrou (aproximativ 40 de minute), am făcut în jur de 15 fotografii şi m-am jucat vreo 10 minute Real Racing 3. Din când în când primeam notificări de pe Facebook pe care le verificam.

Când am renunţat la conexiunea constantă 3G, lucrurile s-au îmbunătăţit. Asta înseamnă că iPhone-ul a reuşit să ajungă până la finalul zilei, dar cam atât. Cei care au mai avut smartphone-uri Apple până acum nu vor fi surprinşi de aceste lucruri, însă oamenii obişnuiţi cu telefoane care „supravieţuiesc“ până a doua zi s-ar putea să fie dezamăgiţi de iPhone 5S.

În concluzie…

… „cel mai performant iPhone de până acum“ este, s-ar părea, şi cel mai performant smartphone de pe piaţă. Fluiditatea sistemului de operare este remarcabilă şi nu există aplicaţii care să-l dea peste cap. Totuşi, aştept să văd aplicaţii special create pentru noul procesor de mişcare (cel capabil să detecteze şi să memoreze mişcările utilizatorilor) şi jocuri care să profite la maximum de performanţele arhitecturii pe 64 de biţi.

La capitolul autonomie se pare că Apple nu a ciulit deloc urechile la plângerile utilizatorilor sau ale publicaţiilor de tehnologie. O oră în plus de redare video nu înseamnă mare lucru pentru utilizatorul obişnuit.

În următoarea parte a review-ului vă voi povesti experienţa mea cu iOS 7 şi iPhone 5S din perspectiva unei persoane care nu a avut niciodată un produs Apple

Smartphone-ul iPhone 5S ne-a fost oferit în teste de către magazinul online QWERTY.ro

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Citiţi şi: 

REVIEW iPhone 5S, partea 1 – camera foto: Filmarea la „ralanti“ simţul artistic ţi-l va trezi

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite