iPhone 14, un smartphone frumos și performant [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

iPhone 14 este cel mai controversat model al seriei din 2022 și, cu toate acestea, ținând cont de preț, probabil va fi cel mai vândut. În continuare, o să vă povestesc experiența mea cu el.

image

Motivul controversei e lesne de înțeles, nu sunt mari diferențe între el și iPhone 13, dar afectează asta în realitate calitatea și experiența de utilizare a smartphone-ului?

N-am testat iPhone 13 în 2021, ci modelul de top Pro Max, care nu se compară cu iPhone 14. Pe scurt, diferențele între 13 și 14 sunt:

- iPhone 14 este o idee mai gros, 1 mm, dar mai usor decât 13 cu 2 grame;

- iPhone 14 e mai ușor și mai ieftin de reparat, dacă am reținut corect schimbarea spatelui de sticlă costă 190 de dolari vs 600 de dolari la modelele anterioare;

- procesorul grafic la iPhone 14 are un nucleu în plus față de 13 - Apple GPU (5-core graphics) prezent anul trecut pe modelele 13 Pro și 13 Pro Max;

- diafragma camerei principale pe iPhone 14 este f1.5 față de f1.6, pe 13;

- tot la capitolul foto-video, iPhone 14 are în plus opțiunile Photonic Engine, Action Mode, Cinematic mode;

- bateria de la iPhone 14 are 3279 mAh, iar cea de la iPhone 13 are 3240 mAh;

- Apple spune că iPhone 14 rezistă la 20 de ore de rulare de conținut video, față de 19 pe 13;

- mesaje SOS de urgență prin satelit (disponibile doar în SUA și Canada);

- preț mai mare cu 100 de dolari la toate variantele de stocare - dacă prețul lui iPhone 13 pornea de la 699 de dolari, la iPhone 14 pornește de la 799 de dolari.

La prezentarea de la iStyle am pus mâna la un moment dat pe modelul roșu (PRODUCT RED) și nu i-am mai dat drumul până acasă, deși mi-au trecut prin mână și modelele Pro și Pro Max.

image

iPhone 14 e un smartphone frumos din metal și sticlă, oarecum lat și nu foarte greu. Are ramă de aluminiu, față și spate din sticlă Corning și e destul de alunecos, motiv pentru care aș recomanda o husă.

În continuare, un fel de unboxing, pentru că desfacusem cutia de iPhone 14 din magazin și în plus are pe ecran o folie de sticlă aplicată. Protecție contra accidentelor. Dar, oricum, acesta e conținutul pachetului când cumperi smartphone-ul.

iPhone 14 se mișcă ca orice iPhone, instant. Ecranul tip Super Retina XDR OLED de 6.1 inci, cu rezoluție 1170 x 2532p are culori bune, e luminos chiar și în soare, cu cei 1200 de niti la maximum. Iată dovada!

image

Raportul ecranului este 19.5:9, densitatea pixelilor 460 ppi și e protejat cu sticlă Ceramic Shield. Rata de refresh e de numai 60Hz, e drept foarte puțin și față de alte modele cu Android ieftine.

Însă nu am simțit diferența în utilizare, cel puțin nu în sarcinile obisnuite: navigare pe internet, clipuri video, aplicații de mesagerie și socializare. Deși eu folosesc un smartphone cu Android cu rată de refresh variabilă (maximum120Hz). Poate e influența micului meu iPhone SE 2, care face să nu mă afecteze rata de refresh de 60Hz a lui iPhone 14.

La interior are un chipset Apple A15 Bionic (5 nm), un procesor grafic Apple GPU cu 5 nuclee, 128GB de stocare (NVMe) 6GB RAM și iOS 16.

image

Foto-video

Camera duală dorsală e formată din:

- cea principală wide (26mm) de 12 MP, cu f/1.5, dual pixel PDAF și stabilizare pe senzor

- una ultrawide (13mm, 120˚) de 12 MP, cu f/2.4, Dual-LED dual-tone flash, HDR (photo/panorama).

image

Imaginile sunt bune, indiferent de lumină, diferența dintre camera principală și cea ultrawide nu e vizibilă decât în lumină slabă sau pe un ecran mare.

Culorile, calitatea expunerii și contrastul, specifice iPhone. Nu perfecte, dar plictisitor de bune, în sens pozitiv. În galerie, imagini de interior-exterior, pe amble camere, cu zoom 2x (crop), portrait și macro.

Sigur că simt absența unei camere tele, dar o poți avea pe modelele Pro, plătind în plus.

La capitolul video, iPhone 14 filmează până la 4K / 60fps, 1080 / 240fps, cu HDR, Dolby Vision HDR / 60fps, Cinematic mode (4K/30fps) și înregistrează sunet stereo.    

Filmare 4K / 60 fps.

Filmare FHD / 30 fps.

iPhone 14 are difuzoare stereo, cel din partea de sus a ecranului este comun cu casca pentru apeluri, celălalt se află în partea de jos, lângă portul Lightning.

Sunetul e puternic și calitatea audio este la înălțime - un bas adânc, tonurile medii sunt admirabile, iar notele înalte sunt de excepție. Probabil unul dintre cele mai bune sisteme audio pe un smartphone de dimensiunile astea.

Mai multe imagini cu iPhone 14.

image

Gaming

Merge strună în orice joc cu setările la maximum și da, se încălzește, mai ales pe partea din spate. Nimic ieșit din comun. Sunt clipuri video mai lungi decât cele obișnuite, pentru că nu-mi venea să mă opresc din joc. 

În Call of Duty: Mobile am luat bătaie ”grupa mare”, pentru că diagonala de 6,1 inci nu mă ajută. E prea mic ca să-ți vezi adversarii sau poate e doar obișnuința mea de a juca pe ecrane de minim 6,7 inci. 

În orice caz, se mișcă grozav și cu toată bătaia încasată, experiența de joc e la superlativ.

Teste sintetice, performanțele sunt sus, dar nu substanțial diferite de iPhone 13 pentru că e același procesor.

image

Baterie și încărcare

iPhone 14 vine cu o baterie Li-Ion de 3279 mAh cu încărcare pe fir la 20W și încărcare wireless la 15W. Apple spune că se încarcă pe fir până la 50% în 30 min. O încărcare completă durează circa o oră și 30 de minute. Și încărcătorul nu e în pachet, trebuie să-l cumperi separat.

În schimb, autonomia e bună spre foarte bună cu cel puțin 9 ore de SOT (screen on time) până la 12 ore, în funcție utilizare. În orice caz, autonomia e puțin mai bună decât la iPhone 13. 

Toată discuția asta, dacă merită sau nu să cumperi iPhone 14, mi se pare inutilă pentru că:

- dacă ai bani și îți place, îl cumperi, indiferent ce spun criticii;

- dacă n-ai bani, oricum nu-l cumperi;

- dacă n-ai bani și vrei să schimbi vechiul iPhone, poți lua telefonul în rate de la operator sau din magazine.

Dincolo de discuții sterile și specificații, iPhone 14 este un smartphone frumos și performant pe care l-aș folosi cu plăcere. Are și avantajul de a fi cel mai accesibil model din serie în 2022 și da, îl recomand oricărui utilizator de iPhone care vrea să-și schimbe smartphone-ul.

Sigur că găsești o mulțime de smartphone-uri cu Android la acest preț care au specificații mai bune, dar dacă ești fan Apple probabil nu te vor atrage. Până la urmă sunt banii tăi și tu decizi ce cumperi, indiferent ce aș spune eu sau alții.

La momentul publicării acestui review, prețul modelului testat de iPhone 14 pornește în magazinele locale de la 4850 de lei și se oprește undeva pe la 5500 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite