Adevărul Live cu Antonio Eram, director Netopia: Putem introduce plata cu Bitcoin, dar fără o piaţă efectul e zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live de azi a fost invitat Antonio Eram, fondatorul şi directorul Netopia. Cu el am vorbit despre plăţile online, plăţile cu cardul şi cele cu telefonul mobil.

Jurnaliştii Tech Adevărul, Octavian Palade şi Vlad Andriescu au vorbit prin Skype cu Antonio Eram despre ecosistemul plăţilor mobile din România. Antonio Eram a fondat Netopia în martie 2005. Firma a oferit servicii de marketing prin telefon, plăţi prin SMS, iar în ultima perioadă plăţi online cu cardul şi tranzacţii mobile.

La sfârşitul anului 2013, peste 8% din plăţile online au fost realizate de pe dispozitive mobile, ceea ce înseamnă că aproape una din zece plăţi online a fost efectuată de pe smartphone sau tabletă, potrivit estimărilor NETOPIA mobilPay. În 2013, volumul pieţei locale de plăţi online cu cardul s-a ridicat la circa 7 milioane de tranzacţii, dintre care peste 400.000 de tranzacţii au fost realizate de pe dispozitive mobile, nivel calculat la o rată medie anuală de 6%.

Declaraţii din timpul emisiunii Adevărul Live


„În momentul acesta, cu ajutorul portofelului electronic pe care îl avem, poţi încheia tranzacţii direct prin telefonul mobil, fără să mai treci prin toţi paşii de până acum. Cu aplicaţia noastră am redus timpul în care o tranzacţie se execută. Mai mult, am dus plăţile cu telefonul mobil şi spre alte zone: poţi, spre exemplu, să cumperi produse şi plăteşti cu telefonul, poţi plăti facturi“, a spus Antonio Eram.

„Din punctul de vedere al utilizatorului cu noile tehnici de plată este în control asupra plăţilor, promoţiilor şi produselor pe care le cumpără. În momentul de faţă vrem să tăiem şi să migrăm de pe partea de online spre mobil“, a mai spus Eram. „Aici avem şi o filosofie diferită: considerăm că nu mai au rost conceptele de mobile, de web etc. Există doar online şi offline, fiind conectate prin tot felul de dispozitive sau fiind deconectat. Nu e un deranj să fii offline, doar că eşti irelevant pentru un astfel de sistem“, a afirmat acesta.

„Cel mai sigur păstrezi datele în dispozitivul tău. În soluţia noastră noi am introdus elemente de securitate care fac totul să fie extrem de sigur. Spre exemplu, dacă ai greşit codul PIN, toate datele relevante din aplicaţie sunt şterse fără a mai putea fi recuperate“, a spus Eram. „Mai mult, e puţin probabil ca cineva să-ţi fure telefonul, să intre în aplicaţie şi să folosească datele de-acolo, pe când e mai simplu să-ţi fure portofelul. Punând datele în telefon, rezolvăm multe date de securitate. Dar nu trebuie uitat că această soluţie a noastră e certificată de toate standardele de securitate“, a completat acesta. Datorită parteneriatului cu Mastercard, aplicaţia a fost supusă şi testelor pe care această companie le derulează şi a trecut cu succes de toate.

Octavian Palade a întrebat dacă acel cod PIN trebuie introdus de fiecare dată când este executată o tranzacţie. „Atât timp cât aplicaţia e deschisă, atunci poţi realiza mai multe tranzacţii, dar când ai ieşit din aplicaţie sau ai blocat telefonul, atunci când o refoloseşti îţi va fi cerut codul“, a explicat Eram. PIN-ul în cauză e din 6 cifre, nu din 4, ca cele clasice.

Înregistrarea Adevărul Live

Antonio Eram, CEO Netopia - despre plăţi cu telefonul mobil şi avântul online-ului 

Plata prin SMS

Antonio Eram a vorbit şi despre plăţile prin SMS, dar a explicat că acestea sunt, de regulă, până în 20 de euro. „Aplicaţia noastră a venit ca o necesitate dintre plata prin SMS şi plata cu cardul, ca eficienţă şi sumă pe care o poţi folosi în tranzacţii. Iar implementarea şi dezvoltarea ne-a luat 4 ani“, a zis Eram.

Palade a venit cu exemplul din Kenya, unde oamenii se bazează foarte mult pe plata prin SMS. „Şi în România plata prin SMS e foarte populară, cu zeci de mii de tranzacţii zilnic. Plata asta e folosită la servicii imediate, anunţuri, cumpărare de conţinut digital şi altele. Însă comparativ cu Kenya, acolo e un sistem construit să emuleze un sistem bancar care nu exista. Aşa că aveau nevoie să construiască o soluţie care să funcţioneze elegant în sistemul comercial“, a explicat Eram.

„În România, însă, există foarte puţine tranzacţii cu cardul. Până când trendul ăsta nu va avea mai multă tracţiune, ceea ce construim noi va fi privit oarecum mai ciudat. Tocmai de aceea această cifră de 8% (nivelul la care au ajuns plăţile electronice) pare puţin, dar analizată în piaţă este importantă“, a completat Eram.

Feedback-ul utilizatorilor

„Oamenii vor să poată plăti facturile la şi mai multe companii de utilităţi prin astfel de soluţii. Noi am fost şi am încercat să le oferim asta, dar multe companii de utilităţi nu sunt gata nici măcar pentru plata cu cardul“, a afirmat Eram. 

E un sistem în care nu ne permitem un rateu, lucrăm cu banii oamenilor. Dacă există un rateu, oamenii îşi pierd încrederea. Antonio Eram, director Netopia

„Pe viitor, ne aşteptăm să ajungă soluţia noastră şi în plata taxiului, biletului la cinema sau teatru, să plătim electronic acolo unde plătim cu bani lichizi“, a spus Eram. Cât despre cine va învinge dintre card şi plata electronică, el consideră că cele două vor merge în paralel. „Oamenii încă merg la bancomat, îşi scot banii şi plătesc cash. Mai trebuie să schimbăm asta, să educăm oamenii. Nu se vor schimba radical lucrurile, dar se va schimba percepţia şi va fi o perspectivă interesantă“.

Bitcoin şi plata electronică

„Noi am investit mult timp în dezvoltarea aplicaţiei pentru ca pe viitor să permită integrarea rapidă a oricărei modalităţi de plată. Vrei cu card, cu cont bancar etc.? Se poate face. Aici intră şi Bitcoin. Noi nu avem mult de modificat pentru a implementa plata cu bitcoini, dar efectul va fi zero, trebuie să existe piaţă“, a explicat Eram. „Aici, în Statele Unite ale Americii, există un restaurant care şi-a înrămat prima notă plată achitată cu bitcoini, asta ca exemplu cât de utilă e plata cu bitcoini pentru astfel de servicii“.

Vlad Andriescu a cerut o estimare pentru 2014. „Cu siguranţă trendul e crescător, până la finalul anului am putea ajunge la peste 10%. Sperăm că prin noua versiune şi noile modalităţi de plată vom face toate tranzacţiile mult mai uşoare şi mult mai eficiente. Cred că trendul va fi pozitiv, vom avea multe de învăţat, iar tot ce învăţăm, şi aşa sper, aplicăm într-un ritm de dezvoltare mai rapid“, a răspuns Eram.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite