Fabrica unde se produc gadgeturile folosite de spionii britanici. Ce se află acolo e demn de filmele cu James Bond

0
Publicat:

La Centrul de Comunicații al Guvernului Majestății Sale (HMGCC) de la Hanslope Park, sunt produse obiecte care par a fi de uz zilnic, însă acolo se află la secret gadget-uri de pe vremea spărgătorului de coduri al lui Alan Turing, dar și unele ca în filmele cu James Bond.

HMGCC, o clădire acoperită de mister
HMGCC, o clădire acoperită de mister FOTO gov.uk

Aceste obiecte sunt create pentru spionii Regatului Unit și îi ajută să-și țină secrete activitățile, scrie BBC.

Televiziunea publică britanică a avut acces la această facilitate, unde cei din echipă au trebuit să predea telefoanele, și au fost însoțiți în permanență de personalul de securitate.

Am făcut extrem de dificile legăturile cu noi și, de-a lungul istoriei noastre, acesta a fost un mod foarte bun de a lucra", a explicat pentru BBC directorul executiv al HMGCC, George Williamson.

Cu toate acestea, spune el, acum este momentul să schimbe acest lucru - chiar dacă se simte „ciudat".

Cu clădirile sale care arată anonim, locul pare asemănător unui parc industrial. Ingineri, fizicieni, chimiști, designeri, programatori și alți specialiști lucrează la ceea ce este descris ca o "combinație de artă și inginerie".

În unele zone trebuie să porți îmbrăcăminte anti-statică, în timp ce în altele se află o varietate amețitoare de mașini. Unele dintre ele produc plăci de circuit electronice, mașini de tăiat cu laser și imprimante 3D (denumite Darth Vader, Luke și Leia, după personajele din Războiului Stelelor).

Realizatorul BBC spune că, în ciuda eforturilor sale, nimeni nu spune nimic despre tot ce se află acolo. Aceasta se datorează faptului că dispozitivele care ies pe poarta fabicii sunt clasificate.

Obiecte de spionaj din perioada războiului

Însă poți avea o idee despre trecutul glorios al fabricii. HMGCC, arată BBC, a fost creat în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, când spionii și diplomații din Europa aveau nevoie să comunice în mod secret și sigur cu Marea Britanie.

Un difuzor spion din perioada războiului
Un difuzor spion din perioada războiului FOTO BBC

Acest lucru a dus la crearea unor sisteme de radio ascunse, care puteau fi introduse într-un plic diplomatic. Unele dintre acestea au fost folosite de oficialii care fugeau din Varșovia în timpul invaziei germane din Polonia în 1939, pentru a furniza știri despre ce se întâmpla.

Până când războiul a început, s-a trecut la construirea unor seturi de radio mai mici, care puteau fi date agenților MI6 parașutați în spatele liniilor inamice din Europa ocupată pentru a transmite informații.

Pe parcursul războiului, Turing a locuit și a lucrat la Hanslope Park. Cunoscut mai ales pentru descifrarea codurilor naziste la apropiatul Bletchley Park, Turing a lucrat la HMGCC pentru a dezvolta un dispozitiv de criptare vocală.

Sistemul existent folosit de liderii din timpul războiului, Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt, cântărea 50 de tone. Prototipul lui Turing, Delilah, suprapunea vocea pe un pick-up cu disc. Era portabil, înaintea vremurilor sale și este încă un indiciu cu privire la ceea ce se construiește aici astăzi.

"Presupun că poți urmări o cronologie direct la ceea ce se întâmpla acum 70 sau 80 de ani", a spus nepotul lui Turing, Sir Dermot Turing, pentru BBC. "Necesitatea comunicării securizate nu a dispărut."

Agenții sub acoperire care operează în așa-numitele "zone negate", cum ar fi Rusia sau Iran, au nevoie să comunice, arată articolul BBC.

Alan Turing, pionierul industriei IT, a lucrat la HMGCC
Alan Turing, pionierul industriei IT, a lucrat la HMGCC FOTO arhiva Adevărul

În timp ce HMGCC nu comentează, alte surse spun că spionii moderni se bazează pe lucruri precum transmițătoarele clandestine cu emisie în impulsuri. Acestea pot fi făcute să arate ca obiecte obișnuite și să trimită informații în fracțiuni de secundă. Ar putea fi fabricate în Marea Britanie, însă nimeni nu vorbește despre asta.

Un alt obiect arătat oferă un alt indiciu cu privire la ceea ce face HMGCC. Este un difuzor radio auto din anii 1930. În spatele acestuia se află un emițător secret.

Comunicarea este doar o parte a muncii. Se pare că și dispozitivele de ascultare și urmărire ascunse sunt la fel de importante, cu toate că oficialii rămân extrem de secretoși când sunt întrebați despre astfel de lucruri.

"Pentru unele dintre agențiile noastre de securitate națională interne, am putea ajuta în cadrul unor investigații producând tehnologii care îi ajută să facă lucruri precum supravegherea", a declarat reprezentantul centrului.

Principalii clienți, spionii de la MI5

Unul dintre clienții HMGCC este MI5, care ar putea avea nevoie să asculte în secret un suspect la domiciliul său din Marea Britanie sau să-l urmărească într-un vehicul. Acest lucru ar putea implica mascarea unui dispozitiv de ascultare sub forma unui obiect de zi cu zi pe care nimeni nu l-ar observa.

Specialiștii HMGCC prelucrează date pentru a le folosi la produsele ultrasecrete
Specialiștii HMGCC prelucrează date pentru a le folosi la produsele ultrasecrete FOTO captură gov.uk

Într-o cameră cu podea de cauciuc, doi membri ai personalului testează dispozitive electrice pentru a se asigura că nu provoacă șocuri neintenționate cuiva. În altă parte, obiectele fabricate sunt testate în condiții de căldură și frig extreme pentru a se asigura că încă pot transmite și primi semnale.

Unul dintre locurile mai ciudate pe care le-a văzut echipa BBS se numește Stargate, un container sigilat căptușit cu mici vârfuri de spumă gri.

Camera, pe care realizatorul o compară cu una de „tortură medievală”, are un platou rotativ care mișcă un dispozitiv în jur, cu senzori care testează ce fel de model emite un anumit dispozitiv de comunicații.

Asta ar putea ajuta la descoperirea a cât de probabil este să fie observat de un stat ostil și, de asemenea, poate să identifice orice dispozitive pe care le folosesc alții în teritoriul tău.

În limite destul de stricte, HMGCC se deschide pentru că știe că noile tehnologii care ar putea fi vitale pentru misiunea sa sunt dezvoltate în mici start-up-uri și în mediul academic.

Tehnologia poate avea legătură cu domenii departe de securitatea națională - dar ar putea exista utilizări de care dezvoltatorii nu sunt conștienți.

Anterior, securitatea strictă ar fi făcut imposibilă colaborarea, dar speranța este că acum se poate întâmpla.

"Ideea este că putem lua inginerii noștri și ideile lor grozave și să-i punem în aceeași cameră cu oameni din industrie sau din mediul academic", spune Williamson.

"În acel moment magic când ai diferite idei care se unesc, ceva cu adevărat special va ieși", continuă el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite