Regina Marii Britanii a fost pe Internet înainte să fie la modă şi prima adresă de mail era un acronim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a şi Internetul de la mijlocul anilor '70. FOTO Peter Kirstein
Regina Elisabeta a II-a şi Internetul de la mijlocul anilor '70. FOTO Peter Kirstein

Poate acum există acces la Internet din multe zone ale globului, dar a fost o vreme în care acesta era resctricţionat la câteva zeci de calculatoare în câteva puncte principale. În acea vreme, Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a a fost printre primii şefi de stat care să aibă o adresă de mail şi a avut şansa să experimenteze Internetul.

În fotografia care însoţeşte acest articol poate fi observată regina Elisabeta a II-a şi întâlnirea ei cu unul dintre calculatoarele ARPANET, reţea care avea să se dezvolte în Internetul din prezent. Poza este datată 26 martie 1976, iar contactul dintre regalitate şi tehnologie a avut loc la RSRE (Royal Signals and Radar Establishment) - un centru din Malvern, Anglia dedicat cercetărilor în domeniul telecomunicaţiilor.

Autorul fotografiei, Peter Kirstein, a fost acelaşi care i-a creat reginei prima adresă de mail. Numele de utilizator ales a fost „HME2“, adică Her Majesty, Elizabeth II (Majestatea Sa, Elisabeta a II-a). „Tot ce a trebuit să facă a fost să apese două butoane şi mesajul a fost trimis“, a afirmat Kirstein, preluat de publicaţia „Wired“.

Ce a spus regina Elisabeta a II-a în primul ei mesaj? Mailul avea legătură cu limbajul de programare Coral 66 ale cărui baze au fost puse în 1964 la acelaşi centru pentru telecomunicaţii. „Acest mesaj trimis tuturor utilizatorilor ARPANET anunţă disponibilitatea pe ARPANET a compilatorului pentru Coral 66 furnizat pe calculatorul GEC 4080 de la RSRE, Malvern, Anglia. Coral 66 este limbajul de nivel înalt adoptat ca standard de către Ministerul Apărării.“

Cât despre Peter Kirstein, el este omul care a adus pentru prima dată reţeaua ARPANET în Marea Britanie, stabilind punctul zero al acesteia la Universitatea din Londra în 1973. În următorii ani, el a supervizat prezenţa Regatului Unit în această reţea incipientă de internet. Iar în luna aprilie, ca o recunoaştere a muncii sale, a fost inclus în liga de onoare a Internet Society (ISOC). El a fost, astfel, aşezat pe acelaşi palier al inovării Internetului alături de nume ca Tim Berners-Lee - inventatorul www-ului (world wide web) şi Vint Cerf şi Bob Kahn, inventatorii protocolului TCP/IP.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite