REVIEW Caterpillar CAT B15 - Android la apă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caterpillar CAT B15 este un pic mai mult decât un smartphone. Este un ambasador al unui brand, care doreşte să transmită robusteţe şi siguranţă. adevarul.ro l-a testat timp de o săptămână şi dăm verdictul asupra lui.

Ne-a ajuns pe mână un telefon mai puţin cunoscut pe piaţa din România. Caterpillar CAT B 15 este un smartphone produs în China şi care se vinde sub brandul unei firme destul de cunoscute pentru robusteţea produselor sale. Am luat telefonul încercând să-l privim aşa cum este, ca un smartphone robust, nu neapărat ca pe o dovadă de tehnică extraordinară. Caterpillar îşi face un pic de branding şi în industria IT prin această serie, trecând de la B25, care era un feature phone simplu, la un produs aproape unic: un smartphone cu adevărat dur din fabrică.

Ne-a fost dat să vedem un smartphone mediu, care rezistă la şocuri, la apă şi la praf, care nu excelează la performanţe, dar care în cele din urmă ne face să ajungem la concluzia că trebuie să-l luăm fix ca ceea ce este: un mic monstru în negru şi galben, pentru cei care nu sunt atenţi.

Review-ul de mai jos este despre o nişă, nu despre un produs de masă. Aşteptăm opiniile voastre despre cum vi se pare telefonul şi dacă l-aţi lua pe acesta şi nu o husă mai dură pentru oricare alt smartphone.

<strong>Hardware</strong>

Nu vă aşteptaţi la un telefon de top. Dispozitivul este un Huawei modificat, dar nu unul dintre cele mai bune. Am avut de-a face cu un terminal mediu, spre entry level, care rula jocuri şi aplicaţii fără să refuze vreuna, dar care nu exagera la nivelul vitezei. Am avut probleme jucând Temple Run 2 la viteza dispozitivului, aşa că nu este recomandabil gamerilor înrăiţi şi care ar vrea să dea cu el de pământ.

Procesorul este un dual core de 1 Ghz, iar capacitatea de stocare este de doar 4 GB, care se poate extinde la 32 de GB cu ajutorul unui card micro SD.

Potrivit Caterpillar, telefonul poate funcţiona de la-20 de grade Celsius şi până la 55 de grade Celsius. Nu am testat această funcţionalitate, recunoaştem.

<strong>Display</strong>

Ecranul are o dimensiune de 4 inci, este capactivi şi susţine mai multe atingeri. Caterpillar susţine că poate fi folosit şi cu degetele ude, dar noi am avut probleme după ce am scufundat telefonul, deoarece se răcise şi mâna, dar şi ecranul.

Capacitivul de pe Caterpillar este unul de telefon mediu. Dacă ar fi să-l comparăm cu alte surate de-ale sale, de pe telefoanele mai puţin rezistente, nu este impresionant. Tastatura funcţionează destul de lent. Nu sărim între litere, dar pur şi simplu ecranul pare greoi la atingeri. De asemenea, combinat cu procesorul care uneori este lent dă impresia de telefon dintr-o altă generaţie.

<strong>Conectivitate</strong>

Telefonul are o mufă USB, folosită şi pentru încărcător, o mufă pentru căşti şi cam atât.

Am apreciat faptul că este dual SIM. Sincer, noi nu îl recomandăm ca telefon pentru două cartele. Nu pentru că ar avea probleme, ci pentru că nu e indicat să trăiţi numai cu el. Aşadar, Caterpillar e un telefon pe care eu îl recomand pentru gadget secundar, ca să fie folosit mereu şi în situaţii grele.

image

<strong>Sunet</strong>

Sunetul vine din boxa din spatele telefonului. Aici e fix zona prin care a intrat apă înăuntru, atunci când l-am scufundat. Se aude decent. Cred că acesta e cuvântul potrivit. Volumul este destul de mare încât să se audă în mai multe camere dintr-o casă şi în aglomeraţie.

Căştile oferite standard de Caterpillar sunt In Ear şi oferă un sunet clar. Nimic de comentat în această zonă.

Cameră

Camera foto are doar cinci megapixeli, dar se descurcă decent. Camera frontală este de tip VGA.

Am făcut câteva imagini cu cei cinci megapixeli şi nu am simţit că ar fi o mare problemă. În schimb, problema este absenţa bliţului, ceea ce poate fi un minus în multe situaţii.

Mai multe poze făcute cu telefonul Caterpillar CAT B 15 puteţi găsi în această galerie foto.

<strong>Baterie</strong>

Bateria are 2.000 de miliamperi. Durata de convorbire propusă de producător este de 16 ore. Noi l-am folosit pe Wi Fi şi pe 3G, iar rezistenţa lui a fost una clasică pentru un asemenea telefon: la folosire intensă şase ore, la o folosire regulată, dar alternativă, a ţinut de dimineaţă până seara.

