INTERVIU Gabriel Pantelimon, şeful „substantivului şi verbului imprimării“ din România, despre print şi România la 75 de ani de la prima foaie xeroxată
0
Xerox a devenit, în România, şi substantiv, şi verb, dar de câţiva ani principala sa activitate este ameninţată de „era digitală“. „Adevărul“ a discutat cu Gabriel Pantelimon, directorul Xerox România, despre viitorul imprimării, despre importanţa inovaţiei în România, dar şi despre reţeta potrivită atunci când eşti şef.
Gabriel Pantelimon este la conducerea Xerox România din noiembrie 2010, iar în companie activează din 1997. Xerox, pe de altă parte, este în România din 1968 şi această marcă a devenit atât substantiv, cât şi verb. S-au dus însă vremurile în care românii xeroxau de zor? Pantelimon nu consideră întemeiată graba unora de a pune stâlpul la căpătâiul imprimării. „Toate estimările pe care le avem arată că piaţa o să crească, în ciuda tuturor provocărilor: conţinutul digital, tablete, smartphone-uri. Printingul se dezvoltă, nu mai este vorba doar de un dispozitiv care aşterne tuş pe hârtie. Echipamentele «învaţă» să scaneze documente şi să le transforme în documente digitale, să le stochează în cloud, să le imprime mobil, la distanţă. Industria asta se schimbă în raport cu timpul“, afirmă acesta.

În prezent, e şef regional al unei companii care, pentru al treilea an consecutiv, şi-a crescut valoarea mărcii. A ajuns la 6,8 miliarde de dolari, câştigând 65 de milioane de dolari în plus faţă de 2012. Pantelimon s-a întâlnit cu Xerox în ani '90, pe când era sportiv de performanţă, fost olimpic la scrimă, printr-o bursă care i-a oferit şansa de a studia în Marea Britanie. Deşi nu a dorit să continue în lumea sportului, îi este recunoscător acestuia. „Chiar dacă am făcut sport de performanţă, mi-era clar că nu vreau să rămân în sport, tocmai de aceea am făcut Politehnica şi nu Academia de Educaţie Fizică şi Sport. Studiile din Anglia au fost posibile printr-o bursă oferită de Consiliul Britanic şi Xerox şi beneficiau de ea sportivii de performanţă“, îşi aminteşte acesta. În echipa Xerox a intrat în 1997, în departamentul de vânzări.
Feţele echilibrului şi inovaţiei
Sportul structurează puţin altfel oamenii, le insuflă respectul pentru lider şi respectul pentru munca în echipa, dar se poate conduce cu succes o companie printr-o autoritate similară celei exercitate de către antrenor? „Până la urmă cineva are de luat deciziile. Responsabilitatea e a sa, iar modul în care conduce poate fi de mai multe feluri. Există momente în care trebuie să fii câte puţin din fiecare. Eu sunt adeptul echilibrului. Până la urmă e vorba de muncă de echipă, nu poţi să dictezi 24 de ore din 24 de ore şi să te aştepţi ca oamenii să fie fericiţi“, susţine Pantelimon.
În echipe, atât din diversele sporturi, cât şi în cele din multinaţionale, sunt şi tineri, tineri cu idei care s-ar putea dovedi de succes, dar care trebuie susţinute de către ceilalţi. Directorul Xerox România consideră că în inovaţie cultivarea talentelor poate să aducă la fel de multe beneficii României precum aduce experienţa. „Un sistem cu cât e mai mare, cu cât e mai obişnuit, e mai rezistent la schimbare. De aceea, avem nevoie de inovaţie, de creativitate, de idei noi. Tinerii trebuie lăsaţi să se exprime, trebuie încurajaţi. Poate la rândul lor dau exemplul unora mai vechi în organizaţie şi aceştia îşi spun la rândul lor «Da, trebuie să schimbăm ceva»“, argumentează acesta. Este şi susţinător al noului curent, al startup-urilor care s-ar putea concretiza în multinaţionale pornind din România, deşi apreciază că până acum curentul a fost invers.
Tot în domeniul inovaţiei a devenit deja un studiu de caz momentul din anii '80 când Xerox le-a oferit celor de la Apple cele mai bune două idei care aveau să schimbe industria calculatoarelor şi mai târziu pe cea a dispozitivelor mobile: mouse-ul şi interfaţa grafică. Probabil că Xerox n-ar fi devenit ceea ce Apple e în prezent, dar actualul director al subsidiarei din România consideră că nici n-ar trebui pusă astfel problema. „Putea să aibă şi alt drum, dar au trecut prea mulţi ani, prea multe evenimente ca să garantezi un mers sau altul. Tot ceea ce Xerox a creat în anii '80, sau înainte, sau după, face parte din trecutul companiei, nu e o chestiune de regret“. La ultimul „recensământ“, Xerox avea 10.700 de patente şi încă era lider pe o altă piaţă decât cea a calculatoarelor.

O „moarte“ care nu mai vine
„Cred că prima dată mi-am xeroxat cursurile. Prin '90, că înainte nu aveai acces atât de uşor la un copiator, chiar dacă Xerox este pe piaţă din de 45 de ani“, povesteşte Patelimon momentul în care a pătruns, indirect, în industria imprimării. Acum, ea se schimbă, iar cei grăbiţi se pregătesc să-i anunţe moartea. „Cererea există, iar o tehnologie nu va acapara toate obiceiurile, toate metodele. Va fi mereu un mix de tehnologii. Se schimbă, desigur, anumite lucruri, vom imprima mai puţin, personalizat, dar imprimarea rămâne ca posibilitate de a împărtăşi informaţia, de a o avea la îndemână. Poate cândva ţi se va livra cutia de lapte acasă cu numele tău pe ea, cu poza ta. Stocarea în cloud este, până la urmă limitată la Internet“, explică acesta.
Vorbim de biroul fără hârtie de 30 de ani. Vorbim de «hai să nu mai imprimăm ca să mai salvăm un copac». Dar lumea uită că hârtia e reciclabilă [...]. Gabriel Pantelimon
Pe 22 octombrie se împlinesc 75 de ani de la prima hârtie xeroxată: „10.-22.-38 ASTORIA“ a fost textul. La trei sferturi de veac mai târziu, ce oportunităţi mai sunt? „În primul rând viteza. Apoi, echipamentele sunt mai bune, finisarea de asemenea. Cu o singură maşină faci mai multe lucruri. Doar apeşi pe un buton şi-ţi iese broşura, îţi iese cartea, nu mai trebuie să treci printr-un sistem complex şi să foloseşti foarte multe echipamente. Apoi, piaţa merge spre color. Noi facem analogia cu televiziunea. La un moment dat erau doar alb-negru, apoi toate color“, rezumă Pantelimon.

„Vorbim de biroul fără hârtie de 30 de ani. Vorbim de «hai să nu mai imprimăm ca să mai salvăm un copac». Dar lumea uită că hârtia e reciclabilă, pe când energia consumată în a accesa baze de date nu se întoarce. Mi se pare puţin eronat să spui că dacă nu mai imprimi, ai salvat pădurea“.
Despre Gabriel Pantelimon
Lucrează la Xerox din 1997, iar în actuala funcţie de country general manager pe Xerox România este din noiembrie 2010. Funcţia precedentă era de director de marketing şi vânzări al Xerox Europa Centrală şi de Est, Israel şi Turcia. A absolvit cursurile Universităţii Politehnice din Bucureşti la sectia Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice, are un masterat la University of Surrey, Guildford în Studii Europene şi un MBA la Bucharest School of Management.
A făcut sport de performanţă (scrimă) de la 13 până la 30 de ani, mai exact până în 1998 când deja era angajat al Xerox. În cei 17 ani de antrenamente şi competiţii a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 şi la cele de la Atlanta din 1996.
