REVIEW Fujitsu Lifebook UH572 - un ultrabook accesibil cu design atrăgător
0
Fujitsu Lifebook UH752 este un ultrabook care a ajuns pe piaţa din România prin luna septembrie a anului trecut şi care rulează Windows 7. Cam târziu pentru un review, aţi putea spune, însă am fost atras de design şi am decis să-i ofer o şansă.
Preţ
Ultrabook-ul celor de la Fujitsu are un preţ foarte atrăgător. Varianta care se găseşte în comerţ (500GB+32GB SSD, 4GB RAM, Intel Core i5) poate fi cumpărată pentru aproximativ 3.500 lei.
Comparativ cu HP Elitebook Folio 94700m, ultrabook cu configuraţie similară, Lifebook UH572 este cu vreo 2.000 de lei mai ieftin.
Există şi o versiune cu procesor Intel Core i7, care poate fi cumpărată cam pentru acelaşi preţ dar care nu dispune de SSD.
Design şi carcasă
Fujitsu Lifebook UH572 este un paradox din punct de vedere al designului. Dacă este să judecăm după forma şi materialele folosite, ultrabook-ul Fujitsu este destinat consumatorilor business. Dacă este să ne luăm după culoare, UH572 poate fi recomndat utilizatorilor casual.
Astfel, carcasa superioară a modelului este făcută dintr-un magneziu foarte plăcut la atingere. Culoarea ultrabook-ului testat de noi este una roşie-rubin. Impactul vizual este foarte plăcut şi demonstrează că japonezii de la Fujitsu au învăţat că degeaba aduci componente de top dacă gadgetul nu are un aspect plăcut.
Pe carcasa mată găsim logo-ul Fujitsu, creat dintr-o inserţie metalică strălucitoare. Pe carcasa din spate găsim aceeaşi culoare roşie, de data asta aplicată pe aluminiu şi nu magneziu.
La deschiderea ecranului observăm marginile negre ale ecranului care încadrează display-ul anti-glare (mat).
Butoanele tastaturii sunt poziţionate pe o bucată de plastic neagră. Palm-restul şi marginile laterale sunt din magneziu negru difuzoarele sunt înconjurate de o bandă roşie. Touchpad-ul este şi el negru, cu două butoane.
Fujitsu Lifebook U572 cântăreşte 1,56 de kilograme şi are o grosime de 18 milimetri.
Caracteristici tehnice
Ultrabook-ul testat de noi este dotat cu un procesor Intel Core i5 generaţia a treia (Ivy Bridge), cu două nuclee şi patru threaduri. Viteza standard este de 1,7Ghz însă în modul turbo aceasta poate ajunge până la 2,6Ghz. Memoria RAM este de 6GB şi spaţiul de stocare este compus dintr-un HDD de 100GB şi un SSD de 32GB. Placa video este integrată, Intel HD 4000.
Varianta care se găseşte pe piaţă are un spaţiu de stocare format dintr-un HDD de 500GB şi SSD de 32GB iar memoria RAM este de 4GB.
Ecranul are 13,3 inch şi o rezoluţie de 1366x768. Fujitsu Lifebook UH572 foloseşte un display de tip anti glare care oferă vizibilitate bună chiar şi în condiţii de lumină puternică. Ecranul poate fi rabatat până la 145 de grade, luminozitatea nu este extraordinară, dar suficientă. Display-ul este optim pentru navigatul pe Web sau cititul documentelor însă redarea culorilor nu este foarte precisă iar albul are o tentă gălbuie.
Difuzoarele încorporate oferă un sunet slab. Am putut, totuşi, să urmăresc un film fără să simt nevoia să-i ataşez un set de difuzoare.
Pe carcasă găsim două porturi USB 3.0, un port USB 2.0, HDMI, slot pentru card SIM şi un cititor de carduri. Portul pentru cablul de reţea lipseşte însă cei de la Fujitsu compensează cu un adaptor special care se introduce în USB. Există şi un slot combo pentru căşti/microfon. Camera web este una HD şi îşi face bine treaba.

La capitolul performanţă, laptopul Fujitsu nu m-a dat pe spate, dar nici nu pot spune că m-a dezamăgit. Procesorul Intel Core i5 îşi face bine treaba şi sistemul se mişcă destul de rapid în combinaţie cu SSD-ul şi cu cei 6GB RAM (cei care vor achiziţiona versiune cu 4GB de RAM nu trebuie să-şi facă griji deoarece diferenţa nu se va simţi foarte mult).
Ultrabook-ul s-a descurcat bine în browsing, lucrul în Office şi chiar şi puţin Photoshop însă nu vă gândiţi că puteţi folosi laptopul pentru jocuri - lipsa unei plăci video dedicate îşi va spune cuvântul. Sistemul devine lent dacă îl folosim o perioadă mare de timp fără să-l închidem (2-3 zile fără restart/shutdown) dar nu s-a întâmplat să se blocheze. Este de apreciat integrarea modemului 3G.
Autonomia nu este excepţională. Ultrabook-ul rezistă la aproximativ 3 ore de browsing/Office cu WiFi pornit şi luminozitate ecranului aproape de maximum. Cu luminozitatea la jumătate - aproape de minimum am scos în jur de 4 ore. Cu WiFi oprit şi luminozitatea la jumătate, UH572 a reuşit să redea două filme cap-coadă (aproximativ 3 ore).
Tastatură şi touchpad
Tastatura este unul dintre minusurile ultrabook-ului. Plasticul folosit pare unul ieftin şi panoul dă senzaţia că se îndoaie la apăsare. Sunetul scos la apăsare poate deveni enervant, în schimb, tastele sunt suficient de distanţate încât să ofere o precizie mare, dar nu sunt iluminate.
Nu există butoane multimedia dedicate. Controlul volumului, a conectivităţii WiFi etc. se realizează prin combinaţia Fn+F(1-12).
Cu touchpadul este decent şi răspunde uşor la comenzi. Este puţin enervant, totuşi, că touchpad-ul nu este separat de butoane, ci atunci când încercăm să apăsăm se va îndoi întreaga suprafaţă. Acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a touchpadului, în special dacă avem tendinţa să apăsăm pe colţurile.

Sistem de operare şi software
Versiunea testată de mine a venit cu sistemul de operare Windows 7 preinstalat. Fujitsu Lifebook UH572 nu vine cu foarte mult bloatware, existând un program pentru camera Web, un program pentru securizarea datelor şi pentru controlul consumului energetic, suita Microsoft Office şi antivirusul Norton - ambele în versiune de încercare.
Fanii Windows 8 îşi pot instala fără probleme această versiune a sistemului de operare şi în comerţ laptopul poate fi găsit şi fără sistem de operare preinstalat (în acest fel nu veţi plăti o licenţă pe care nu vreţi să o folosiţi).
Plusuri


Foto

• Designul foarte reuşit.
• Calitatea materialelor carcasei bună.
• Ecranul mat.
• Greutatea şi dimensiunea.
• Modemul 3G incorporat.
Minusuri
• Difuzoarele.
• Tastatura.
• Durata de viaţă a bateriei.
L-am cumpăra?
Fujitsu Lifebook UH572 este ultrabook performant care are un aspect premium. Nu îl pot recomanda persoanelor care caută un laptop pentru multimedia. Însă, cei care caută un gadget uşor de cărat pe care să-şi facă treaba şi care să întoarcă capete pot apela cu încredere la ultrabook-ul făcut de japonezi. Raportul calitate-preţ este unul excepţional şi m-aş vedea scoţându-l din geantă la conferinţele de presă.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.








