Cum „spargi” parola de la BIOS. Trucuri şi soluţii pentru controlul total al calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că aţi setat-o chiar voi şi aţi uitat-o, ori aţi cumpărat calculatorul cu ea preinstalată, parola de la BIOS (Basic Input/Output System - primul program care rulează la pornirea sistemului) vă poate da serioase bătăi de cap atunci când aveţi nevoie să faceţi setări suplimentare, cum ar fi schimbarea dispozitivului de pornire (nr. de „boot”).

Vă vom exemplifica modalităţile de resetare a parolei BIOS atât pentru desktop, cât şi pentru laptop, cu o notă de dificultate mai ridicată pentru posesorii de laptop. Însă, o să vedeţi, metoda pentru laptop, deşi este mai grea, este cu mult mai rapidă.

Utilizatorii de desktop au soluţii relativ „simple” pentru resetarea parolei, precum Jumperul de BIOS sau bateria CMOS, dar să le luăm pe rând.

Soluţia 1 - Jumperul de BIOS

După ce deconectaţi unitatea de la sursa de curent şi vă asiguraţi că sunteţi împământaţi, pentru a nu scurtcircuita vreo componentă din interiorul unităţii, localizaţi Jumperul. În funcţie de producător, acesta poate avea diverse denumiri: CLEAR, CLEAR CMOS, JCOMS1, CLR, PASSWORD, PSWD, etc (ar fi bine să aveţi la îndemână manualul plăcii de bază). De obicei, Jumperul este localizat în capătul plăcii de bază sau lânga bateria CMOS. Pentru a reseta parola de la BIOS, va trebui să mutaţi Jumperul care acoperă doi dintre cei trei pini. La majoritatea sistemelor, mutarea Jumperului peste un pin va reseta parola.

image

Locul pe placa de bază al Jumperului FOTO: Wikihow.com

De exemplu, dacă Jumperul acoperă pinii 1 şi 2, mutaţi-l astfel încât să acopere pinii 2 şi 3.

De reţinut: unele sisteme vor reseta parola dacă Jumperul este îndepărtat complet. După bootare (n. r. pornire), parola BIOS ar trebui să fie eliminată. Opriţi computerul şi repuneţi Jumperul în poziţia originală. Închideţi carcasa şi computerul este gata pentru a putea fi utilizat.

Soluţia 2 - Bateria CMOS (n.r Complementary Metal–Oxide–Semiconductor; cipul de memorie care conţine toate setările calculatorului).

La fel cum am procedat la soluţia 1, deconectaţi unitatea de la sursa de curent şi asiguraţi-vă că sunteţi împământaţi.

image

Locul pe placa de bază al bateriei FOTO: Captură Youtube

Desfaceţi carcasa şi localizaţi bateria CMOS, care este rotundă şi gri, asemeni unei baterii de ceas. Cu foarte mare atenţie, îndepărtaţi-o din locaş şi aşteptaţi între 5-10 minute pentru ca toată energia stocată în capacitori să se descarce. Repuneţi bateria, toate setările din BIOS se vor reseta la prima pornire a unităţii. Nu uitaţi să schimbaţi data şi ora din meniul BIOS.

Şi acum, partea distractivă pentru posesorii de laptop.

Soluţia 3 - Backdoor password, versiunea 1

După cum îi spune şi numele, este vorba de o parola secretă/ascunsă, care îi permite posesorului de laptop/notebook să obţină acces cu drept de Administrator în BIOS.

image

Fereastra de dialog unde trebuie introdusă parola BIOS FOTO: Isunshare.com

În mod normal, la un laptop, care să zicem că este în garanţie, nu ai cum să accesezi bateria CMOS, decât dacă îl desfaci, iar dacă nu ai mai făcut asta până acum, mai bine o laşi pe mâna unui specialist de la service-ul autorizat. Dar, hei, nu ai nevoie de unul! Iată un „truc” util care îţi va economisi timpul şi banii!

Cum procedăm: după ce sistemul de operare s-a încărcat, schimbaţi data la 2011/11/23. Reporniţi laptopul şi apăsaţi tasta pentru accesarea BIOS - F2/DEL/ESC. În câteva clipe, o să apară fereastra care vă cere parola de la BIOS, pe care evident nu o ştiţi. Acum intervine „trucul” despre care v-am spus mai devreme. Cu chenarul care vă cere parola pe display, apăsaţi ALT+R şi o nouă fereastră de dialog, cu data 2011/11/23, vă va cere „rescue password”.

image

Introduceţi A1AAABBA şi apăsaţi ENTER. Gata, aţi intrat în BIOS. Schimbaţi data şi restul setărilor la valorile corecte, salvaţi şi aţi scăpat de durerea de cap şi plimbarea costisitoare la service.

Mai jos, o listă cu alte coduri de acces.

image

Soluţia 4 – Backdoor password, versiunea 2

Dacă nu aveţi acces la sistemul de operare, prima versiune nu vă este de prea mare ajutor, aşa că vom apela la cea de-a doua variantă. Pentru ca aceasta să funcţioneze, ar fi bine să aveţi la îndemână şi o tableta/smartphone conectate la internet.

Cum procedăm: porniţi laptopul, iar când vi se cere parola de la BIOS, ghiciţi de trei ori. Normal că o veţi greşi, astfel încât sistemul va afişa o căsuţă de dialog – Sistem Disabled.

image

Mesajul afişat pe ecran după ce introduceţi parola greşit. FOTO: Wikihow.com

Nu vă faceţi griji, sistemul îşi va reveni la primul restart. Atenţie, însă, la codul pe care îl afişează fereastra de mai sus.

Pe tabletă/smartphone, accesaţi acest site - https://bios-pw.org/ - şi introduceţi codul primit. Va dura câteva minute, dar la final veţi avea o parola funcţională pentru BIOS. Succes!

Vă mai recomandăm:

TUTORIAL Cum să instalezi Windows 10 folosind un disc retail sau un stick USB

Programele utile care nu ar trebui să îţi lipsească după ce (re)instalezi Windows

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite