„Regele pirateriei” a fost învins de „cuplul” Noua Zeelandă-NSA. Cum a fost folosit spionajul pe Internet pentru a închide MegaUpload

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni bune sunt prezentate tot mai multe informaţii despre NSA şi modurile prin care agenţia americană a spionat utilizatorii de Internet. Cele mai noi detalii sunt despre cum autorităţile din Noua Zeelandă au colaborat cu americanii, implicit cu NSA, pentru a-i închide lui Kim Dotcom site-ul MegaUpload. Acesta a fost văzut de americani drept o ameninţare pentru că întreţinea pirateria online.

Site-ul MegaUpload, bijuteria coroanei online a lui Kim Dotcom, a fost închis în urmă cu peste un an. Serverele au fost confiscate de autorităţile americane, odată cu averea lui Dotcom, iar pe fondator îl vor extrădat în SUA. Deocamdată, el se regăseşte în Noua Zeelandă de unde a fondat un nou site, mega.co.nz, în parte serviciu de stocare, în parte serviciu de distribuire conţinut digital.

Business Insider notează că autorităţile din Noua Zeelandă se poate să fi cerut ajutorul NSA pentru prinderea lui Dotcom şi arestarea sa la domiciliu. NSA, după cum a informat The Wall Street Journal la începutul acestei săptămâni, foloseşte selectori care identifică fragmente de informaţie. Astfel a fost prins Dotcom, pe baza acestora. Selectorii au fost furnizaţi Biroului Guvernamental de Securitatea Comunicaţiilor (GCSB) de către poliţie, iar GCSB i-a oferit mai departe unei agenţii de inteligenţă.

WSJournal a explicat într-un articol cum funcţionează acest sistem. "Companiile telecom au un sistem care face o filtrare iniţială şi trimite pachete de informaţii către NSA, computerele agenţiei mai fac o filtrare şi caută «selectori» - de exemplu, poate fi o adresă IP specifică - şi scot datele care se potrivesc. NSA nu poate intra în sistemele nefiltrate ale companiilor telecom sau ale altor companii, dar, în general, obţine ceea ce doreşte".

Keith NG scrie pe OnPoint despre cum Dotcom a fost arestat prin intermediul acestor selectori şi cum site-ul MegaUpload i-a fost închis după ce Noua Zeelandă şi SUA au colaborat. Selectorii au fost introduşi în sistemul de inteligenţă al unei agenţii, iar emailul a fost clasificat drept "SECRET//COMINT//REL TO NZL, AUS, CAN, GBR, USA". Ţările menţionate sunt: Noua Zeelandă, Australia, Canada, Marea Britanie şi SUA (de la stânga la dreapta).

image
image

În Noua Zeelandă au apărut deja informaţii despre cum GCSB a spionat comunicaţiile civile pentru a-l prinde pe Kim Dotcom, dar John Key, prim-ministrul ţării, a spus că nu exită nicio portiţă de acces prin care GCSB să se folosească de partenerii internaţionali pentru a evita legislaţia anti-spionaj naţională. Totuşi, el nu a comentat în niciun fel informaţiile potrivit cărora GCSB a avut acces la tehnologii precum programul de spionaj PRISM.

În cazul MegaUpload şi Kim Dotcom, cea mai mare presiune a fost pusă de casele de discuri şi cele de la Hollywood, deoarece acest site devenise o sursă mare de materiale piratate, ceea ce se traduce în pierderi de sute de milioane de dolari pentru producători. Dotcom a negat întotdeauna că acesta a fost scopul site-ului. La începutul anului chiar a descris într-un fel interesant ceea ce a făcut el. „Noi nu suntem piraţi, noi doar furnizăm servicii de transport pentru piraţi“.

Te aşteptăm pe Facebook, pe pagina „Tech Adevărul“. 

Află mai multe despre Dotcom şi NSA:

Noi dezvăluiri despre spionajul NSA: accesează 75% din traficul online şi caută informaţii prin două metode

Kim Dotcom, fondatorul Megaupload, despre pirateria online: noi nu piratam, noi furnizam „corăbii“ pentru piraţi

Cum a atacat guvernul Marii Britanii „The Guardian“ după dezvăluirile despre spionajul NSA: „V-aţi distrat destul“

„Regele pirateriei“ îşi ascute serviciile împotriva SUA şi aliaţilor săi: Mega va oferi un serviciu de mail de nespionat

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite