Momentul „FNI“ pentru Bitcoin: cel mai mare serviciu de schimb valutar dispare şi ia cu el sute de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoin nu trece prin cel mai bun moment. FOTO Reuters
Bitcoin nu trece prin cel mai bun moment. FOTO Reuters

Moneda virtuală care a depăşit în 2013 preţul aurului a dat acum de o criză care ar putea-o destabiliza pe o perioadă mai mare. MtGox, unul dintre cele mai mari servicii de schimb valutar, a dispărut şi odată cu el au dispărut sute de milioane de dolari în bitcoini.

Ultima veste că Bitcoin are probleme, asta în 2014, a venit de la Silk Road care a anunţat că a pierdut peste 2,5 milioane de dolari din banii utilizatorilor. Atunci, a fost vorba de exploatarea unei vulnerabilităţi prezentă în sistem de mulţi ani, dar ignorată în mare parte de către toţi cei implicaţi. Acum, MtGox a dispărut din online, iar BBC raportează că retragerea MtGox, pe fondul unei eventual insolvenţe, a atras şi căderea preţului pentru Bitcoin (cotat la circa 500 de dolari).

„Distrugerea încrederii utilizatorilor ca rezultat al acţiunilor unei companii nu reflectă valoarea Bitcoin şi a industriei monedelor virtuale. Ca în fiecare industrie, sunt anumite personaje negative care trebuie eliminate şi asta vedem astăzi. Suntem încrezători că, oricum, companiile puternice din lumea Bitcoin (...) vor avea succes în continuare“, a spus, printr-un comunicat de presă Coinbase şi BTC China.

Înainte de pierderea banilor de către Silk Road, Bitcoin a oprit tranzacţiile pe 7 februarie pe fondul creşterii riscului exploatării acelei vulnerabilităţi. Totuşi, săptămâna trecută a anunţat că activităţile vor fi reluate în curând. Nu s-a mai întâmplat asta, Wired informând că MtGox a pierdut peste 744 de mii de bitcoini care se traduc într-o valoare de piaţă de circa 350 de milioane de dolari. Atacul prin care au fost furaţi banii a fost detaliat într-un plan întocmit de către Ryan Selkis, un antreprenor şi blogger.

„Realitatea e că MtGox poate să intre în faliment în orice moment şi fix asta merită această companie“, spunea Selkis. „Gox este cea mai prost gestionată afacere din istoria omenirii“, a afirmat şi Roger Ver, un apărător al Bitcoin şi vecin cu MtGox în Tokyo. În 2011, a încercat să ajute această companie, după ce a fost atacată informatic. Wired mai spune că problemele MtGox au început după ce autorităţile SUA au pus sechestru pe 5 milioane de dolari pe motiv că Gox funcţiona fără permisele necesare tranzacţiilor monetare.

Probleme pentru Bitcoin şi sporirea neîncrederii

Vali Petcu scrie pe blogul său care ar fi principala problemă în acest caz. „Eh, şi tot rahatul ăsta cu moneda liberă şi neguvernată de nimeni nu mai e acum aşa de amuzantă pentru oamenii care au bani acolo. Pentru că nu au cui se plânge. S-au bucurat că au găsit o metodă să se ferească de bănci şi autorităţi până când chestia asta le-a explodat în faţă“, notează acesta.

Printre problemele de anul acesta s-a mai numărat şi spălarea de bani pe care ar fi făcut-o Charlie Shrem, directorul BitInstant. La finalul lunii ianuarie, „Time“ nota că Charles Shrem a fost arestat pe motiv că ar fi încercat să spele bani printr-o schemă dezvoltată cu un utilizator de pe Silk Road, piaţa neagră a Internetului. O curte de justiţie din New York l-a acuzat de conspiraţie la spălare de bani şi operarea unei afaceri nereglementate cu activităţi în domeniul transferurilor monetare.

Află mai multe despre problemele Bitcoin:

Directorul unei companii care tranzacţiona Bitcoin a fost arestat. Autorităţile îl acuză de spălare de bani

Silk Road a fost prădată de milioane de dolari. Operatorii îi acuză pe hackeri, clienţii susţin că a fost jaf din interior

Fraţii care au ratat aproape tot: Cameron şi Tyler Winklevoss - de la ţeapa Zuckerberg la ţeapa BitInstant

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite