REVIEW Chromebook 14 for Work - Acer are un laptop ultraportabil, chiar dacă nu e unul cu care eşti obişnuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Sunt unele proiecte care îmi plac fără vreun motiv raţional. Chrome intră în categoria asta, îl folosesc de la lansare, iar Google l-a transformat într-un sistem de operare. Mai nou, sunt şi laptopuri bune cu acesta. De la Acer l-am folosit pe ultimul.

Prima şi ultima experienţă cu un Chromebook a venit când Orange a introdus în ofertă aşa ceva, la pachet cu abonament de date şi un preţ incredibil: 100 de euro pentru un laptop (chiar dacă e la nivelul unui netbook). Experienţa a fost oribilă, dar mai mult de un an mai târziu am fost dispus să mai testez unul, din zona mid-to-high. A fost un Acer Chromebook 14 for Work (CP5-471-C8DB).

A coincis şi cu perioada în care îmi caut laptop (încă mai caut), care să fie ultraportabil, cu ecran full HD şi de cel puţin 13 inci, cu o autonomie bună.

Modelul acesta de la Acer are Intel Celeron, 4GB de memorie RAM, stocare de 32GB şi o cameră web, două porturi USB clasice şi unul USB-C prin care se şi încarcă (un lucru foarte bun, că împinge puţin mai în faţă standardizarea încărcătoarelor), un port HDMI, mufă de căşti şi cititor de carduri SD. Da, rulează Chrome OS, ceea ce dintr-o dată îl scoate din liga celor cu Windows şi macOS. Nu este un laptop „pur sânge“.

acer chromebook foto razvan baltaretu/adevarul

Ce poţi să faci cu el? Poţi să faci browsing, evident, că are Chrome pe el, iar mai departe vezi cum te descurci. Odată cu Chrome OS vine cu întreaga suită de servicii Google, iar asta înseamnă că Word devine Docs, Excel devine Sheets şi tot aşa. Personal n-am o problemă cu asta, pentru că deja folosit aplicaţiile Google, dar pentru cineva care migrează de la Windows va fi o bătaie de cap.

Ideea cu Chromebook e că totul e online, sincronizat în permanenţă şi ţinut în „viaţă“ prin internet (wireless). Mai nou, de vreo doi ani, Google îţi permite să editezi documente offline şi sunt sincronizate online când ajungi la WiFi. Ai foarte puţine setări de făcut, aplicaţiile pe care le poţi instala sunt extensii de Chrome şi, pe scurt, ai un fel de laptop pentru productivitate.

acer chromebook foto razvan baltaretu/adevarul

Ce nu poţi face cu el? Ei bine, nu este un Windows sau macOS, repet, şi asta spune totul. Nu îl iei ca să înlocuiască un desktop, un laptop „clasic“, şi nici să ai unitate între dispozitive. Cât l-am folosit l-am considerat o tabletă mai bună pentru scris şi ce am eu nevoie. Şi am zis tabletă, pentru că pe web adresa de mail de redacţie nu e recunoscută corect şi mă duce în site-ul mobil. Ar putea fi protocolul Exchange învechit, dar nici Chromebook n-a „mimat“ că e laptop. Nu îl ajută foarte mult sistemul de operare, dar pe configuraţia aceasta atinge o performanţă decentă.

Am folosit până la 20 de tab-uri în Chrome, am lucrat în paralel între mai multe ferestre şi nu am simţit că vreau să arunc laptopul pe geam. Pe Windows, într-o configuraţie similară, s-ar putea să n-atingi o aşa performanţă, dar şi pentru că e un sistem de operare mai mare consumator de resurse şi se prea poate ca Chrome să nu se „înţeleagă“ foarte bine cu sistemul.

acer chromebook foto razvan baltaretu/adevarul
acer chromebook foto razvan baltaretu/adevarul

Ce câştigi cu un Chromebook? Ei bine, îl poţi gândi ca un MacBook basic, fără mari opţiuni şi fără un hardware din cale afară de bun, pe care îl pui pe masă la cafenea şi-ţi mai rezolvi din treburi. Procesarea foto sau video este scoasă din discuţie, lipsesc aplicaţiile, iar dacă viaţa ta se poate rezuma într-un browser, atunci s-ar putea să găseşti un produs bun într-un Chromebook, la un preţ mic. Şi trebuie să ţii cont de spaţiul de stocare, că e extrem de limitat (poate doar să vii cu SSD extern pentru fişiere mari).

Ce-i de apreciat? Greutatea destul de mică, de aproape 1,5 kilograme, ecranul full HD şi tastatura decentă. Preţul e undeva între 1.500 şi 1.700 de lei. Firesc, l-am comparat cu unele pentru Windows, cerinţele principale fiind: rezoluţie şi greutate (şi poate diagonala). În jurul acestui preţ (mai mic sau mai mare) am găsit un Acer şi trei HP, dar şi un Odys Trendbook. Primele patru au aproape două kilograme şi un ecran de 15,6 inci. Ultimul se potriveşte la fix pe configuraţa Chromebook, doar că are un Intel Atom.

acer chromebook foto razvan baltaretu/adevarul

Concluzia e că din piaţă lipseşte un computer portabil, cu ecran mic şi bun, care să ruleze Windows sau un Chrome OS mai matur. De la branduri mari nu avem aşa ceva, iar Google pare că a încetinit dezvoltarea sistemului său. Aş folosi mai mult un Chromebook? Poate, doar că înseamnă un compromis pentru portabilitate (avantaj pentru acest model). Iar autonomia, cu luminozitate la peste 50%, ajunge la circa patru ore, deloc satisfăcător. Dacă reduci luminozitatea, firesc, creşte. Ar fi de îmbunătăţit autonomia şi gama de aplicaţii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite