OpenAI a anunţat un nou instrument: poate genera videoclipuri pornind de la indicațiile date de utilizatori VIDEO

0
Publicat:

OpenAI a anunţat un nou instrument, care a primit numele Sora, după cuvântul japonez pentru „cer”, poate produce imagini realiste cu durata de până la un minut, respectând instrucțiunile unui utilizator atât în ceea ce privește subiectul, cât și stilul, informează The Guardian.

OpenAI anunţă Sora, noul instrument care poate genera videoclipuri, foto Shutterstock
OpenAI anunţă Sora, noul instrument care poate genera videoclipuri, foto Shutterstock

Potrivit unei postări pe blogul companiei OpenAI, modelul este, de asemenea, capabil să creeze un videoclip pe baza unei imagini statice sau să extindă filmările existente cu materiale noi.

„Învățăm IA să înțeleagă și să simuleze lumea fizică în mișcare, cu scopul de a antrena modele care să ajute oamenii să rezolve probleme care necesită interacțiune în lumea reală”, se arată în blogpost-ul companiei.

Unul dintre videoclipurile incluse printre mai multe exemple inițiale ale companiei se bazează pe acest îndemn: „Un trailer de film care prezintă aventurile unui om al spațiului în vârstă de 30 de ani, purtând o cască de motociclist tricotată din lână roșie, cer albastru, deșert sărat, stil cinematografic, filmat pe peliculă de 35 mm, culori vii”.

Compania a anunțat că, momentan, a permis accesul la Sora pentru câțiva cercetători și creatori de videoclipuri. Experții vor fi „echipa roșie” a produsului, adică vor testa dacă acesta este poate ocoli termenii de serviciu ai OpenAI, care interzic „violența extremă, conținutul sexual, imaginile care incită la ură, imaginea celebrităților sau proprietatea intelectuală a altora”, conform blogului companiei. Compania permite accesul limitat doar cercetătorilor, artiștilor vizuali și realizatorilor de filme, deși directorul general Sam Altman a răspuns la solicitările utilizatorilor pe Twitter după anunț cu clipuri video despre care a spus că au fost realizate de Sora. Videoclipurile poartă un filigran pentru a arăta că au fost realizate de AI.

OpenAI a debutat cu generatorul de imagini statice Dall-E în 2021 și cu chatbotul de inteligență artificială generativă ChatGPT în noiembrie 2022 şi a acumulat rapid 100 de milioane de utilizatori.

La rândul lor, Google și Meta au declarat că sunt în curs de dezvoltare a unor instrumente de generare video, deși nu le-au făcut publice. Miercuri, Google a anunțat un experiment de adăugare a unei memorii mai mari la ChatGPT, astfel încât să poată reține mai multe din conversațiile utilizatorilor săi.

OpenAI nu a dezvăluit cât de multe imagini au fost folosite pentru a antrena Sora sau de unde ar fi putut proveni videoclipurile de antrenament. A declarat, însă, pentru New York Times că „acestcorpus conține videoclipuri care erau atât disponibile public, cât și licențiate de proprietarii drepturilor de autor”. Compania a fost dată în judecată de mai multe ori pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor în antrenarea instrumentelor sale de inteligență artificială generativă, care prelucrează cantități uriaşe de material preluat de pe internet și imită imaginile sau textele conținute în acele seturi de date.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite