Reţelele Wi-Fi gratuite sunt preferatele europenilor pentru telefoane şi tablete
0
Un studiu al Comisiei Europene confirmă că din ce în ce mai mulţi europeni aleg să folosească o conexiune Wi-Fi la internet, iar tendinţa va continua.
71% din volumul total al traficului de date fără fir din UE din 2012 a avut drept destinaţie telefoanele inteligente şi tabletele care folosesc conexiunea Wi-Fi, această valoare crescând până la 78% în 2016. Rezultatele pot părea surprinzătoare, datorită discuţiilor despre 3G şi 4G, dar europenii aleg tarife mai mici în punctele de acces la internet fără fir, iar studiul recomandă crearea de mai multe astfel de locuri în UE, pentru a sprijini această creştere.
Neelie Kroes, vicepreşedintă a Comisiei Europene, a declarat: „Conexiunea Wi-Fi are un succes enorm. Toată lumea are de câştigat de pe urma ei. Mă voi asigura că, prin frecvenţe suplimentare şi norme mai puţin stricte, Comisia Europeană contribuie la extinderea utilizării conexiunii Wi-Fi.”
Deşi reţelele 3G/4G sunt esenţiale pentru o activitate cu adevărat mobilă, în prezent este costisitor să se achiziţioneze drepturile de utilizare a frecvenţelor necesare funcţionării acestor reţele, consumatorii plătesc, iar reţelele sunt deja congestionate în multe părţi din Europa din cauza lipsei de frecvenţe alocate.
„Sistemele prin care reţeaua Wi-Fi este utilizată în comun de mai multe persoane ilustrează foarte bine modul în care, prin crowdsourcing, se poate asigura o conexiune mai bună la internet pentru toată lumea. Orice cetăţean european ar trebui să poată avea acces la internet şi atunci când nu se află acasă sau la locul de muncă,” a adăugat Neelie Kroes.
Utilizarea mai extinsă a acestor tehnologii ar permite operatorilor să economisească zeci de miliarde de euro cu actualizarea reţelelor pentru a satisface cererea clienţilor, se arată în comunicatul Comisie Europene. Atunci când se află în apropierea unui punct de acces la internet fără fir, consumatorii ar face economii prin utilizarea conexiunii Wi-Fi în loc să plătească pentru date mobile. Microcelulele pot, de asemenea, extinde acoperirea reţelei în locuri în care este dificil de ajuns, inclusiv în interiorul clădirilor mari.
Studiul recomandă:
- ca frecvenţele cuprinse între 5150 MHz şi 5925 MHz să fie puse la dispoziţie la nivel mondial pentru Wi-Fi;
- să se continue punerea la dispoziţie integrală a benzilor de 2,6 GHz şi de 3,5 GHz pentru utilizare mobilă şi să se desfăşoare consultări referitoare la opţiunile viitoare privind licenţele pentru banda de 3,5 GHz şi alte noi benzi potenţiale de frecvenţe mobile cu licenţă, precum şi
- să se reducă obligaţiile administrative legate de crearea de servicii şi reţele de degajare în locuri publice.
Alte concluzii ale studiului:
* Între Wi-Fi şi microcelulele LTE există mai curând o relaţie de complementaritate, decât de substituţie. Combinarea ambelor tehnologii poate facilita exploatarea la maximum a frecvenţelor disponibile la costuri minime, utilizând legăturile de transmisie obişnuite şi alte infrastructuri.
* Procesele de autentificare automată pentru accesarea reţelelor Wi-Fi vor elimina în mare măsură problemele generate de complexitatea tradiţională a conectării manuale la Wi-Fi, şi anume a procesului de conectare şi de autentificare.
* Graţie soluţiilor care permit cetăţenilor să îşi partajeze lărgimea de bandă prin Wi-Fi şi prin intermediul unei serii de agregatori de roaming, accesul la reţeaua Wi-Fi publică devine mai uşor şi mai convenabil pentru mulţi utilizatori.