iPhone X - Telefonul viitorului sau doar un alt moft foarte scump? [TECH REVIEW]
0Despre iPhone X nu mai sunt prea multe de recapitulat. Telefonului momentului în lume, cel mai scump terminal de serie produs până acum şi o aniversare de zece ani gândită în cel mai pur mod publicitar de către Apple. Rezultatul este noul flagship al companiei californiene, un smartphone care este aproape perfect.
iPhone X a fost anunţat în cadrul conferinţei anuale Apple care a avut loc în septembrie. Alături de el au mai fost lansate alte două terminale, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus, însă nu i-a păsat nimănui. Noul flagship a fost scos pe piaţă pentru a sărbători aşa cum se cuvine trecerea a zece ani de la momentul în care Steve Jobs urca pe o scenă din San Francisco, prezentând lumii întregi primul smartphone.
iPhone X este o capodoperă vizuală, poate fi încadrat în categoria operelor de artă. După ce am urmărit atent evenimentul de lansare şi prezentarea acestuia, nu pot să spun că am rămas foarte impresionat. Însă diferenţa dintre ceea ce am văzut pe Internet şi ceea ce am avut ocazia să folosesc timp de o săptămână este enormă. Încă de la prima utilizare am rămas uimit de culorile vii ale display-ului OLED denumit sugestiv Super Retina. Despre asta am scris în preview-ul pe care îl poţi citi AICI.
Singura ”bubă” pe care am reuşit s-o găsesc pe partea frontală este marginea de sus a displayului, care după primele câteva ore de utilizare nu era chiar aşa deranjantă, mai ales pe timp de zi. Problema intervine atunci când e noapte. După o utilizare mai intensă, aceasta devine extrem de enervantă, ca şi când ceva ţi-ar sta pe creier. Iarăşi, clipurile video vizionate în modul landscape fullscreen, în condiţii de luminozitate scăzută, devin rapid stresante tot din cauza celebrului ”breton” care integrează camera foto frontală şi tehnologia de detecţie facială.
Face ID
Face ID a fost una dintre cele mai discutate noi funcţii cu care a venit Apple. Ea a fost gândită pentru a înlocui Touch ID, identificarea prin intermediul amprentei, deoarece nu mai era loc pe ecranul care s-a vrut a fi uriaş. Surpriza cea mare a venit atunci când am realizat că Face ID funcţionează aproape perfect, în orice fel de condiţii de lumină. Fie că e beznă, fie că ai soarele în spate, camera de adâncime (depth camera) mapează excelent trăsăturile feţei tale, cu ajutorul unor puncte ”aruncate” pe figura ta prin infraroşu.
Şi, că tot vorbim de Depth Camera, aceasta mai este folosită şi pentru Animoji-uri, poate cea mai distractivă funcţie de pe noul iPhone. Odată ce ai descoperit-o este greu s-o mai laşi deoparte. Animaţiile diferitelor personaje sunt realizate excelent, iar tot ansamblul contribuie la factorul ”wow” al terminalului.
Factorul Wow
De altfel, iPhone-urile au fost mereu recunoscute ca fiind telefoane extrem de aşteptate de public, nişte veritabile vedete ”de buzunar”. Pentru a vedea exact cât interes stârneşte noul flagship al Apple, am făcut un experiment. Din întâmplare, în săptămâna în care am folosit iPhone X s-a întâmplat să am un drum de făcut cu avionul. Înainte de îmbarcare, mi-am pus boarding pass-ul pe telefon, pentru a-l prezenta personalului de la poartă.
Din momentul în care am întins telefonul pentru a fi scanat, o tipă pe la vreo 25 de ani s-a oprit în loc, şi, odată cu ea, toată coada din spatele meu. ”Ce e asta?”, m-a întrebat ea curioasă. ”iPhone X, răspund eu”. Expresia care i-a apărut pe faţă este greu de descris în cuvinte. S-a întors repede spre colega ei, ”Ia uite, colega! iPhone X!”. Şi, odată cu ea, oamenii din spatele meu au început să îşi lungească privirile.
Poate este doar părerea mea, însă de când mă ştiu nu am auzit de vreun telefon să fie capabil să oprească, fie şi doar pentru câteva momente, o coadă de îmbarcare pe aeroport. Asta înseamnă să ai factor ”wow”, lucru la care Apple s-a priceput mereu, spre deosebire de rivalele sale.
Cât despre specificaţii, ele sunt mai puţin relevante decât la alte telefoane datorită sistemului de operare, care este extrem de bine optimizat. Trecerea de la o aplicaţie la alta se face cu zero timp de aşteptare, iar terminalul este cel mai rapid gadget pe care am pus mâna vreodată. Chiar şi cu toate aplicaţiile deschise în acelaşi timp, telefonul funcţiona mai mult decât excelent, dacă e posibil să spun aşa. Când am revenit la iPhone-ul meu 7, un terminal deloc depăşit de vremuri, am avut o senzaţie majoră de downgrade, lucru pe care nu-l credeam posibil înainte să pun mâna pe iPhone X.
Camera foto
Să vorbim şi despre camera foto. Cea principală, de pe spatele terminalului, este una duală de 12 megapixeli, care scoate poze de o calitate deosebită. De asemenea, cei de la DxOMark, site-ul de referinţă în ceea ce priveşte performanţele foto şi video ale terminalelor, au acordat iPhone X un punctaj general de 97, plasându-l cu doar un punct în spatele Google Pixel 2 XL, care a adunat un scor de 98. Ceea ce este de notat e faptul că iPhone X a obţinut ”doar” nota 89 pentru video, însă nota 101 pentru foto. Asta înseamnă că, strict în ceea ce priveşte pozele, iPhone X are cea mai bună cameră foto din lume.
Vedere de pe iPhone X, prin geamul unui hotel // FOTO: Claudiu Râpan (Adevărul)
Un alt lucru notabil pe care Apple a vrut să pună accentul în acest an este aplicabilitatea noilor terminale în ceea ce priveşte realitatea augmentată. Atât iPhone X, cât şi celelalte două terminale, iPhone 8 şi 8 Plus dispun de noul procesor A11 Bionic, unul care este dezvoltat special pentru a putea rula apicaţii şi jocuri în AR, fără prea mari probleme. Cât timp am testat aceste noi funcţii nu m-am lovit de nimic care să îmi strice experienţa deosebită.
Concluzie
Per total, iPhone X este poate cel mai bun telefon pe care am pus mâna până acum. Deşi m-am străduit foarte tare, în afară de acea mică margine de sus, care poate deveni enervantă în condiţii de lumină slabă, nu am reuşit să îi găsesc vreun defect. Apple a livrat cu vârf şi îndesat un terminal demn de a marca zece ani de existenţă a iPhone-ului pe piaţă. Poate un al doilea punct slab poate fi considerat preţul, care este foarte ridicat, însă nu se încadrează la defecte tehnice sau estetice.
În ceea ce mă priveşte, nici un telefon din lume nu ar trebui să coste/merite mai mult de 4500 de lei. În condiţiile în care preţul iPhone X este de aproximativ 5500 de lei pentru varianta cu 64 de GB spaţiu de stocare şi de 6200 de lei pentru varianta cu 256 de GB, nu sunt deloc convins că el merită. Repet, este un telefon excelent, poate cel mai bun apărut vreodată, însă chiar şi aşa preţul este prea mare.
Dacă totuşi vrei cu tot dinadinsul să pui mâna pe noul flagship şi nu eşti prea dornic să plăteşti atât de mult, o variantă bună ar fi să aştepţi încă un an pentru a-l achiziţiona. După ce Apple va lansa noua generaţie de telefoane, în toamna lui 2018, preţul lui iPhone X va scădea considerabil şi va ajunge la proporţii mai ”umane”.