Pericolul inteligenței artificiale. Mașinile ar putea prelua controlul și lua decizii în locul umanității, avertizează experții

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lumea de azi tehnologia este omniprezentă, însă pe termen lung riscă să afecteze capacitatea umană de a lua decizii, avertizează experții, potrivit The Sun.

Oamenii se bazează pe IA în orice aspect al vieții FOTO SHUTTERSTOCK
Oamenii se bazează pe IA în orice aspect al vieții FOTO SHUTTERSTOCK

Majoritatea populației globului a folosit cel puțin un dispozitiv ce funcționează pe bază de inteligență artificială. De la asistenți precum Alexa de la Amazon sau Siri de la Apple, care se interesează de vreme în locul nostru, la mașini capabile să genereze coduri și să proceseze ecuații sofisticate de care au nevoie oamenii de știință, tehnologia este nelipsită din viața oamenilor.

Doar că această dependență poate avea efecte secundare serioase ce merg până la năruirea capacității oamenilor de a gândi și de a lua decizii în mod independent, avertizează unii experți.

„Tehnologia este din ce în ce mai prezentă în aproape fiecare aspect al vieții noastre, de la modul în care rămânem conectați cu cei dragi, la modul în care efectuăm tranzacții bancare, la modalitatea în care învățăm și lucrăm.

Dependența noastră tot mai mare de tehnologie ne-a făcut incapabili de a lua decizii dacă nu avem acces la ea.

În prezent suntem într-atât de dependenți de tehnologie încât aceasta ne modelează comportamentul, atât în ceea ce privește aspecte abstracte, cum ar fi credințele și valorile, cât și aspecte mai tangibile, cum ar fi obiceiurile de comunicare. Ignorarea puterii tehnologiei în viața noastră de zi cu zi ar fi imposibilă în zilele noastre”, a declarat pentru The Sun Maria Britton, CEO la Trade Show Labs

Preocupările lui Britton sunt împărtășite de mulți alți experți în tehnologie, care consideră că dispozitivele pe bază de inteligență artificială au ajuns să ne dicteze ce să facem.

„Trebuie să ne asigurăm că sistemele de inteligență artificială sunt utilizate în mod etic și că dezvoltarea lor nu duce la o <<preluare>> a proceselor umane de luare a deciziilor”, a subliniat Greven Carl Manuel de la EmojiSprout.

„Totodată, trebuie să rămânem atenți la modul în care tehnologia ne poate dirija viața - de pildă, prin intermediul tehnologiilor de supraveghere online - și să luăm măsuri pentru a proteja viața privată a cetățenilor atunci când este cazul."

Sunt și experți care, deși admit faptul că tehnologia ne influențează deciziile, aleg totuși să vadă partea pozitivă a acesteia.

„Avem tehnologia în palmă, la propriu, și o folosim pentru a lua decizii în viața de zi cu zi", a observat Walter Lappert, fondator și președinte al Triad Drones.

"Tehnologia nu pleacă nicăieri și sunt încântat să văd cum continuă să avanseze."

În mod similar, Abdul Rahim, un profesionist în domeniul IT, fondatorul și directorul executiv al Software Test Tips, a arătat că tehnologia este utilă pentru munca oamenilor.

„Tehnologia ne-a permis să valorificăm puterea datelor și să îmbunătățim procesul de luare a deciziilor, ajutându-ne să luăm decizii bazate pe analize și tendințe, mai degrabă decât pe presupuneri sau intuiție."

Cu toate acestea, Rahim a subliniat îngrijorările legate de progresele tehnologice, adăugând că „nu sunt o soluție în sine".

„La fel ca și în celelalte aspecte ale vieții, tehnologia trebuie utilizată în mod responsabil și cu luarea în considerare a potențialelor capcane, cum ar fi încălcarea confidențialității, manipularea datelor și prejudecățile algoritmilor", a precizat Rahin.

În general, experții tind să împărtășească punctul de vedere al lui Rahin, potrivit căruia tehnologia este o sabie cu două tăișuri, care poate fi de ajutor umanității, dar o și poate afecta serios pe termen lung.

„Tehnologiile precum inteligența artificială (AI) au potențialul de a revoluționa multe aspecte ale vieții noastre, dar aduc cu ele și o serie de provocări etice", a declarat Ben Tibbits, director general la Broadband Deals.

Brandon Mackie, co-fondator și CRO al Pickleheads, a făcut ecou acestui sentiment.

"Cred că este important să ne amintim că IA este doar un instrument și că depinde de oameni să determine modul în care este folosit.

Deși IA are potențialul de a automatiza anumite sarcini și de a face anumite procese mai eficiente, nu cred că este realist să ne imaginăm un viitor în care IA să preia complet controlul.

În cele din urmă, cred că cheia este să găsim un echilibru și să folosim tehnologia într-un mod responsabil și etic, care să aducă beneficii societății în ansamblu."

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite