Meta va folosi AI pentru confirmarea vârstei utilizatorilor pentru serviciul Facebook Dating
0Meta a anunțat că își actualizează serviciul de întâlniri Facebook Dating pentru a „detecta” dacă un utilizator minte că are mai puțin de 18 ani, notează Gizmodo, publicație de știri privind tehnologia și securitatea informațiilor.
O primă opțiune va fi prin încărcarea unui act de identitate, cum ar fi cartea de identitate sau permisul de conducere, despre care compania a spus că va fi criptat și nu va fi vizibil pe profilul public. Cealaltă opțiune este ca utilizatorii să încarce un selfie video, pe care compania îl trimite apoi unei terțe părți care utilizează tehnologia AI pentru a verifica vârsta pe baza trăsăturilor faciale ale utilizatorilor.
Yoti este compania care oferă serviciul externalizat, o organizație cu sediul în Marea Britanie, cu care Meta a mai colaborat deja la începutul acestui an, folosind serviciile acesteia pentru a verifica vârsta utilizatorilor săi Instagram. În mod similar, sistemul solicită un act de identitate sau un selfie video atunci când un utilizator încearcă să-și editeze data nașterii de la sub 18 ani la cineva de peste 18 ani.”
Descoperiți și punctul de vedere al specialistului Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET:”În curând vom începe să vedem utilizarea AI ca parte a mai multor soluții de zi cu zi, deoarece se îmbunătățește continuu și ajută aplicațiile în mai multe moduri. Sistemele de estimare a vârstei au prezentat interes pentru investiții pe scară largă, deoarece pot accelera procesul multor aplicații și servicii restricționate de vârstă.
Tehnologia permite companiilor să ghicească rapid vârsta utilizatorilor cu o rată bună de succes și este deja cunoscută prin provocările virale cu recunoaștere facială de pe Facebook, cum ar fi „10 year challenge” din 2019.
Inteligența artificială reprezintă un cumul masiv de date procesate și se bazează numai pe învățarea automată, care necesită interacțiune umană pentru a sedimenta informațiile în mod corespunzător și pentru a îmbunătăți performanțele. Tehnologia din spatele ei susține că nu identifică utilizatorul, ci mai degrabă face o asociere la nivel de algoritmi de trăsături generice, ceea ce adaugă un strat de anonimat care este mai sigur decât opțiunea clasică de upload a documentelor de identitate care sunt adesea stocate pe servere pentru o anumită perioadă de timp.
Având în vedere istoricul slab al Meta în ceea ce privește păstrarea în siguranță a datelor utilizatorilor, rămâne de văzut dacă sistemul poate fi implementat și utilizat eficient, deoarece algortimii de recunoaștere a feței, precum și utilizatorii care furnizează imagini ale altor persoane sunt factori cheie pentru o detectare fiabilă și luarea de decizii corecte și obiective.”