Discord - atenție la riscurile de confidențialitate și securitate
0Există mai multe instrumente sau aplicații software care ne permit să rămânem conectați cu coechipierii chiar și în timpul unei sesiuni de gaming, cele mai bune dintre ele având un impact redus asupra conexiunii la rețea și permițând, în același timp, accesul la elemente importante, cum ar fi opțiunea de „tap-to-talk” sau de mesagerie, scrie Mark Szabo pe blogul Eset.
Discord este unul dintre serviciile online care combină caracteristicile unui forum online tradițional cu chat-ul vocal și resurse de tip social media, astfel încât, chiar și după finalizarea unei sesiuni de gaming, puteți rămâne în contact cu coechipierii sau cu alți utilizatori.
Diferența constă în faptul că Discord are un nucleu bazat pe servere, unde vă puteți conecta sau vă puteți alătura unor servere înființate pentru subiecte specifice, în loc să aibă un accent strict pe jocuri sau filme, spre exemplu. În acest fel, o persoană se poate alătura unui server pe baza intereselor sale și poate interacționa zilnic cu sute de persoane.
Deoarece Discord este, de asemenea, mai interactiv decât un forum obișnuit sau un serviciu de chat, acesta se confruntă cu probleme specifice, tentativele de escrocherie online fiind una dintre ele. Aflați care sunt amenințările cibernetice care au în vizor această platformă și ce măsuri puteți lua pentru a le evita.
Riscurile privind confidențialitatea
Principala provocare care apare atunci când luăm în considerare o platformă care combină mesageria instantanee gratuită cu caracteristicile unui forum este aspectul confidențialității și modul în care datele utilizatorilor pot fi folosite de către platformă. În cele mai multe cazuri atunci când este vorba de folosirea unor servicii gratuite, utilizatorul este produsul, deoarece acesta furnizează date care pot fi valorificate.
Serviciul de e-mail poate folosi date din mesaje pentru a crea reclame personalizate sau telefonul smart poate urmări interacțiunea cu aplicațiile pentru a face același lucru. Preocupările legate de confidențialitate au devenit din ce în ce mai relevante în prezent, iar într-un sondaj realizat în SUA în 2019, 79% dintre respondenți au fost îngrijorați de modul în care datele lor sunt utilizate, iar 81% dintre ei au sentimentul că nu au control asupra datelor lor.
Din moment ce Discord este o platformă ce oferă acces gratuit, ne putem întreba cum își finanțează operațiunile. Serverele nu sunt ieftine, iar personalul companiei nu lucrează pe gratis și, deși abonamentul Nitro ar putea reprezenta o parte din venituri, există încă o întrebare legată de modul în care sunt gestionate datele conținute pe serverele Discord. Toate mesajele transmise trec prin serverele platformei, cu excepția cazului în care utilizatorul folosește Discord prin intermediul unui browser web, care poate bloca parțial unele module de tracking. Politica de confidențialitate a Discord precizează că utilizatorii au opțiunea de a fi de acord cu utilizarea datelor colectate, dar nu își pot exprima opțiunea și în ceea ce privește colectarea acestora.
Aici este problema, deoarece Discord colectează datele dumneavoastră în eventualitatea în care ați permite utilizarea lor în viitor. Cu toate acestea, din moment ce datele utilizatorilor sunt deja colectate de către platformă, cum putem fi siguri că nu le folosesc? În plus, ce se întâmplă dacă se produce o breșă de încălcare a datelor? Conversațiile din Discord includ o mulțime de informații utile despre utilizatori, așa că acesta este un alt lucru de luat în considerare.
Un alt punct sensibil: doxing-ul
Doxing-ul nu este un termen nou. Acesta se referă la faptul că o anumită persoană poate trimite sau expune fără să vrea anumite informații despre ea însăși, care îi pot dezvălui locația, aspectul, adresa sau orice alt tip de informații personale care pot conduce la identificarea acesteia. De asemenea, informațiile personale legate de persoana respectivă pot fi expuse de către altcineva.
Acest lucru se leagă de problema confidențialității, deoarece, într-un fel, prin intermediul discuțiilor avute în cadrul platformei, utilizatorii pot dezvălui din ce în ce mai multe despre interesele lor sau informații personale pe măsură ce conversează cu ceilalți participanți. Iar pe serverele publice acest lucru poate deveni periculos, deoarece acestea pot găzdui utilizatori de tip „lurker” (un utilizator al unui forum sau al unei camere de chat care nu participă activ la discuție, doar asistă), care i-ar putea urmări cu ușurință pe ceilalți participanți sau utilizatorii. De asemenea, un utilizator al unui server se poate doxa singur, dezvăluind desktop-ul propriu în cadrul unei sesiuni de gaming sau afișând un fișier cu numele sau poza sa. Mai mult, atunci când un utilizator postează în mod regulat fotografii ale traseului său spre și de la locul de muncă, acesta ar putea, teoretic, permite unui posibil hărțuitor să îl poată localiza sau supraveghea în anumite momente ale zilei.
Unii utilizatori ar putea considera că publicarea de poze este un lucru interesant, dar scurgerea unor fotografii personale sau a unora care dezvăluie înfățișarea pe un server public ar putea însemna că un actor rău intenționat poate accesa și folosi astfel de imagini în scopuri nefaste, cum ar fi phishing sau, în cel mai rău caz, chiar șantaj, în funcție de conținutul materialului grafic. În plus, o imagine de profil se leagă de numele de cont sau cel de utilizator, iar o persoană cu intenții malițioase poate găsi identitatea online a utilizatorilor doar prin folosirea imaginii publicate și filtrarea informațiilor personale din mesajele postate.
Agresiunea online în comunitățile online
Jocurile online, sau comunitățile online în general, nu au fost niciodată 100% sigure. În afară de preocupările legate de confidențialitatea datelor, există și amenințarea hărțuirii online, fenomen relatat de toate canalele media, cu reportaje despre copiii care sunt hărțuiți de colegii lor în mediul online, pe rețelele de socializare. Fiind o platformă utilizată pentru socializare, și pe Discord putem întâlni fenomenul de hărțuire online. Mai precis, dacă o persoană cunoaște contul sau numele de utilizator al cuiva pe Discord, de exemplu, îl poate urmări pe serverele pe care le vizitează sau îl poate hărțui prin mesaje directe.
Cu toate acestea, hărțuirea online este doar un aspect. Așa cum am menționat anterior, Discord poate fi frecventat de actori rău intenționați care, la fel precum hărțuitorii, vă pot constrânge să faceți ceva, fie prin șantaj (folosind poza, locația, datele personale), fie prin phishing sau impersonând un administrator Discord sau un utilizator din cadrul platformei cu care schimbați frecvent mesaje.
Mai mult, Discord permite partajarea de fișiere, ceea ce înseamnă că oricine poate trimite cu ușurință o imagine, un videoclip, un link sau orice altceva pe un server sau printr-un mesaj privat. De exemplu, cineva poate partaja cu ușurință un IP Grabber, care poate fi folosit pentru a urmări adresele IP ale utilizatorilor în scop publicitar sau pentru identificarea locației unei adrese specifice. Un actor rău intenționat poate, de asemenea, în unele cazuri, să blocheze un întreg router pentru o anumită perioadă de timp. În cel mai rău caz, acesta trimite pachete de date către routerul cuiva și, dacă are succes, ar putea vedea toate dispozitivele conectate la acel Wi-Fi și ar putea să instaleze spyware pe dispozitivele conectate la rețea.
Per ansamblu, din perspectiva securității cibernetice, vulnerabilitățile prezente în Discord sunt asemănătoare cu cele prezente în serviciile de e-mail sau rețelele sociale, accentul fiind pus pe eroarea umană atunci când discutăm de compromiterea dispozitivelor utilizatorului. Chiar dacă în termenii și condițiile Discord se specifică faptul că vârsta minimă pentru accesarea platformei este de 13 ani, există destui copii cu vârste de sub 13 ani care au cont pe platformă, și putem pune acest lucru pe seama naturii platformei construite astfel încât să fie ușor de folosit în sesiuni de gaming și a modalității în care aceasta atrage publicul mai tânăr în general.
Sfaturi pentru îmbunătățirea securității și confidențialității
În primul rând, când vine vorba de Discord, cel mai bun sfat este modificarea comportamentului online. Luați în considerare limitarea cantității de date și informații personale pe care le împărtășiți despre dumneavoastră. Nu vă dezvăluiți locația, orașul natal, locul de muncă sau planurile de călătorie, deoarece toate acestea pot fi folosite pentru identificare și tracking.
În al doilea rând, luați în considerare o abordare axată pe anonimat. Nu folosiți o poză cu înfățișarea dvs. drept imagine de profil, nu vă legați contul de Discord cu alte conturi sau servicii (cum ar fi serviciul de streaming) unde folosiți numele dumneavoastră real sau alte date care vă pot identifica și, mai presus de toate, încercați să nu vă folosiți numele dumneavoastră real drept nume de utilizator.
În cele din urmă, nu faceți clic pe niciun link sau fișier suspect. În plus, utilizați un software de securitate performant pentru o protecție puternică împotriva amenințărilor online.
Având în vedere toate acestea, Discord este în continuare un instrument foarte util cu ajutorul căruia vă puteți conecta cu persoane și comunități care împărtășesc punctele dumneavoastră de vedere sau care au interese comune. Nu lăsați infractorii cibernetici sau utilizatorii rău intenționați să vă răpească plăcerea de a vă bucura de o comunitate online, dar aveți în vedere sfaturile oferite pentru a vă menține în siguranță.