FOTO VIDEO Google Earth, unealta de „spionaj“ a amatorilor din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google Earth poate fi folosit în nenumărate feluri pentru descoperirea de lucruri inedite pe planetă
Google Earth poate fi folosit în nenumărate feluri pentru descoperirea de lucruri inedite pe planetă

Vizita preşedintelui Google, Eric Schmidt, a ridicat problema influenţei companiei asupăra ţărilor în care sunt regimuri dictatoriale, asupra cărora planează suspiciuni. De exemplu, în Coreea de Nord Google Earth a fost folosit pentru a deconspira gulagurile în care sunt condamnaţi mii de oameni.

Dar nu numai Coreea de Nord a fost „ţinta“ indirectă a sateliţilor Google folosiţi pentru softul Earth. Studiile de caz sunt postate chiar de către firmă pe un site special. Cum ne-a deschis ochii Google Earth?

Google Earth găseşte minele antipersonal

Halo Trust este o organizaţie care şi-a dedicat activitatea găsirii minelor antipersonal, alertarea populaţiei şi dezamorsarea acestora. Halo Trust a reuşit deja să facă acest efort cu peste 13 milioane de mine, iar acum organizaţia foloseşte Google Earth pentru a sonda zonele în care există riscul de a exista mine antipersonal şi produce hărţi pentru populaţie, guverne şi alte ONG-uri.

Halo Trust a folosit Google Earth Pro pentru a produce hărţi de înaltă rezoluţie şi a le personaliza în interiorul softului. De exemplu, Google Earth a cartografiat stâlpii de curent dintre Mozambic şi Africa de Sud care au fost ţinta minelor în timpul conflictelor din zonă. Google Earth a identificat 200 de piloni pe 80 de kilometri. Folosind hărţile, Halo Trust a realizat că zonele din jurul stâlpilor nu erau cultivate, iar acest lucru indica prezenţa minelor antipersonal.

De asemenea, organizaţia şi-a folosit expertiza şi s-a aliat cu Google pentru a cartografia zonele din Cambodgia şi Angola care ar avea mine. Mai multe detalii în filmuleţul de mai jos.

image

Viaţa în mahala

Shelter Associates şi Google s-au unit pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din mahalele din India. Ei au folosit Earth pentru a cartografia aceste zone şi a oferi date suplimentare despre ele, pentru a picta o imagine clară a situaţiei sociale din aceste zone.

Shelter Associated a publicat aceste date şi a realizat hărţi detaliate cu zonele acestea. Ei se ocupă de zona Sangli din India.

Ei au conturat harta în diferite culori şi oferă detalii despre aceste locuri.

Salvaţi elefanţii!

Nu numai oamenii se salvează cu Google Earth, ci şi elefanţii. Organizaţia Save the Elephants foloseşte uneltele Google pentru a urmări elefanţii din diferite zone din Africa.

Ei folosesc hărţile din Google Earth şi mai multe soluţii tridimensionale oferite de către Digital Globe. Totul se face în timp real, pentru protejarea populaţiei acestor mamifere. Cu ajutorul hărţilor, Save the Elephants oferă date şi informaţii despre mişcarea elefanţilor, numărul acestora şi interacţiunile dintre ei.

De exemplu, ultimele informaţii publicate de ONG au privit mişcarea elefanţilor de pe lângă Timbutku (Mali), care se realizează pe o suprafaţă de 32.000 de kilometri pătraţi în regiunea Gourma. Ruta lor de migraţie este unică, fapt susţinut mai bine de imaginile de pe Google Earth. Practic, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific „Biological Conservation“, ruta lor migratoare le face viaţa extrem de complicată şi stresantă, specialiştii considerând că este o minune că mamiferele din această zonă au rezistat.

Hărţile mineritului periculos

Organizaţia Appalachian Voices este una nonprofit care se ocupă de protejarea mediului înconjurător în zona Munţilor Apalaşi din Statele Unite ale Americii.

Ei doresc să reducă impactul exploatărilor miniere din zonă şi să aibă o viziune clară despre un viitor mai curat. Exploatările folosesc dinamită care dăunează definitiv mediului înconjurător. Cum a educat organizaţia populaţia? I-a transportat chiar acolo, cu ajutorul Google Maps şi Google Earth.

Populaţia din Munţii Apalaşi a dorit mereu să-i facă pe reporteri, oameni şi oficiali guvernamentali cum stă situaţia în zonă, se arată în informaţiile oficiale Google. Cei care vizitează harta pot avea acces la imagini cu exploatările, la filmuleţe cu mărturii din zonă şi pot vedea imagini din satelit de tipul „înainte şi după“ cu munţii din acea zonă, care s-au transformat definitiv din cauza exploziilor.

image

În plus, organizaţia I Love Mountains, care s-a implicat în proiect, a folosit hărţi interactive cu ajutorul cărora orice american poate să-şi introducă un cod poştal al localităţii şi să vadă care este legătura dintre curentul primit de el în casă şi minele sau termocentralele care îl produc. Totul este cartografiat, iar americanii îşi pot da seama uşor de dependenţa pe care o au de astfel de resurse extrase prin modalităţi care distrug mediul înconjurător.

Impactul a fost masiv. 800.000 de oameni s-au uitat la mărturiile video, iar sute de mii de oameni au văzut imaginile de pe hărţi. Ei au citit despre impactul pe care îl are oraşul lor asupra  mediului, dar şi despre cum a scăzut speranţa de viaţă în anumite zone din Statele Unite ale Americii.

După lansarea proiectului online, 13.000 de oameni au semnat o petiţie online pentru a opri deversarea deşeurilor miniere în apele montane.

Secrete dezvăluite de Google Earth

Pe lângă proiectele oficiale ale Google, softul a fost folosit de către unii, voit sau întâmplător, pentru a da de secrete militare sau istorice.

În 2006, un utilizator a descoperit că armata americană avea drone la o bază militară numită Shamsi, din sud-vestul Pakistanului. Imaginea nu mai este pe site, iar acum se arată că dronele au dispărut de acolo. O investigaţie a cotidianului „The Times“ a arătat că americanii nu au părăsit baza în 2006, după ce au folosit-o din 2001 pentru a spiona Al Qaida şi militanţii talibani.

image

Nici chinezii nu au scăpat de ochiul dur al Google. Deşi compania are interdicţie pe internetul chinez, sateliţii lucrează. Astfel, în zona deşertului Gobi au fost descoperite nişte structuri dubioase, iar potrivit experţilor locul ar putea fi folosit pentru testarea armelor, calibrarea sateliţilor spion sau testarea instrumentelor radar.

Baza aeriană David Monthan din Tucson, Arizona este folosită pentru depozitarea aparatelor care nu mai sunt folosite. Practic, vorbim de un cimitir de avioane. Baza nu este deschisă publicului, dar Google Earth oferă o viziune interesantă asupra arsenalului trecut la pensie al armatei americane. Practic, orice avion din Al Doilea Război Mondial până la avionul F-14 Tomcat sunt depozitate aici.

image

Mai multe imagini inedite de pe Google Earth pot fi văzute în linkul de pe Russia Today.

Filmuleţul de mai jos prezintă mai multe secrete descoperite de utilizatori pe Google Earth. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite