Facebook este obligat să accepte pseudonimele germanilor
0
Un organism guvernamental german pentru protecţia datelor a ordonat reţelei sociale Facebook să înceteze politica numelor reale, pentru a proteja identitatea utilizatorilor platformei.
Agenţia a hotărât că regulamentul Facebook încalcă legile germane în vigoare, care dau dreptul oamenilor să folosească pseudonime online. Decizia ar trebui să intre în vigoare imediat, iar Facebook să nu mai urmărească profilele care au nume false sau pur şi simplu porecle.
Reprezentanţii Facebook au declarat că se vor lupta cu decizia germanilor, spunând că regulamentul său este făcut luând în considerare regulile de protecţie a datelor la nivel comunitar, după cum scrie site-ul cnet.com.
Thilo Weichert, şeful biroului de protecţie a datelor, a declarat că „este inacceptabil ca un portal american ca Facebook să nu respecte regulile germane, fără să se gândească la o posibilitate de a-şi schimba regulamentul“.
Abilitatea de a folosi un pseudonim pe reţeaua socială ar fi rezonabilă, a mai spus germanul şi „oferă oamenilor posibilitatea de a folosi serviciul fără a se teme de poteţiale efecte negative“. De asemenea, el a adăugat că politica Facebook nu acceptă numele false, dar cu toate acestea oamenii pot insulta şi pot fura identităţi.
Regulamentul nou a provocat controverse
Noile reglementări ale Facebook, care au intrat în vigoare săptămâna trecută, au provocat deja reacţii la nivel european.
Gary Davis, membru al Comisiei „European Data Protection” a cerut clarificări urgente din partea Facebook cu privire la schimbările introduse în setările de confidenţialitate, pentru a se asigura că sunt conforme cu legislaţia europeană şi cea irlandeză în vigoare. „Dacă schimbările făcute necesită consimţământul utilizatorilor Uniunii Europene, vom solicita ca Facebook să facă acest lucru”, a declarat Gary Davis pentru „Irish Times”.
Răspunsul la solicitare a fost trimis electronic. „Pe măsură ce compania noastră se dezvoltă, achiziţionăm companii care devin legal parte integrantă a organizaţiei. Aceste companii operează uneori ca filiale. Dorim să clarificăm faptul că vom împărtăşi informaţiile cu companiile afiliate şi viceversa, pentru a ne îmbunătăţi astfel serviciile, atât pe ale noastre, cât şi pe ale acestora”, a scris purtătorul de cuvânt Facebook, Andrew Noyes.
Directorul Centrului pentru Democraţie Digitală („Center for Digital Democracy”), Jeff Chester, a declarat că modul de utilizare a datelor personale de către Facebook este neclar pentru utilizatori. Organizaţia se va alătura Centrului de Informare pentru Confidenţialitatea Electronică („Electronic Privacy Information Center”) pentru a înainta o plângere în legătură cu schimbările introduse de Facebook.
„Facebook nu spune totul utilizatorilor în legătură cu implicaţiile schimbărilor şi cum se vor concretiza”, a spus Jeff Chester.
După ce compania a fost acuzată că dezinformează utilizatorii în legătură cu setările de confidenţialitate în 2009, când a schimbat regulile, Facebook a ajuns la un acord cu FTC abia în luna august.