Huawei, acuzată că a construit fabrici secrete de microcipuri pentru a evita sancțiunile SUA

0
Publicat:

Huawei a fost acuzat de o importantă asociație a producătorilor de semiconductori că a construit  instalații secrete de fabricare a cipurilor în China pentru a ajuta compania de tehnologie să ocolească sancțiunile SUA, potrivit unui raport, citat de The Guardian. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Firma chineză de tehnologie s-a mutat în producția de cipuri anul trecut și primea de la guvern o finanțare de stat estimată la 30 de miliarde de dolari, a declarat Asociația Industriei Semiconductorilor, cu sediul la Washington, citată de Bloomberg, adăugând că Huawei a achiziționat cel puțin două fabrici existente și construiește alte trei.

Departamentul de Comerț al SUA adăugase Huawei pe lista sa de control al exporturilor în 2019, din cauza preocupărilor legate de securitate. Cu toate acestea compania neagă că ar reprezenta un risc de securitate.

Dacă Huawei construiește instalații sub numele altor companii, așa cum susține Asociația Industriei Semiconductorilor, atunci ar putea să ocolească restricțiile guvernului american pentru a achiziționa indirect echipamente americane de fabricare a cipurilor, potrivit Bloomberg.

Asociația Industriei Semiconductorilor și Huawei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Huawei a fost inclusă pe o listă comercială din SUA care restricționează majoritatea furnizorilor să trimită bunuri și tehnologii către companie, cu excepția cazului în care au primit licențe.

Oficialii au continuat să înăsprească controalele pentru a tăia capacitatea Huawei de a cumpăra sau de a proiecta cipurile semiconductoare care alimentează majoritatea produselor sale.

În 2019, administrația Trump a declarat o urgență economică națională care împuternicește guvernul SUA să interzică tehnologia și serviciile „adversarilor străini” considerați a reprezenta „riscuri inacceptabile” pentru securitatea națională. Huawei nu a fost menționată în ordin, dar acesta a venit după luni de presiuni din partea SUA asupra companiei.

Într-un exemplu rar de acord bipartizan, administrația Biden a continuat să adopte o poziție dură față de China și influența sa în domeniul tehnologiei. La începutul lunii, Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice anumite investiții americane în tehnologii sensibile în China și care impune notificarea guvernului cu privire la finanțarea în alte sectoare tehnologice.

Ordinul interzice sau restricționează anumite investiții americane în entități chineze în trei sectoare: semiconductori și microelectronică, tehnologii informatice cuantice și anumite sisteme de inteligență artificială.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Biden a afirmat că declară o urgență națională pentru a face față amenințării de avansare a unor țări precum China „în ceea ce privește tehnologiile și produsele sensibile, critice pentru capacitățile militare, de informații, de supraveghere sau cele cibernetice”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite