Jocurile Olimpice de la Rio „îmbogăţesc“ primii infractori: vând bilete false prin mail-uri spam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rio de Janeiro găzduieşte Jocurile Olimpice din 2016.
Rio de Janeiro găzduieşte Jocurile Olimpice din 2016.

Experţi Kaspersky au descoperit primele mail-uri spam care menţionau Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro la începutul anului 2015, cu un an înaintea evenimentului.

Majoritatea mail-urilor spam sunt în limba engleză, iar unele în portugheză, având în vedere locul de desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice. Potrivit cercetării Kaspersky, aceste grupări infracţionale internaţionale se află şi în spatele vânzării de bilete false pentru Jocurile Olimpice.

Evenimentele mari atrag atenţia creatorilor de mesaje spam, pentru că sunt o bună ocazie să câştige bani pe seama persoanelor credule. Cel mai frecvent subiect al acestor mail-uri sunt false câştiguri la loteria organizată de Comitetul Olimpic Internaţional şi de guvernul brazilian. Autorii mesajelor spam încearcă să convingă victimele că adresa lor de mail a fost aleasă, în mod aleatoriu, dintr-o mare bază de date. Pentru a primi premiul, victima trebuie să răspundă la acel mail şi să-şi lase datele personale.

Mail-urile spam nu sunt singura ameninţare cu care se confruntă utilizatorii. Serviciile de vânzări bilete fac şi ele parte din listă, iar acestea reprezintă cea mai periculoasă ameninţare. Echipa Kaspersky detectează în mod constant şi blochează domenii contrafăcute, care conţin «rio» sau «rio2016» în denumire.

Paginile compromise descoperite au fost foarte bine realizate. Infractorii cumpără, de regulă, cele mai ieftine şi mai simple certificate SSL, care permit conexiuni securizate între un server şi un browser şi oferă posibilitatea ca la începutul adresei să apară “https”. Astfel, este mai greu pentru utlizatori să facă diferenţa între paginile false şi cele oficiale, pe care se vând bilete pentru Olimpiadă. După ce obţin aceste informaţii, infractorii le folosesc pentru a fura bani din conturile victimelor. Ca să fie şi mai convingători, escrocii îşi informează victimele că vor primi biletele cu două sau trei săptămâni înainte de eveniment.

Pentru cumpărături în siguranţă, Kaspersky le recomandă utilizatorilor să nu achiziţioneze nimic – de la bilete, la suvenire de la Olimpiadă – din magazine online promovate prin mesaje spam sau bannere suspecte, cu mesaje publicitare. Compania recomandă, de asemenea, un cont bancar separat şi un card cu o sumă mică de bani pe el, special pentru plăţi online.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite