REVIEW Galaxy S3 Mini este „juniorul“ Samsung pentru piaţa telefoanelor medii
0„De toate pentru toţi!“ este deviza care pentru Samsung a devenit literă de lege. Galaxy S3 a fost cel mai de succes terminal al sud-coreenilor, astfel că l-au reîmprospătat, înainte de 2013, cu un model mai mic, mai slab dotat. Astfel au lansat Galaxy S3 Mini, modelul care ar trebui să le fie succesor deja învechitelor Galaxy S şi Nexus S.
Caracteristici tehnice
Samsung Galaxy S3 Mini are un procesor NovaThor dual-core la o frecvenţă de 1 GHz, susţinut de o memorie RAM de 1 GB cu o placă grafică Mali-400. Acestea dau puterea de procesare a telefonului, iar stocarea se face într-un spaţiu de 8 sau 16 GB, dar există suport pentru card microSD până la 32 GB. Ecranul, poate cel mai important aspect al unui smartphone, este de 4 inci, cu o rezoluţie de 800x480 pixeli (densitatea este de 233 ppi).

Conectivitatea este acoperită în întregime, de la 3G la WiFi, de la Bluetooth la port microUSB. Camera este de 5 megapixeli, la fel ca cea de pe Galaxy S şi Nexus S. Filmează însă la 720p. Există şi una frontală cu rezoluţie VGA. Bateria este de 1.500 miliamperi, iar performanţa este una medie spre foarte bună.
Caracteristici software
Telefonul are din start Android 4.1 Jelly Bean ceea ce este un plus, dar peste acesta este prezentă interfaţa proprie Samsung, şi anume TouchWiz. Tocmai această modificare a interfeţei aduce şi o suită de aplicaţii ale producătorului. Cele mai importante sunt Memo, pentru diverse notiţe şi adnotări de moment, S Voice, un fel de Voice Search, dar dezvoltat de Samsung, şi managerul de activităţi, împreună cu cel al fişierelor.

Aplicaţia pentru contacte şi administrare a apelurilor este cea în care se vede cel mai mult intervenţia Samsung. Unele schimbări au optimizat utilizarea, dar altele pot fi mai greu de găsit (glisarea stânga-dreapta pentru a efectua un apel sau pentru a trimite un mesaj), dacă nu ai mai folosit un astfel de dispozitiv.
De asemenea, Samsung a ţinut să implementeze diverse tipuri de gesturi pe care le poţi face cu dispozitivul. Spre exemplu, dacă scrii un mesaj, poţi ridica telefonul la ureche şi acea persoană va fi sunată. Sau dacă vrei să faci zoom pe o poză, în galerie, e suficient să ţii două degete pe ecran şi să apleci telefonul sau să-l ridici. Există însă un tutorial pentru toate acestea.
Desigur, este vorba de un model cu Android, astfel că piaţa cu aplicaţii Play Store este deschisă spre a-ţi personaliza dispozitivul cu ce produse doreşti. Este necesar doar un cont de GMail.
Concluziile după testarea Galaxy S3 Mini
Note 2 sau un Galaxy S3 înainte, te vei simţi puţin restrâns în spaţiul mai mic al ecranului. Înainte de a testa S3 Mini am folosit un Galaxy Nexus, astfel că m-am raportat la vedeta Google de anul trecut şi la „juniorul“ sud-coreean de anul acesta. Autonomia este mai bună la S3 Mini, ajută la acest capitol şi faptul că ecranul e mai mic, iar diferenţa de rezoluţie nu se observă aşa de bine. Însă camera este puţin mai slabă decât la Galaxy S sau Galaxy Nexus (tot 5 megapixeli). Dacă faci mai multe fotografii în acelaşi loc, una după alta, se poate ca tonurile să fie schimbate, temperatura de culoare să fie ba prea caldă, ba prea rece.
Galaxy S3 Mini nu are probleme de performanţă în măsura în care îl judeci ca un dual-core. Desigur, nu este un procesor din seria Exynos a Samsung, şi nici unul Tegra, mai are momente în care îi ia puţin mai mult să execute o operaţiune, dar dacă nu este vorba de jocuri cu grafică intensă, nu are probleme.
Sunetul este suficient de bun pentru a asculta muzică în difuzor sau pentru o convorbire într-un mediu mai zgomotos. Playerul media vine şi cu un truc, Media square, care îţi generează liste de redare în funcţie de tipul melodiei (calmă, alertă, etc.) şi starea ta. Din aceeaşi categorie, galeria foto nu este schimbată prea mult faţă de cea originală din Jelly Bean, iar sortarea se poate face în funcţie de locul în care a fost realizată o poză, de perioada temporală sau de persoană (beneficiază de recunoaştere facială).
De o funcţie utilă beneficiază şi playerul video. Aceasta se numeşte Pop up play şi îţi poate micşora fereastra în care vezi filmul suficient cât să poţi face şi alte lucruri pe telefon, cum ar fi să scrii un mesaj sau să navighezi pe Internet. Pe Galaxy S3 este mult mai utilă funcţia, dat fiind ecranul mai mare.
Recomandarea „Adevărul“

Foto


FOTO Adevărul gallery-link
Galaxy S3 Mini nu este nicidecum un Galaxy S3 redus în dimensiuni. Este mai mult un telefon creat pentru cine vrea smartphone-ul de vârf, dar nu are suficienţi bani, astfel că se mulţumeşte doar cu designul. Telefonul nu este bun? Nicidecum, este foarte bun, doar că nu e un quad-core şi nu are un ecran HD. Are un preţ mai mare decât rivalii direcţi, cum ar fi Desire X, dar dacă este vorba doar de specificaţii (fără a ţine cont de ecran), este mult mai ieftin decât un iPhone 5.
Unul dintre marile avantaje ale S3 Mini este faptul că vine deja cu Jelly Bean, în timp ce alte câteva modele de vârf încă aşteaptă actualizarea. Apoi, modificările pe care le aduce Samsung sunt utile oricui nu vrea să se complice cu aplicaţii terţe şi vrea doar ceva care să funcţioneze din momentul în care l-a scos din cutie. S3 Mini, disponibil şi la evoMag, este mic, compact, cu un ecran suficient de mare pentru multe operaţiuni şi a preluat câteva trucuri de la „fratele mai mare“ S3. Şi, probabil, dacă nu ar fi preluat o parte din numele unui produs mai de succes al companiei, nu ar fi existat la fel de multe aşteptări de la el. Însă dacă este un cadou de Crăciun ales pe ultima sută de metri, Galaxy S3 Mini e o alegere decentă.