Pentru un asemenea telefon, ne-am fi aşteptat la ceva mai mult. Nu dăm puncte negative pentru bateria în sine, care rezistă atât cât trebuie, ci pentru faptul că a fost montată de prima oară. La un telefon rezistent, ne aşteptam la o baterie mai mare, care să facă terminalul şi mai interesant. E doar o părere personală, dar un gadget cum e Caterpillar CAT B15 vrea să transmită robusteţea excavatoarelor. Ei bine, o baterie care funcţionează doar 12 ore nu este impresionantă.

<strong>Design</strong>

Telefonul se doreşte unui rezistent, venit de la o firmă care este cunoscută pentru produsele sale auto şi din construcţii. Caterpillar CAT B 15 nu este un telefon discret, ci este gros, cu părţi din cauciuc, aluminiu şi şuruburi la vedere. Acest lucru contribuie la efectul vizual care se vrea a transmite robusteţe. Tema de culori aleasă este în ton cu cea a firmei-mamă, cu galben, gri şi negru.

Astfel, partea superioară a carcasei este realizată din cauciuc, pentru a rezista la căzăturile de la distanţă, direct în cantul telefonului. Butonul de oprire, realizat dintr-un plastic care nu oferă un feeling extraordinar, este amplasat în partea dreaptă, iar în părtea centrală, acoperită de o "trapă" din acelaşi material se află mufa pentru căşti. În kitul original, Caterpillar oferă mai multe asemenea trape suplimentare, în caz că le pierdem sau cad. Pe partea laterală din stânga se află câteva şuruburi, introduse în suprafaţa din aluminiu. Acoperită de o trapă cauciucată se află mufa USB folosită la transferuri şi la încărcare.

În cealaltă parte se află butoanele de volum şi cel de print screen, acestea fiind cu galben. În general designul este robust, dar acest lucru provoacă mai multe probleme: telefonul nu intră comod în buzunar, mai ales că acel cauciuc nu alunecă deloc bine în blugi. În plus, telefonul nu prea susţine niciun fel de carcasă suplimentară, aşa că ecranul este expus la zgârieturi şi lovituri, deşi este puţin adâncit în carcasă.

Are 14,95 de milimetri grosime, ceea ce întrece cu mult toate smartphone-urile din momentul de faţă, iar greutatea este de 170 de grame, nu exagerat de mare.

image

<strong>Software</strong>

Avem un Android 4.1 Jelly Bean pur, fără mari artificii. Singurele diferenţe pe care le-am remarcat faţă de un Android clasic este faptul că vine cu câteva aplicaţii suplimentare instalate. De fapt, corectez. Nu sunt aplicaţii, sunt pur şi simplu nişte scurtături către site-ul Cat, de unde putem închiria maşini, accesa site-ul oficial şi site-ul de telefoane Cat.

Pe lângă acest lucru, telefonul funcţionează şi ca radio FM, dar şi ca transmiţător FM.

<strong>Plusuri:</strong>

- rezistenţa la căzături este un plus, deşi cauciucul pare a se "întinde" în momentul în care atinge Pământul. Nu se crapă nimic, dar semnele rămân.
- rezistă sub apă. Nu funcţionează instantaneu ecranul tactil, dar după ce-l ştergem puţin va merge. Problema apare, evident, din cauza răcirii ecranului.
- preţul pentru nişa aceasta este potrivit.
- dacă vreţi un telefon solid şi rezistent la praf şi apă, e numai bun.

<strong>Minusuri:</strong>

- bateria nu are o autonomie foarte ridicată, ci chiar mai slabă decât ne aşteptam, dacă telefonul este folosit aşa cum trebuie.
- este un telefon lent pentru acest preţ. Compensează prin rezistenţă, deci este foarte, foarte nişat, destinat doar celor care doresc un altfel de telefon.
- capacul spate, deşi are o clemă pentru a fi încuiat ca să nu cadă nu rezistă. L-am scăpat din greşeală o singură dată, iar bateria a sărit departe de telefon. Capacul se deschide în partea superioară, lângă cameră, iar pe acolo scapă şi bateria.

image

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Dacă vrem un telefon pentru o nişă foarte bine stabilită: rezistente la căzături, atunci ar trebui să alegem. Alte smartphone-uri de acest tip nu prea există, aşadar Caterpillar este un jucător cam singur pentru o asemenea piaţă. Îşi face treaba pe nişă, dar nu vă gândiţi că îl veţi izbi de toţi pereţii fără probleme. Nu. Îl veţi putea scăpa în apă timp de câteva zeci de minute.

Dacă vreţi un telefon mediu, foarte bun şi rezistent, noi vă recomandăm o carcasă. Investiţia de 1.400 de lei este una foarte subiectivă. Veţi avea în mână un telefon cu o carcasă de cauciuc şi aluminiu, Android Jelly Bean şi viteză medie.

Verdictul final? Doar dacă vreţi să fiţi diferiţi.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite