Oamenii de ştiinţă au inventat un „exoschelet” care te ajută să mergi mai eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au inventat un dispozitiv purtabil, un fel de exoschelet, care te ajută să mergi mai eficient şi reduce efortul depus la fiecare pas cu până la 7%.

Dispozitivul mecanic funcţionează fără energie electrică, şi, potrivit celor care l-au inventat, acesta poate stimula performanţa muşchilor gambei şi a tendonului lui Ahile, absorbind mici cantităţi de energie de fiecare dată când piciorul atinge solul.

Device-ul funcţionează ca o catapultă

„Exoscheletul” se ataşează de partea de jos a piciorului, este prins de gleznă şi funcţionează pe baza unui arc. Gregory Sawicki, inginer biomecanic al Universităţii Carolinei de Nord şi co-autor al studiului, spune că dispozitivul funcţionează „ca o catapultă” pentru a reduce greutatea exercitată asupra muşchilor gambei.

image

Steven Collins, inginer mecanic la Universitatea Carnegie Mellon şi autor al lucrării, a declarat că device-ul, ieftin şi uşor, ar putea fi folosit de oamenii care nu pot merge foarte mult pe jos din cauza unor afecţiuni, şi, într-o zi, i-ar putea ajuta pe alergători.

Aşa-numitul exoschelet ar putea costa numai câteva sute de dolari

„Cercetările din trecut au avut ca rezultat dezvoltarea unor dispozitive care îmbunătăţesc eficienţa mersului, pe bază de energie electrică, dar acestea sunt scumpe şi implică motoare complicate şi baterii speciale”, a explicat Collins pentru The Independent. ”Acest dispozitiv este uşor şi simplu, fără baterii sau motor. În loc să coste între 40.000 de dolari şi 80.000 de dolari, ar putea costa numai câteva sute de dolari”, a mai adăugat acesta.

Deşi principalul scop al acestor dispozitive a fost optimizarea deplasării pentru persoanele cu anumite afecţiuni, întrebat dacă acestea ar putea fi trimise către armată, Collins a răspuns că nu ar trebui să spună nimic despre asta, dar că există anumite discuţii în această direcţie.

Deocamdată, invenţia a trecut testul pe banda de alergat la viteza de numai 4,5 kilometri la oră, însă, în viitorul apropiat, evoluţia exoscheletului ar putea face mersul accesibil pentru persoanele de toate vârstele, iar acelaşi principiu ar putea fi folosit pentru a găsi un mecanism similar şi pentru partea superioară a piciorului.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite