Kaspersky avertizează: infractorii cibernetici fură prin metode diverse, chiar apelând la citate din Biblie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Kaspersky explică pericolele care se ascund în spatele ofertelor de împrumut trimise ca mesaje spam, în special în cazul în care utilizatorii răspund la acestea.

Specialiştii Kaspersky avertizează că organizaţiile mici şi creditorii privaţi, care se află adesea în imposibilitatea de a concura la acelaşi nivel cu campaniile de marketing ale marilor bănci multinaţionale recurg adesea la trimiterea de email-uri. Frecvent, aceste mesaje servesc drept acoperire pentru organizaţii ale căror servicii se dovedesc a fi mult mai costisitoare decât specifică mesajul publicitar, se arată în comunicatul „Adevărul“.

Escrocheriile obişnuite de pe Internet includ, de asemenea, spamul de credit. Cu scopul de a colecta informaţii despre victimă, acestea pretind că oferă asistenţă pentru obţinerea unui împrumut şi solicită fie o parolă a sistemului bancar online, codul de verificare al cardului, fie paşaportul sau datele de contact ale utilizatorului. Aceste informaţii pot fi folosite, de exemplu, pentru întocmirea unor documente false.

Instrumentele preferate de către creditorii frauduloşi sunt phishing-ul, prin care încearcă să fure datele financiare ale utilizatorilor folosind pagini web false, şi fişierele malware ataşate care imită formularele de cerere pentru împrumuturi sau contracte de credit aprobate.

Răspunsul la spam nu e o soluţie

Orice răspuns la un e-mail de tip spam, chiar dacă nu menţionează o intenţie de a utiliza serviciile oferite în mesajul publicitar, le dă spammerilor certitudinea că adresa de e-mail există într-adevăr şi este utilizată în mod activ (unii spammeri trimit mesaje către liste de adrese generate aleatoriu). Drept urmare, numărul de mesaje publicitare trimise la contul de e-mail „expus“ va creşte semnificativ.

„Observăm faptul că infractorii apelează la tot felul de trucuri pentru a înşela utilizatorii“, a comentat Maria Vergelis, Spam Analyst al Kaspersky Lab. „Unii expeditori se prezintă drept organizaţii de caritate sau religioase, care îi ajută pe cei nevoiaşi. Astfel de mesaje pot conţine chiar şi citate din Biblie, pentru a părea mai convingătoare. Alţii doresc să atragă clienţi potenţiali, promiţându-le sume mari de bani (uneori până la câteva milioane de euro în numerar), care ar urma să fie oferite într-o perioadă scurtă de timp (de la câteva ore până la câteva zile), fără nici un gaj sau garanţii ori fără adeverinţă de venituri şi cu un număr minim de documente. Reţineţi că orice încercare de a deschide un contract ataşat poate duce la infectarea sistemului şi pierderea de date stocate pe hard disk“, a explicat Maria Vergelis.

Sfaturi de luat în seamă

  • Nu introduceţi datele personale pe site-uri care par suspecte;
  • Nu completaţi formulare HTML livrate de către expeditori necunoscuţi, în special în cazul în care computerul nu este protejat de un program antivirus care poate identifica prompt şi bloca link-uri frauduloase;
  • Nu furnizaţi datele personale către terţe părţi şi nu iniţiaţi corespondenţa cu privire la aspecte financiare cu „creditori“ necunoscuţi;
  • Nu rulaţi fişiere executabile şi nu deschideţi fişiere ataşate, în special arhive şi documente de la expeditori necunoscuţi (în cazuri extreme, puteţi face acest lucru doar după ce primiţi un verdict de siguranţă de la programul antivirus).

Află mai multe: 

Avertizarea Kaspersky: hackerii pot transforma programele legitime în cele mai mari ameninţări informatice

Un sistem bolnav: mai mult de 10 milioane de aplicaţii maliţioase au fost concepute pentru Android

The Mask - una dintre cele mai mari operaţiuni de spionaj informatic din istorie

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite