GALERIE FOTO Computerele de epocă, scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un model Apple I va fi vândut în cadrul licitaţie care va avea loc pe 25 mai FOTO Auction Team Breker
Un model Apple I va fi vândut în cadrul licitaţie care va avea loc pe 25 mai FOTO Auction Team Breker

În cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 25 mai, în Germania, echipa Auction Team Breker din Koln va scoate la licitaţie o serie de computere de epocă, printre care se numără şi un model funcţional al Apple I.

Apple I

Apple I a fost primul computer produs de companie şi a fost construit de mână de către Steve Wozniak, într-un garaj, între 1975 şi 1976. Apple I are un procesor de 1Mhz şi 4KB de memorie şi a fost scos la vânzare pentru preţul de 666,66 dolari, în 1976. Creatorii vindeau placa cu circuite integrate iar noii proprietari trebuiau să îşi confecţioneze singuri o carcasă, să-şi pună o sursă de alimentare, tastatură şi monitor. Cei care îl scot la licitaţie se aşteaptă să obţină între 200.000 şi 300.000 de euro.

În cadrul licitaţiei va fi vândut şi un model Apple Lisa I PC, unul dintre primele computere cu interfaţă utilizator grafică, lansat în 1983. Acesta ar putea fi vândut pentru o sumă cuprinsă între 15.000 şi 30.000 de euro.

Busicom

O altă bucată din istoria computerelor o reprezintă Busicom 141-PF. Aceasta este maşnăria pentru care Intel a produs primul microprocesor – Intel 4004. Busicom a fost lansat în 1971, o perioadă în care alte computere funcţionau pe bază de mai multe cipuri logice.

Computerul Busicom putea primi instrucţiuni atât de la RAM cât şi de la ROM. Procesorul Intel 4004 nu era foarte puternic, fiind capabil să proceseze numai patru biţi de date şi să efectueze 60.000 de operaţiuni pe secundă. Cei de la Breker se aşteaptă să obţină între 8.000 şi 12.000 euro pentru acest model.

Altair 8800

image

Foto

licitatie computere epoca foto Auction Team Beker

Şi maşinăria descrisă de multe ori drept fiind primul computer personal, Altair 8800, va face parte din colecţia scoasă la licitaţie. Computerul era vândut sub forma unui kit pe care utilizatorii trebuiau să-l asambleze. Programarea sistemului consta într-un proces foarte dificil iar oamenii trebuiau să acţioneze diverse comutatoare pentru a da instrucţiuni calculatorului.

Altair 8800 nu dispunea de un display şi rezultatele programelor erau afişate cu ajutorul unor leduri. Maşinăria era dotată cu un procesor Intel 8080 care rula la frecvenţa de 2Mhz şi avea o memorie de 256 de bytes. La licitaţie s-ar putea vinde cu un preţ între 3.000 şi 5.000 de euro.

Pascaline

Cu mult timp înainte ca Steve Jobs să se nască, matematicianul francez Blaise Pascal a invetat Pascaline, primul calculator mecanic. Acesta putea face adunări şi scăderi între numere cu până la opt cifre cu ajutorul unui sistem de angrenaje. Utilizatorii trebuiau să rotească o serie de cadrane pentru a introduce numerele şi rezultatele puteau fi citite prin ferestrele din partea superioară a aparatului. Înmulţirea şi împărţirea erau posibile prin repetarea adunării sau scăderii.

Un model funcţional al calculatorului Pascaline, creat în 1920, va fi vândut pentru 25.000 euro, maximum 40.000 euro.

Enigma

Poate cea mai interesantă maşinărie din colecţia pusă la dispoziţie de Auction Team Breker este Enigma. Enigma este o maşinărie criptografică, folosită de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Maşina este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar simbol cu simbol, iar la capătul celălalt (imprimantă sau tablu cu becuri) rezultă simbolurile criptate.

Acestea sunt calculate în funcţie de starea rotoarelor (care se actualizează cu fiecare tastă apăsată), rotoare care controlează traseele circuitelor electrice de la intrare la ieşire. Versiunile iniţiale au fost simple, dar în mod constant s-au adăugat complicaţii la mecanism, pentru creşterea securităţii cifrului, cum ar fi creşterea numărului de rotoare şi adăugarea unui tablou de prize prin care se puteau substitui suplimentar perechi de simboluri. Preţul va fi între 15.000 şi 25.000 euro.

Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite