Interviu cu cel care vrea să îi facă pe americanii de la Vonino lideri: „Nimeni nu cumpără «made in Romania»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România cumpără mai multă tehnologie. Pe acest trend au crescut mulţi producători care au vândut produse ieftine. Vonino e un nume nou pentru România. „Tech Adevărul“ a discutat cu Răzvan Vasile, omul Vonino pentru Europa şi România, despre ce poate oferi un produs ieftin şi care e strategia prin care acesta susţine că vor fi numărul 1 până la finalul anului.

Românii încă au o încredere poate nejustificat de mare în operatori, iar acolo Vonino se descurcă foarte bine într-un parteneriat cu Orange. 

În decembrie, a vândut de patru ori mai multe tablete decât preconiza operatorul, conform lui Răzvan Vasile, manager general la Advanced Technologies şi şef peste distribuţia Vonino în România şi Europa. Când am discutat cu acesta, avea alături două tablete şi ultimul telefon al Vonino, modelul Jax. Pe acestea mi-a justificat ce le scoate în faţă.

Vonino este o companie pornită în 2009, în California, de către un fost angajat Vizio, un cunoscut producător de televizoare. În România a intrat prin Advanced Technologies, companie pe care Vasile o conduce din 1996 şi care se laudă că ar fi unul dintre cei mai vechi distribuitori de electronice din ţară. Cele două companii au ajuns să colaboreze pentru că Vasile voia o extindere în zona asta, dar nu printr-o marcă locală, iar Vonino nu avea distribuţie în Europa.

Vonino era împărţită între fondatorul din Statele Unite ale Americii, o companie de investiţii din China şi unul dintre producătorii din China. Compania are contract cu şase producători. Între timp, Vasile a pornit afacerile Vonino în Europa şi a ajuns la mai multe acorduri cu operatori, acolo unde produsele încă se vând foarte bine în ţările estice sau în cele mici. „Operatorii pun nişte condiţii destul de dificile, dar e important să ajungi acolo, e o altă piaţă“, susţine el.

razvan vasile vonino foto razvan baltaretu/adevarul

La Orange, tableta Sirius QS s-a vândut de patru ori mai bine decât era estimat, la o cifră totală de peste 20.000 de unităţi. „Ei au spus că, de regulă, eroarea între estimare şi piaţă este de 10-20%, dar nu atât de mare. Totuşi, e oarecum evident de ce. Faţă de produsele similare din ofertă, tableta Vonino avea dotări mai bune şi era mai nouă“, explică Răzvan Vasile.

Imaginea contează

Realitatea e că produsele Vonino sunt „de buget“, adică ieftine. Asta e şi piaţa de exploatat acum. Totuşi, de ce ar fi un produs ieftin, prin componente, şi ieftin ca imagine? Aici este şi altă strategie a Vonino, vinde produsele prezentate cât mai bine, reclame bune şi design inspirat din modele de succes.

Când am vorbit cu Vasile, el avea telefonul Jax produs de Vonino. Seamănă cu un model Xperia de la Sony. Nu e întâmplător, lui îi place brandul japonez şi a cerut producătorului un design similar. Tabletele aduc puţin cu Apple iPad, pe margine, aproape de ecran, au o linie similară celei de pe iPhone 5 sau 5s şi nu-ţi dau impresia că s-ar rupe, dacă le-ai apuca puţin greşit. Sunt produsele care se învârt în jurul magicului preţ „1.000 de lei“, mai mult sau mai puţin.

Răzvan Vasile şi telefonul Vonino Jax. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

razvan vasile vonino foto razvan baltaretu/adevarul

„Din cifrele de până acum, pot spune că până la finalul anului vom fi numărul 1 pe categoria asta de preţ. Deocamdată, doar pe tablete, deoarece e foarte greu să intri cu telefoane la operator, impun mult mai multe condiţii“, spune Vasile. Totuşi, dincolo de negocierea cu operatorii, Vonino se mai bucură şi de avantajul originii: vine din America.

Când pleci din România, ca marcă, există un prag până la care poţi creşte şi trebuie să fii pregătit să găseşti altceva când se întâmplă asta. „Nimeni nu vrea să cumpere telefoane sau alte produse «made in Romania». Nimeni. Ştii ce or să spună clienţii, că ţine şi de mentalitatea lor? «Telefonul îmi place, dar e făcut tot în China. Nu mai bine mi-l iau direct de-acolo, decât prin firma asta românească?»“, aşa se văd produsele, conform lui Răzvan Vasile, în Occidentul Europei.

„Dacă stai doar în România, n-ai niciun contact cu nimeni, doar cu piaţa de aici. Sunt diferenţe foarte mari şi între pieţele din Europa, între Germania, Franţa sau Anglia“, completează el.

Tablete de 8 inci şi 10 inci de la Vonino. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

tablete vonino foto razvan baltaretu/adevarul

Limbajul universal al cifrelor

În fiecare produs nou, componentele se judecă în termeni de câţiva dolari. Vrei o baterie mai bună? Plăteşti încă trei dolari. Vrei un alt procesor? Alţi câţiva dolari. Chinezii de la casele de producţie vin cu modele şi tu, drept client, îţi alegi ce model vrei. La fel este şi cu interfaţa, şi cu designul produsului. Vonino are contract cu şase producători, iar producătorii sunt influenţaţi la rândul lor de cât vinzi. Vinzi? Ai întâietate la orice.

„În China, totul e pe cifre. Dacă ai vânzări mari, ai un avantaj fantastic faţă de toţi ceilalţi. Noi n-avem cifre mari pe telefoane, depindem de operatori, aşa că aici mai avem de muncit. Alte companii ca Huawei şi ZTE au avut puterea financiară, marketing, aşa că au ajuns la operatori şi au avantaje şi la producţie, la componente“, mai spune Vasile.

Pentru Vonino, în Europa, cele mai bune pieţe sunt cele mici, unde nu există o competiţie locală prea puternică. Sau deloc. Iar în România se vând bine produsele „la pachet“ cu modem 3G. Iar operatorii profită de asta, vânzându-şi pachetele de date. Producătorul foloseşte mai ales procesoare Mediatek, iar până la finalul anului are în plan o tabletă 4G.

Telefonul Vonino Jax. FOTO Razvan Băltăreţu/Adevărul

jax vonino foto razvan baltaretu/adevarul

Ce competiţie mai mare Vonino în România, când se doreşte numărul 1? „Allview e cel mai mare competitor pe tablete. Dacă m-ai fi întrebat anul trecut, aş fi spus că sunt numărul 1 pe piaţă, dar acum s-a schimbat situaţia“, susţine Vasile. Totuşi, strategia nu se opreşte doar la produse care să arate bine şi să nu te facă să te simţi că ai dat banii pe o jucărie. Vasile vorbeşte de „valoare adăugată“.

„Noi avem şi un cloud gratuit, 512GB disponibili, din care clienţii pot să facă streaming audio şi video. Dacă nu vii cu valoare adăugată, n-ai nicio şansă. Degeaba ai cea mai frumoasă tabletă, dacă nu are şi ceva în plus“, spune acesta. Pentru viitor, compania mai plănuieşte şi o extindere a portofoliului, poate cu televizoare şi PC-uri. Încearcă astfel crearea unui ecosistem.

Pentru vara asta, Vonino a obţinut pentru Europa jocul „Pele: King of Football“, preinstalat pe toate tabletele şi telefoanele produse de companie. Jocul va fi puternic promovat în Statele Unite ale Americii, iar în România şi Europa ajunge ca un bonus pentru cumpărătorii de produse Vonino. Pentru 2014, Vasile vorbeşte despre o creştere cu 20% a veniturilor. Este la retaileri, a ajuns la operator, mai rămâne de văzut cum se regăseşte Vonino în 2015.

Răzvan Vasile arată un stream live direct din ArpaCloud. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

razvan vasile vonino foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite