Orange şi Telekom au devenit parteneri: ce înseamnă pentru tine şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orange şi Telekom devin parteneri şi îşi vor acoperi reciproc lipsurile. Odată cu această decizie, piaţa telecom din România devine mai interesantă ca niciodată.

Orange şi Telekom sunt cei mai mare operatori telecom din România. Cel din urmă a devenit aşa ceva, după ce Cosmote şi Romtelecom au devenit un singur nume. Acum, Ziarul Financiar informează că cele două companii au semnat, la înce­pu­tul lunii decembrie, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv cea mobilă 4G. Publicaţia citată susţine că negocierile au durat doi ani, iar această mutare îi ajută nu doar să facă reduceri semnifi­cative de costuri, ci îşi întăresc şi influenţa în lupta cu RCS&RDS.

Totodată, Vodafone şi UPC, alţi doi operatori influenţi în piaţa mobilă, respectiv fixă, vor avea mai multe „probleme" acum. Proiectul ar fi avut numele de cod „Apolodor", iar Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roa­ming naţional, pe când Orange va putea ofe­ri servicii fixe prin infrastructura Tele­kom. Pe scurt, cele două companii îşi acoperă două goluri imense: lipsa conectivităţii 4G pentru Telekom, lipsa infrastructurii terestre prin cablu pentru Orange.

În urma acestui acord, despre care ZF susţine că ar fi istoric, deşi precedentul există deja, Orange va plăti aproximativ cinci euro pe lună către Telekom pentru fiecare cli­ent căruia îi va oferi servicii prin infra­struc­tura fixă, plus o serie de taxe de in­sta­lare. De cealaltă parte, Telekom va plăti în funcţie de tra­ficul de Internet mobil 4G realizat de cli­en­ţii săi prin reţeaua Orange. Deocamdată, cele două companii nu comentează şi nici n-ar avea de ce.

Orange - Telekom. Cifrele care arată cum se prezintă piaţa telecom din România

În prezent, reţeaua 4G Orange acoperă 70% din populaţia României, aproximativ dublu faţă de Telekom. Nu este o surpriză că Telekom (cum a fost cazul Cosmote) a rămas în urma Vodafone şi Orange, iar fuziunea cu Romtelecom a ajutat prea puţin acest domeniu mobil. Totuşi, reţeaua de fibră op­tică a Telekom acoperă peste 1,3 mi­lioa­ne de gospodării, în timp ce in­fra­structura Orange nu este răspândită pâ­nă la scara de bloc sau până la case.

supercoders octombrie 2015 orange foto razvan baltaretu/adevarul

Mai mult, mai trebuie menţionat că Orange oferă deja servicii de Internet mobil, servicii TV, iar acum ar putea oferi servicii de telefonie fixă (pentru mediul business, unde Vodafone este un concurent puternic). Nu este, totodată, o surpriză că ambele companii au căutat să îşi întărească portofoliul în faţa RCS&RDS. Deşi nu comunică un succes imens pentru Digi Mobil, cel mai mare furnizor de Internet fix şi cablu din România reuşeşte să intre pe anumite pieţe, către anumite nevoi, prin abonamente la preţ mic. 

În cifre, Telekom a încheiat anul 2014 cu afaceri de peste un miliard de euro, Orange a ajuns la circa 971 de milioane de euro, Vodafone a avut 708 milioane de euro. În acest timp, RCS&RDS a avut cifră de faceri de 520 de milioane de euro şi UPC de 127 de milioane de euro. Poate acestea sunt sau nu relevante, dar cifrele de abonaţi sunt. Telekom avea 5,9 milioane de utilizatori telefonie mobilă, Orange avea 10,5 milioane, Vodafone 8,6 milioane, RCS&RDS aproape 1,5 milioane (cifre oficiale nu sunt), iar UPC nu are aşa serviciu. 

image

În final, merită reţinut că acest acord este încheiat într-o perioadă în care Nikolai Beckers, directorul general Telekom România, îşi pregăteşte plecarea. Mandatul său a cuprins şi integrarea Cosmote cu Romtelecom şi demararea unei campanii agresive de marketing pentru ca lumea să ştie cine este şi ce face Telekom.

„Prietenia“ Orange cu Telekom în alte ţări

Am spus mai sus că acesta ar putea fi un acord istoric. M-aş feri de o astfel de caracterizare. Nu de alta, dar există deja semne ale unei prietenii mai vechi între cele două entităţi. În aprilie 2010,  Deutsche Telekom şi Orange S.A., prin T-Mobile şi Orange din Marea Britanie, au creat operatorul EE (cunoscut şi drept Everything Everywhere). Deţin în mod egal acest produs, 50-50%, iar veniturile au ajuns în 2014 la peste 8,6 miliarde de euro. Totodată, acest operator este cel mai mare pe 4G din Europa, cu circa 7,7 milioane clienţi. Acestea sunt cifre de anul trecut, anul acesta s-ar putea să prezinte unele şi mai interesante.

image

FOTO Mediafax/AFP

Mutarea duoului Orange - Telekom mai are o însemnătate mare: românii vor începe să consume conţinut video plătit, ceea ce înseamnă Netflix, pe scurt. Anul viitor ar putea debuta în România, conform unor surse, ceea ce se poate întâmpla sau nu, dar ca să aibă şanse de reuşite aici, are nevoie de parteneriat cu un operator. Sau cu doi. 

Zonga este partener cu Vodafone, HBO Go este cu Vodafone, Deezer este cu Orange, Telekom (încă din vremea Cosmote) are cu WhatsApp. Aceste pachete de Internet mobil (sau Internet fix) trebuie vândute cumva, iar aplicaţiile care îţi dau un anumite conţinut (popular) sunt cele mai bune. Dacă Orange şi Vodafone au avut succes cu muzică, poate acum Netflix ar vrea să ajungă în casele şi telefoanele românilor printr-un jucător puternic. 

Cert e că lupta e deschisă şi, dintr-o dată, acest acord istoric între Orange şi Telekom le-ar putea asigura parteneriatul cu cea mai mare platformă de video on demand. Nu există încă informaţii într-o direcţie sau alta, iar Telekom are platformă VoD şi Orange are servicii TV, însă potenţialul Netflix este ceva mai însemnat. Totodată, serviciile TV ar putea fi menţinute în mediul rural, unde oamenii sunt mai interesaţi de programe TV decât de seriale americane, iar platforma să fie pentru mediul urban. Acestea sunt însă doar speculaţii, posibile premise pentru o schimbare mare anul viitor.

În Spania, spre exemplu, Netflix a ajuns prin Vodafone. Orice abonat nou are un an abonament gratis. Un caz special, conform unui cetăţean român din Spania, e că Telefonica, celălalt operator important, a tot sabotat Netflix prin viteze scăzute. Desigur, sunt doar zvonuri, acesta promiţând că investighează problema.

Urmează un 2016 interesant şi Orange cu Telekom au ştirea finalului de an, aşa cum RCS&RDS şi Vodafone au avut-o pe-a primăverii din 2014.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite