GALERIE FOTO Tehnologia aduce soldaţii celui de-Al Doilea Război Mondial în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre imaginile proiectului „Ghosts of History“. FOTO Jo Hedwig Teeuwisse/Flickr
Una dintre imaginile proiectului „Ghosts of History“. FOTO Jo Hedwig Teeuwisse/Flickr

„Cei care nu-şi amintesc trecutul, riscă să-l repete“, a spus George Santayana. Proiectul unei olandeze încearcă să evite asta şi cum Al Doilea Război Mondial a fost ultimul mare conflict militar al omenirii ea s-a gândit să aducă protagoniştii acestui război în vremurile moderne şi în oraşele actuale. Fantomele istoriei „bântuie“ secolul 21 cu ajutorul tehnologiei.

Iniţiatoarea proiectului „Ghosts of History“ (sau „Fantomele istoriei“) se numeşte Jo Hedwig Teeuwisse şi ideea acestuia i-a venit când a găsit câteva negative vechi într-o piaţă din Amsterdam, oraşul în care locuieşte, notează „The Atlantic“. 

„Am pornit apoi prin oraş şi am făcut poze în aceleaşi locuri unde au fost realizate cele vechi şi le-am combinat pe computer“, a declarat aceasta. 

Colecţia online a început în 2007 şi continuă să crească pe măsură ce Teeuwisse îi mai adaugă câte un moment din istorie. Totuşi, asta aduce şi complicarea proiectului, pentru că locurile sunt tot mai greu de recunoscut. La început le identifica uşor pe cele din Amsterdam, cunoaşte oraşul, dar pe măsură ce a început să adauge tot mai multe imagini, a trebuit să recurgă şi la alte tehnici pentru a găsi locul exact.

Astfel, a publicat poze pe Internet şi a cerut ajutorul altor oameni. Sau le-a publicat pe Facebook şi le-a cerut poze actuale pentru a-şi continua ideea. „În acest fel pot să creez imagini şi cu locurile în care nu pot ajunge“. Ea a mai spus că procedeul de transformare a pozelor este uşor, dar deciziile sunt mai grele.

Dacă iau decizia corectă, combinaţia de la final spune o poveste, îi face pe oameni să se gândească. 

   

image

Foto

fantomele istoriei al doilea razboi mondial foto teeuwisse/flickr
fantomele istoriei al doilea razboi mondial foto teeuwisse/flickr

Spionarea duşmanilor în Sicilia anului 1943. FOTO Jo Hedwig Teeuwisse/Flickr gallery-link

Prima dată când a gândit proiectul, când a găsit negativele vechi, ea a ales să le cumpere cu banii ei pentru cină. „Am ales istoria şi nu mâncarea. Nu a fost o decizie grea“, a spus aceasta pentru „The World“. Tot istoria a ales-o şi în plan profesional, făcând o meserie din pasiunea sa. Ea este consultant istoric şi serviciile sale sunt contractate de muzee, televiziuni sau producătorii de film. 

Teeuwisse foloseşte programul Adobe Photoshop pentru editare, iar rezultatul final este publicat pe Facebook şi Flickr. Există şi un site web dedicat proiectului.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite