FOTO Campionatul Mondial de Sport Electronic: competiţie cu prea mulţi spectatori la şcoală de dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octavian Palade/„Adevărul“
FOTO Octavian Palade/„Adevărul“

Cam cât de buni sunt românii la jocuri video? Suficient de buni încât să-i convingă pe sud-coreeni să ne lase să organizăm cea de a cincea ediţie a Campionatului Mondial de Sport Electronic. Până anul acesta, competiţia s-a desfăşurat în Coreea de Sud.

Evenimentul organizat de Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) şi de Liga Gamerilor Profesionişti (Professional Gamers League – PGL) a început, vineri, la Sala Polivalentă din Capitală. Acolo, până duminică, amatorii de gaming îi pot vedea pe cei peste 200 de jucători profesionişti şi delegaţi ai federaţiilor de sport electronic din mai bine de 50 de ţări.

Printre ţările care au trimis jucători la Campionatul Mondial de Sport Electronic şi care fac parte din Federaţia Internaţională de Sport Electronic se numără Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Israel, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, China, Coreea de Sud, Mongolia, Filipine, Vietnam, Canada, Africa de Sud, în timp ce din ţările non-membre au sosit la Bucureşti gameri din Thailanda, Japonia şi Tunisia. Pe lângă ţările menţionate mai sus, care au trimis jucători profesionişti, s-au alăturat şi delegaţii formate din oficiali, presă sau publisheri din Turcia, Bangladesh, Malaysia, Maldive, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Brazilia, Mexic, SUA, Georgia, Germania, Norvegia, Egipt, Macedonia, Ucraina, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan sau Namibia.

GAMING ieSF foto Octavian Palade/Adevarul

Gaming în zi de şcoală

Ceva pare ciudat. E 10 dimineaţa. Merg prin Parcul Tineretului, spre Sala Polivalentă, la fel cum făceam şi acum o lună şi ceva, când mă îndreptam spre Dreamhack. Lipseşte ceva. Lipseşte murmurul plin de entuziasm al puştilor hiperactivi. Lipsesc tricourile negre cu imprimeuri colorate. Ce se întâmplă?

E zi de şcoală. E zi de muncă. Ajung în faţa Sălii unde sunt întâmpinat de soldat zâmbitor de trei metri. Se unduieşte în bătaia vântului şi, din când în când, reuşeşte să stea drept mulţumită ventilatoarelor montate sub picioarele lui. În faţă număr în jur de 50 de oameni. E încă devreme. Ceremonia de deschidere începe abia la 11.

Mulţi din cei care stau în faţa clădirii pufăie de zor din ţigări. Majoritatea poartă tricouri pe care scrie numele ţării din care provin. Sunt jucători, se relaxează înainte de începerea meciurilor. În hol nu e multă lume. Participanţii nu mai au la ce căsca ochii – nu mai sunt produse de ultimă oră expuse şi nici animatoare care să fure priviri. Toţi cei prezenţi sunt acolo din dragoste pentru sport.

“La Campionatului Mondial avem discipline pentru bărbaţi şi femei. Astfel, la competiţiile de League of Legends (LOL) şi Alliance of Variant Arms (A.V.A.) vor participa doar bărbaţi, iar valoarea premiilor este de 20.000 euro şi, respectiv, 13.000 euro, iar la StarCraft 2 şi la Tekken Tag Tournament 2 vor juca femei, premiile oferite fiind de câte 2.000 de euro”, a declarat Silviu Stroie, preşedintele Ligii Gamerilor Profesionişti.

GAMING ieSF foto Octavian Palade/Adevarul

Ţara noastră concurează la campionat cu o echipă formată din 10 băieţi (cinci la League of Legends – LOL şi cinci la Alliance of Variant Arms – A.V.A.) şi două fete, ce vor juca la disciplinele StarCraft 2 şi Tekken Tag Tournament 2.

La competiţia de League of Legends s-au calificat cei de la Like A Sir (Stoian Ovidiu – Cliqque, Neagu Bogdan – imsoleet, Enut Andrei – King XéMO, Matei Gheorghe – Sir GocuXV, Teca Mircea – Mirciu), iar băieţii care ne reprezintă la A.V.A. sunt Vlaconi Tudor – ZoOmL3sS, Ciprian Iacob – Toteu4ever, Petcu Adrian – AdyIRONIQ, Ghindea  Gabriel – Me1998, Vasile Leonard – TheNubDude. Cele două fete care participă la Campionatul Mondial de Sport Electronic au 25 de ani şi sunt Corina Lixandru (StarCraft 2) şi Elena Surdu (Tekken Tag Tournament 2).

Frunţi relaxate şi corzi întinse

Pe coridoare e mai multă lume. Miroase a pizza, dar nu mâncarea i-a atras pe tineri aici. Într-un ghişeu se trage cu arcul. Vreo 10 puşti şi puştoaice stau la coadă să-şi demonstreze măiestria. „Pariu pe 10 lei că trag mai bine decât tine?“. Spiritul competiţiei e pretutdindeni.

Mă întorc şi o fată de vreo 16 ani costumată într-un personaj de joc îmi vede aparatul foto. Ea crede că o pozez aşa că se pune pe poziţie. Eu filmez şi îi zâmbesc. Zâmbeşte înapoi. În spatele meu, roiesc câţiva pasionaţi de jocuri video. Stau strânşi în jurul echipei de români. Aceştia se antrenează de zor.  

GAMING ieSF foto Octavian Palade/Adevarul

Marşul drapelurilor fluturânde şi un mesaj de la Piedone

În sală e deja destul de multă lume. Evenimentul este pe cale să înceapă. Pe scenă sunt chemaţi reprezentaţi ai tuturor ţărilor. Aceştia flutură mândri drapeluri şi, în formaţii de câte doi, înconjoară publicul după care ocupă un loc pe scenă.

Primarul Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a transmis un mesaj participanţilor la eveniment. El nu s-a putut prezenta în persoană fiind ocupat cu „treburi oficiale“, însă a lăsat un discurs ce a fost rostit în engleză de o tânără din organizare.

„Este cu adevărat un privilegiu ca o competiţie de acest calibru să fie găzduită la noi în ţară. Acest lucru se datorează jucătorilor români care prin performanţele lor au recomandat România ca ţară organizatoare. Încă aşteptăm să fim în luaţi în seamă şi în alte sporturi, precum fotbalul, aşa că este o surpriză plăcută să avem oportunitatea de a găzdui un campionat internaţional. Succesele înregistrate de gamerii români la competiţiile internaţionale – locul 3 în România şi 10 prezenţe pe podiumul global – ne oferă speranţă că vom avea performanţe şi aici. Există atât de mulţi ochi atintiţi asupra noastră în acest moment şi este o ocazie foarte bună de arăta că suntem capabili să organizăm evenimente de această magnitudine“, a transmis Piedone.

Vineri au avut loc meciurile de calificare pentru finala League of Legends, iar sâmbătă vor avea loc sferturile de finală. În cadrul campionatului, pentru prima oară în istoria gaming-ului românesc, se vor efectua teste antidoping în colaborare cu laboratorul antidoping de la Bucureşti.

GAMING ieSF foto Octavian Palade/Adevarul

România este membră  a Federaţiei Internaţionale de Sport Electronic din anul 2009. De atunci, cu susţinerea ligii, reprezentanţii ţării noastre au participat la toate Campionatele Mondiale, plasând România an de an între primele trei din lume, în clasamentele pe naţiuni.

Cei prezenţi la Sala Polivalentă pentru a urmări campionatul vor avea ocazia să câştige premii în valoare de peste 7.000 de euro, dacă se înscriu la concursurile organizate de partenerii evenimentului. În total, premiile Campionatului Mondial de Sport Electronic ajung la valoarea de 44.000 de euro.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite